Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagodowa grzanka

Czego dodac do rosolu zeby byl smaczny? Piszcie!

Polecane posty

Gość gość
wielbiciel ale z ciebie pajac. większego nie ma na kafe :D🖐️

Gość gość
do rosolu nie dodaje się liści laurowych, ani ziela. Zepsują smak nawet najlepszej zupy

Gość gość
Ja robię rosół w 30 minut w zwykłym starym garze i jest bardzo dobry. Już bym wolała w ogóle zup nie jeść niż stać i robić ją 6 godzin :O

Gość perfekcyjna 12345
niestety ale dobry rosół trzeba gotować długo

Gość gość
Daj cebule na.palnik i taka wrzuc do rosolu

Gość gość
Ja nie stoje 6 godzin w kuchni.Tyle tylo wrzuce mieso,wyleje pierwsza wode oplucze .Po powtornym zalaniu gotuje sie sam.Wrzucam obrane wczesniej warzywa pod koniec.........................W sumie roboty przy nim 30 minut.Szumowin nie ma zdejmuje sie raz co daje to ze wczesniej zlewa sie brud i plucze..........Do kuchni i tak co jakis czas podejde po to nawet zeby sie napic to zerkne,i jak widze ze sie gotuje sikne zimnej wody.

Gość gość
Ziele i liść laurowy do rosolu? Dziwne... Ja robię z połowy kurczaka, dużo pietruszki, marchew, seler, koniecznie cebula przypieczona na ogniu, pieprz, sól. Warzywa wkladam po zagotowaniu samego kurczaka, ściągam szumowiny, zostawiam na małym gazie przez około godzinę, aby był klarowny a nie metny. Moja mama gotowala rosół na kaczce, to była taka czarno-biała odmiana, nieco zbliżona do dziczyzny. Rosół był niesamowity, nieco ciemniejszy w kolorze, ale przepyszny!

Gość Sara1103
Najpierw gotuje na bardzo malym ogniu kure.Po okolo 45 minutach dodaje 3 marchewki, pol selera, 1 pora, cwiartke kapusty wloskiej,3 galazki pietruchy zielonej,3 zabki czosnku,3 kulki ziela angielskiego,2 listki bobkowe i troszke pieprzu kajenskiego do tego albo sol albo 2-3 kostki rosolu z kury.To gotuje jeszcze okolo pol godziny na bardzo malym ogniu.Niektorzy z Was pisza tego sie nie daje, tego tez nie.Prosze najpierw sprobowac.Jest naprawde pyszny.To jest przepis jeszcze mojej babci i yprawdza sie do dzis.Smacznego!!!!!!

Moja babcia robi rosol na takim swojskim kurczaczku do tego dodaje marchewke z ogrodu pietruszke i oczywiscie przyprawy i jest pyszny :)

Gość gość
Czosnek do rosołu !!!!!!!!! :-(

Gość gość
Dzień dobry ja daję czosnek i oregano i liścia laurowego i wychodzi mi pyszny rosół jeśli nie dam czosnku to już gorszy smak jest Oczywiście jeszcze jarzyny muszą być jak zwykle .

Gość gość
Czosnek od biedy można dodać, ale oregano? Do rosołu? :D🖐️

Gość gość
Przeczytalam I sie zszokowalam..............jak mozna tak rosol profanowac.............OUCHHHHHHHHHHHHHH

Gość panna zuzanna gotuje rół
<1> Jak nie mam szumowin? Wrzucam wołowinę z kością na wrzątek - wówczas nie robią się szumowiny <2> Jak uzyskuję piękny kolor? Dodaję kurkumy - jest przeciw rakowa <3> Jak uzyskuję smak maggi bez chemii? Dodaję lubczyku w proszku - ale nie za dużo, jest bardzo aromatyczny <4> Jak robię super rozgrzewający rosół w zimę i jesienią i na grypkę? Po zagotowaniu i wrzuceniu jarzyn przestawiam rosół na malutki palnik i gotuję delikatnie tak by tylko "mrugał" do 6 godzin. <5> Jakie warzywa wrzucam? Na 5 litrowy garnek: - marchewkę 3-4 duże, lub 5-6 małych, - pietruszkę 1 dużą lub 2 małe, - pół selera - daje piękny aromat, - cebulę w całości myję a potem opalam na gazie w łupinach - daje piękny aromat - por - choć nie zawsze - pęczek pietruszki - wrzucam w całości a pod koniec gotowania wyciągam <6> Jakie przyprawy do rosołu daję? Pieprz, sól, pieprz ziołowy, kurkumę, lubczyk, imbir, słodką paprykę w proszku. Czasem tymianek i majeranek jeśli chcę by wywar był bardzo rozgrzewający ale zmieniają one smak i wolę bez nich mieć klasyczny smak rosołu. <7> Z czym podaję rosół? Z kaszą jaglaną - bo smakuje jak makaron bo na gluten mam uczulenie.

Gość gość
Ja pod sam koniec dodaje kurkumy w proszku wtedy rosol ma ladny kolor....

Gość gość
koniecznie zielony lubczyk

Gość gość
Dodajcie jednego ,dwa suszone prawd*****,ale nie więcej. Okrasa )

Gość Krajowo

Tak naprawdę do rosołu nie powinno się dodawać ani pora ani cebuli bo wtedy rosły szybciej się psuje.Ja próbowałam różnych przepisów i niestety rosół który jem w lokalu na przykład na chrzcinach czy na weselu jest o niebo lepszy .Nie wiem jakie oni tam mają przepisy.

Gość Dama Kier
1 godzinę temu, Gość Krajowo napisał:

rosół który jem w lokalu na przykład na chrzcinach czy na weselu jest o niebo lepszy .Nie wiem jakie oni tam mają przepisy

Dodają: wzmacniacz smaku i aromatu inaczej glutaminian sodu, który nie jest zdrowy.