Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliboooga

pytanie do osób wierzących

Polecane posty

Gość Wywrotowiec z Galilei
polaola, 1. kosciol to instytuacja polityczna użytkująca dorobek filozoficzny Jezus dla swoich celów 2. komiczne ma rację - miłość w kościele pojawiła się dopiero ostatnio. Nauczanie jezusa jest wprawdzie fundamentem doktryny katolickiej (przynajmniej oficjalnie), jednak nie jest częścią działalności kościoła.

"Komiczne, nie ma czegoś takiego jak Bóg katolicki, jest wyznanie katolickie, ale nie Bóg" ale jest jak najbardziej... albo raczej wersja preferencji jaka wg kk Bog posiada... inna ma Judaizm, inna Islam, inna Protestantyzm, inna Prawoslawie... wg kazdej z nich, Bog chce czegos innego... sa odobienstwa ale i znaczne roznice wykluczajace sie czesto.... dlatego nie mozna mowic, ze wyznajemy tego samoego Boga, skoro uwazamy, ze chce on zupelnie odmiennych czesto sprzecznych rzeczy od nas :D

"bo mnie k**wia to niesamowicie nic nie wiedzą a prawią morały" a co Ty wiesz? :D jestes klasycznym betonem wyznajacym zasade "wierze, bo wierze, BO TAK" i to cala Twoja argumentacja... :D:D Nie zastanawiasz sie nad natura rzeczy, nad swiatem, otoczeniem, nad swoja religia.... powiedzeli Ci, ze masz wierzyc to wierzysz i nic do Ciebie nie trafia :D

Gość u6j6j
bóg jest jeden i chce tego co dał nam czyli miłości, szacunku itp przeciez tylko jedna religia jest prawdziwa czyli pozostałe sie nie licza

Komiczne, Bóg to miłość, miłosierdzie, dobro, chęć niesienia bezinteresownie pomocy, współczucie itd. We wszystkich czynach i słowach Jezusa zawarta jest definicja Boga. Kto choć stara się żyć wg tej definicji - jest wyznawcą Boga, nieważne czy to muzułmanin czy chrześcijanin czy buddysta. Sedno Boga jest tylko jedno, reszta zawarta jest w nas, w naszej mądrości (aby mądrze korzystać z wolnej woli), w naszej moralności (nie czyń drugiemu co tobie niemiłe)itp.

"miłość w kościele pojawiła się dopiero ostatnio" oczywiscie.... wystarczy przesledzic chocby dzieje papiestwa... Ktos tam pisal o tym jak to Bog owinien mnie pokarac za moja slowa...:D Skoro nie pokaral tych, ktorzy mu tu przez prawie 2 tys lat tworza fatalna prase, to o mnie sie nie martwcie :D

Gość całkowicie czarny kot
jestes klasycznym betonem wyznajacym zasade "wierze, bo wierze, BO TAK" i to cala Twoja argumentacja... komiczne - nie odrobiłeś lekcji sprawdziłeś trzy definicje, o które cię prosiłam? cos czuję, że nie... :-) wiara polega na 'bo tak':-) wiara to wzięcie na słowo, na 'bo tak' :-)

Gość u6j6j
komiczne ja sie cały czas zastanawiam i własnie tylko religia katolicka dała mi to wyjasnienie swiata, dlaczego żyjemy itp

Wywrotowiec, to jesteś pro KK czy przeciw? :) Oferma kiedyś ładnie pisał o zasługach kościoła, jeżeli uda mi sie to odnaleźć to wkleję linka

"Komiczne, Bóg to miłość, miłosierdzie, dobro, chęć niesienia bezinteresownie pomocy, współczucie itd" czytalas Stary Testament? :D:D moze cos o dzialanosci niejakiego Gabriela?

z u6ju6j nawet nie ma co za bardzo dyskutować.... teraz twierdzisz, ze jest jedna jedyna prawda religijna???

