mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 czy ktos robil to badanie???jaki ma byc prawidłowy poziom?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 hej staraczki???czy któras robila to badanie?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lattina 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 normy estradiolu zależy, w jakiej fazie cyklu robiłaś badanie Kobiety w fazie folikularnej Jednostki tradycyjne 84-970 pg/ml Jednostki układu SI 0,3-3,5 nmol/l Kobiety-pik owulacyjny Jednostki tradycyjne 13-330 pg/ml Jednostki układu SI 0,48-1,17 nmol/l Kobiety w fazie lutealnej Jednostki tradycyjne 73-200 pg/ml Jednostki układu SI 0,26-0,73 nmol/l Kobiety w okresie menopauzy Jednostki tradycyjne 11,2-42 pg/ml Jednostki układu SI 0,04-0,15 nmol/l Mężczyźni Jednostki tradycyjne 11,2-50,4 pg/ml Jednostki układu SI 0,04-0,18 nmol/l Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 spoko ale powiem szczeze ze nic z tego nie kapuje robilam badanie w 9 dniu cyklu i pozom wynosil 40 tyle wiem i czy to dobrze czy zle ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 a pani doktor powiedziala ze jest to bardzo niski poziom i ze raczej nie zajde w ciaze w tym miesiacu czyli w 9 dniu estradiol jeszcze wzrasta do owulacji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lattina 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 Estradiol jest wytwarzany przez wszystkie pęcherzyki jajnikowe (również te mniejsze) i o ile samo jego stężenie daje pewną informację o cyklu, to bez badania USG nie można na jego podstawie ustalić czy owulacja nastąpiła lub nastąpi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lattina 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 To jeszcze inne normy: Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego. W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami) powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia pęcherzyka (pęcherzyków). NORMY hormon dzień Poziom co oznacza E2 3dc = 200 pg/ml Norma na jeden dojrzały pęcherzyk 6-8 dzień po owulacji >=100 pg/ml Ciałko żółte oprócz progesteronu produkuje również estradiol Jak nie robiła Ci usg, to nie ma o czym gadać, a Ty szykuj się na dni płodne, może akurat zaskoczysz..... :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mysia321 0 Napisano Wrzesień 18, 2008 dzieki lattina!!!mam nadzieje ze bedzie ok!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maysia321 Napisano Wrzesień 19, 2008 jak jeszcze ktos miała takie badanie to piszcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kusza Napisano Marzec 26, 2010 a co oznacza poziom 35 robiony1 dzień przed okresem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kusza Napisano Marzec 26, 2010 a co oznacza poziom 35 robiony1 dzień przed okresem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Totoroo 0 Napisano Maj 28, 2010 ja robiłam w 6 dniu bo tak mi kazali. Estradiol wyszedł 40,48 pg/ml. To faza folikularna chyba? Jesli tak to była by norma bo ma sie wachać między 18-147. Dobrze myslę? Pomóżcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach