Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale o co chodzi bo nie wiem

MAM pytanie POWAŻNE

Polecane posty

czy, po zrobieniu kursu i otrzymaniu prawa jazdy mogę kupić sobie taką"L" i przylkeić ją na dach i z nią jeździć - skoro jeszcze nie czuję się zbyt pewnie na ulicy, a listków już w sklepach nie sprzedają?

Gość pole kukurydzy
nie wiem czemu, ale się popłakałam :D :D :D :D

Gość nie mozesz. absolutnie nie

Gość listki nadal są w sprzedaży
poszukaj w papierniczym :)

Gość oczywiscie że możesz
ja tak przez 5 miesiecy jeździłam :)

to nie jest durnowate pytanie :( ja się pytam poważnie,bo przecież "L" oznacza naukę jazdy, a ja pomimo tego, że mam ukończony kurs i prawo jazdy w kieszeni to nadal nie czuję się zbyt pewnie za kierownicą, właściwie nadal uczę się jeździć, a chciałabym robić to bezpiecznie i wydaje mi się, że taka właśnie"L" mogłaby stanowić dla mnie swego rodzaju "ochronę" czyli zapewniałaby mi bezpieczeństwo na drodze

serio? - a gdzie można to kupić?

Gość chcę znac zdanie innych
nie możesz

wiesz, ja miałam od znajomego instruktora :) ma swoją szkołe jazdy i mi załatwił :) serio, serio.... tak się czułam najbezpieczniej... bo wiesz.... z przodu kapusta, z tyłu kapusta a w środku głowa pusta - apropos zileonego listka

no dzięki za odpowiedź, to ja się też spytam w szkole jazdy tam gdzie robiłam kurs

Gość no oczywiście przecież
tyle, że do tego L musisz jeszcze zakupić instruktora nauki jazdy i posadzić go na siedzeniu pasażera z przodu

Nie bardzo :o Ale są naklejki z listkami zielonymi. Taka naklejkę sobie przyklejasz na samochód, i inni wiedzą, żeś początkujący kierowca. Tylko czy warto sobie samochód szpecić? :) PS. Jeśli czujesz się jeszcze niepewnie za kołkiem, poproś, aby ktoś doświadczony z Tobą jeździł.

Gość vilee
heh, no raczej nie. raczej na 100% nie.

a gdzie jest napisane, że nie można? Pytam o podstawę prawną, bo przecież zabroniony jest tylko taki czyn, o którym stanowi ustawa..... Hę??????.......

Gość kierowczyni
Nie nalepiaj listka. Były robione badania - zielony listek wywołuje agresję u innych kierowców ("co za cipa tam jedzie"). Lepiej po prostu dużo ćwicz w ułatwionych warunkach, np. wieczorem, gdy już nie ma ruchu.

ja pytałam poważnie o tą "L"-kę bo tak na logikę biorąc to przecież inni kierowcy ostrożniej podchodzą do kierowcy prowadzącego samochód oznakowany"L" niż listkiem tego z listkiem traktują z wyższością a tego z "L"-ką ze zrozumieniem

Gość jsa
Gratuluję autorce znajomości przepisów ruchu drogowego :D

jsa- może ty podasz konkretny paragraf, skoro takas obeznana :classic_cool:

to zacytuj tu proszę przepis z kodeksu drogowego, który zabrania jazdy osobom prywatnym z "L" na samochodzie - jestem tego ciekawa, czy taki przepis istnieje

Gość jsa
Tobie też gratuluję (jeśli posiadasz prawo jazdy) :) Powinnyście wiedzieć o tym, że ta "L" na dachu czyni samochód pojazdem uprzywilejowanym :) To tak jakbyś sobie chciała policyjnego "koguta" zamontować na dachu żeby np. móc przejeżdżać na czerwonym świetle :)

trochę dziwne to co napisałaś :O L czyni samochód pojazdem uprzywilejowanym?O_O a niby z jakich przywilejów takie samochody korzystają?

vice versa... "L" rodzaj uprzywilejowany... hm... to znaczy, że inni kierowcy mają obowiązek przepuszczać "L" nawet jeżeli sa na drodze z pierwszeństwem... to znaczy, że "l" może przejeżdżac na czerwonym, no i pod prąd- jeżeli zajdzie taka potrzeba....buhahaha. ŚMIECH NA SALI :D :D paragraf, please bejbe :classic_cool:

Gość jsa
Na przykład takiego, że policja nie może Ci wlepić mandatu jeżeli złamiesz jakiś przepis. A dlaczego? Bo jesteś na kursie i dopiero się UCZYSZ i obok Ciebie siedzi instruktor. Na prawdę masz prawo jazdy i tego nie wiesz? Jak byłaś na kursie to dostałaś jakiś mandat np. za przekroczenie prędkości?

może jestem cieć ale... "W prawie drogowym znajdziemy bardzo precyzyjną definicję pojazdu uprzywilejowanego. Jest nim pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi. Określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, jeśli na jej początku i końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego (art. 2 pkt 38 prawa drogowego). Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być samochód policji, pogotowia ratunkowego, straży pożarnej, straży granicznej, jednostek ratownictwa chemicznego, Biura Ochrony Rządu, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, wywiadu i kontrwywiadu wojskowego, wojska, Służby Więziennej, kontroli skarbowej, Służby Celnej, Inspekcji Transportu Drogowego. Przywileje mogą mieć także inne pojazdy, ale tylko wtedy, gdy są używane w związku z ratowaniem życia lub zdrowia ludzkiego i mają stosowne zezwolenie ministra spraw wewnętrznych."

np ja bym takiego mandatu nie dostała, bo nawet nie miałam jeszcze prawa jazdy - jak większość kursantów zresztą :)- ale instruktor mógłby dostać :)

dokładnie- kursant- nie, ale instruktor może dostac :) spójrz na definicję pojaazdu uprzywilejowanwgo, a potem udawaj mądrą :classic_cool:

rycząca krowa, która odrobinę mleka daje.... ale wie najlepiej :p