"miłość w kościele pojawiła się dopiero ostatnio" oczywiscie.... wystarczy przesledzic chocby dzieje papiestwa... oj komiczne i znowu brak definicji a co ma wiara do papiestwa? :-) kościół to instytucja istniejąca w kontekście historycznym, tak jak państwo, partia itp każdy kontekst historyczny rządzi się swoimi prawami a wiara zawsze była ta sama - niezależnie od wieku i lat

Gość u6j6j
urodzinowa stara dupa - tak BÓg jest w nas ale to katolicyzm nas na to nakierował

Gość u6j6j
że to jest jedyna prawdziwa religia

Gość u6j6j
to katolicyzm

"wiara polega na 'bo tak' wiara to wzięcie na słowo, na 'bo tak' " buahahahahahaha na to liczylem wpadlas w moje sidła :D o to mi chodzilo :D:D:D skoro wiara polega na wzieci wszystkiego na`zasadzie "bo tak" to czemu segergujesz co z nauki kosciola przyjac a co odrzucic? :D:D:D skoro powinnas ja przyjac bezkrtycznie

Gość Wywrotowiec z Galilei
Ani "pro" ani "przeciw" :). Tzn. instytucja i teologia wydaje m sie malo wartosciowa. z drugiej strony tradycja i waiara pokolen przodków jest jednak wiele warta i wiele nam przekazuje dobrych emocji. No i wazna rzecz - gdyby nie interesy polityczne kosciola - byc moze nauka Jezusa nigdy nei bylaby tak latwo i powszechnie dostepna :). A z drugiej strony nie była by tez beznadziejnie "upupiona na modłę watykańską" :).

Komiczne, a czytałeś Nowy Testament? A czytałeś listy Pawła? Sam Jezus mówił, że przyszedł Prawo dopełnić, czyli uzupełnić :) Uzupełnił Prawo o cechy, które podałam. Zatwardziałym uczonym w Piśmie się to nie podobało, dlatego Jezus jest początkiem chrześcijaństwa. Paweł pisał, żeby kierować się głównie Nowym Testamentem, słowami Jezusa, który najlepiej z wszystkich żyjących rozumiał istotę Boga, był obdarzony szczególną mądrością i łaską. Słowem wyjaśnienia - Piotr też zabił :)

"oj komiczne i znowu brak definicji a co ma wiara do papiestwa?" nudna jestes.... wiara ma`to do papiestwa, ze wszystko co wiesz o Bogu i w ogole to, ze jestes swiadoma jego istnienia dowiedzialas sie stad, że papiestwo zatwierdzilo pewne informacje a inne odrzucilo i podalo Ci jako srawny tekst... gdyby 500 lat temu Giuliano della Rovere uznal, że nalezy przyjac iz Bog jest zielony, jego symbolem jest Dąb, to w tej chwili sprzeczalabys sie ze mna, ze topole nalezy ścinac, bo zajamuja miejsce dla boskich dębow...

komiczne - czuje sie w pułapce - zapedziles mnie w intelektualny kozi róg :-) nigdzie nie sugeruje/nie sugerowałam co z nauk koscioła przyjmować a czego nie... chyba czytałes nie moje posty:-) nauka płynąca z wiary w Boga jest jedna (juz to pisałam): kochaj :-) kiełbasa w piatek jest drugorzędna i jest spadkiem po kontekscie kulturowym i historycznym w ktorym zostala spisana Bibilia myślałam że takich spraw nie trzeba tłumaczyc:-)

Pola nie mam czasu bo wychodze... ale oferma stosuje soro naduzyc.... nie mozna porownywac ilosci ofar komunizmu i inkwizycji... po pierwsze - ilosc ludnosci... zabicie 1000 osob w okresie renesansu oznaczalo likwidacje sorego miasta... w XX wieku, to ledwie jedna wioska... itp itd....

"nauka płynąca z wiary w Boga jest jedna (juz to pisałam): kochaj" tak, ale przez ostatnie 50 lat :D poza tym, to jaos malo milosci w was wyczuwam :D