Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boni666

NADŻERKA-czy należy się bać?

Polecane posty

Gość boni666

Na ostatniej wizycie u ginekologa, lekarz wykrył u mnie cytuje "maleńką nadżerkę" i pobrał od razu materiał do badania cytologicznego. Niestety na wynik musze czekać miesiąc, a ja z każdym dniem się coraz bardziej denerwuje... Proszę osoby z tymproblemem aby podzieliły sie swoją wiedzą: 1. w której grupi jesteście po badaniu cytologicznym?czy robiono wam jeszcze inne badadanie, jakie? 2. co jest przyczyną powstania u was nadżerki? 3. ile macie lat, czy juz rodziłyscie? 4. czy bierzecie hormony? 5.czy zamarazanie lub wypalacie lub robicie coś innego z nadżerką? Dużo pytań, ale chcę aby wszystko było jasne...Czytałam o tej przypadłosci w necie, ale opinie są podzielone, jedni każa leczyć nadżerke inni każa ją tylko obserwować, a sprawa jest poważna, bo z takiej nadżerki moze rozwinąć się rak szyjki macicy... Czekanie na wyniki jest takie stresujące

Gość boni666
czyzby nikt na to nie chorował?

Gość możektośnampowie
Właściwie mam te same pytania co ty. Kilka miesięcy temu też miałam wykrytą "maleńką nadżerkę" ale lekarz od razu powiedział że przy takim maleństwie narazie nic nie robimy tylko obserwujemy. Z cytologii wyszła grupa 2 i żadnych innych badań nie miałam. Mam 26 lat i nie rodziłam. Nie wiem kiedy najpóźniej powinnam się udać na kolejną wizytę, martwię się trochę bo w najbliższych tygodniach po prostu nie mam na to czasu. I bardzo chciałabym sie dowiedzieć skąd się to cholerstwo bierze, moze ktoś mnie tu oświeci :)

Gość SPOKOJNIE KOCHANE
nadzerka jest czestym zajwiskiem u kobiet.powoduje ją wiele czynników np wczesne rozpoczecie współżycia, długotrwałe używanie prezerwatym i innych dopochwowych srodków anty,urodzenie dziecka.małej nadzerki sie nie wypala,robi sie to przy większych postaciach gdyz wypalanie wymrazanie moze miec rowniez skótmi uboczne.nadzerke kontroluje sie poprzez czestsze robienie cytologi (co pół roku lub co rok).IIstopień cytologi nie wymaga leczenia wskazuje na prawidłowe komórki a oprócz tego bakterie lub nieduze stany zapalne. drugi stopien najczęsciej mają dziewczyny własnie z nadżerką

Gość SPOKOJNIE KOCHANE
nadzerka może samoistnie zniknąc jesli jest niewielka lub czasami po porodzie