Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ropuszkaaaaaa

Jeden owsik- pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

znalazłam u siebie 1 owsika, jeden jedyny, z jakis tydzien temu, czy to znaczy ze mam ich wiecej ale jeszcze nie daly o sobie znac? czy powinnam isc do lekarza powiedziec o tym 1 owsiku, czy mozna cos bez recepty kupic w aptece?

Gość ZrobimyWszystkoCoZakazane
na bank masz więcej. Idx po recepte na pyrantelum czy coś innego. Bo bez recepty nie ma lekarstw

Gość lol niezle
ciekawi mnie jak go znalazlas :)

krecilo mnie na wieczor w tylku, wiec... podrapalam sie tam i na palcu mi zostal On, ruszla sie bleeee, czy ten lek na recepte jest? pozatym od jakiegos casu mam problemy z wypruznianiem sie czy to moze byc spowodowane owsikami? boli mnie czasem brzuch i mam nadkwasote, refluks i zespol jelita drazliwego.. mialam kolonoskopie na jelita ale niby wszystko ok ..

Gość sibi
idz do lekarza po verox jest suteczny ,pierz pizame w której śpisz w wysokiej temperaturze i recznik tylko swój.nie ma skutecznego leku na owsika bez recepty,można sie wspomóc sokiem z kiszonej kapusty lub kiszoną,a także pestkami z dyni .idz do lekarza ,to nic wstydliwego

Gość sibi
vermox chciałam napisac

Gość sibi
na recepte jest niestety,nie ma nic z leków bez recepty.to idz do lekarza by nie mieć wiekszych problemów

taki mam takze zamiar, tylko czy mnie nie wysmieje ze mialam az 1 owsika? kiedys mialam ich wiecej z jakies 6 lat temu, od groma, mylam sie czesto po 5 razy dziennie nawet i znikly bez leku, ale teraz jestem przerazona, okropienstwo

nie mow że miałaś jednego owsika nie rob z siebie idiotki:D nie można mieć jednego.! :O że jeden Ci wylazł to weisz, masz ich całe stado w dupie

dziewczyno. Mówisz, że masz owsiki, albo najlepiej, że córka ma ( jak sie wstydzisz) I przepisuje Ci recepte, nikt Ci w tyłku nie bedzie grzebaŁ:D

na serio jeden mnie tylko krecil, po czym zaparzylam sobie na przeczyszczenie 3 saszetki senesu, wyproznilam sie i nic kompletnie nie bylo, moglabym nawet powiedziec ze pol dnia pozniej nurkowalam w kibelu w poszukiwaniu ich, a czy badanie na kal trzeba zrobic?

nie nic nie trzeba, miałam ze 3 razy to mama szła i mowiła i dawał recepte

o to dobrze ze bez badania kalu, a czy nie wiecei moze ze to ze mam problemy z jelitami to moze byc od zalegania gdzies tych wszystkich owsikow?

Gość Pally
idź do lekarza ja tez mialam robaki to po jednej tabletce zgona zaliczyły :D

Gość zelombia
też się zgadzam, widziałaś jednego na palcu a masz ich setki w dupie mam pytanie : jak się można zarazić ? w celu profilaktyki chciałam to wiedzieć

z tego co wiem to brudne rece, owoce, warzywa i toaleta publiczna albo z poscieli przez kogos, ja sie tam czesto myje, spie tylko z 1 facetem, i myje owoce i warzywa, nie mam pojecia z kad sie to badziewie u mnie wzielo

Byłam u lekarza, dostałam pyrantelum. Czy te trzy tabletki to są na 1 osobę? Dodam, że przepisała mi to jeszcze dla rodziców, bo ponoć trzeba cała rodzinę odkazić, tylko problem w tym jak mam dać Im to do zjedzenia? Może dosypać do czegoś?

Gość hgghghgj
po prostu powiedz-owsikami latwo sie zarazic. co do tego ktore sa w srodku- kazdemu wylaza- w nocy. skalda jaja i wraca do srodka.

musisz koniecznie isc do lekarza! wydaje mi sie ze nie bedziesz musiala tylka pokazywac lekarzowi tylko bedziesz musiala oddac probke kalu do laboratorium. w kale moga wystepowac jajeczka pasozyta. jest to choroba bardzo zarazliwa,pewnie nie tylko Ty ale wszyscy czlonkowie z rodziny ktorzy mieszkaja z Toba beda musieli podjac sie leczeniu !

Gość dotty123
Mi lekarz powiedział, że jaja owsików latają w powietrzu i czasami się je po prostu łapie i tyle. A co do higieny, to czywista sprawa - łatwiej się zarazić owsicą, gdy jemy brudnymi rękami lub nie myjemy owoców itd. Rodzicom powiedz normalnie - to żaden wstyd, po prostu się zdarza. Wstydem jest miec owsiki i się nie leczyć, a przy okazji narażać na owsicę swoich bliskich. Podobno coraz więcej ludzi się odrobacza raz na rok, tak profilaktycznie ;) I nie chodzi tu tylko o owsiki, ale tez np. o taka glistę ludzką, którą również łatwo jest się zarazić, a objawy juz nie sa takie oczywiste. Ja już mam w apteczce taki preparat i mam zamiar go niebawem łyknąć ;)

Byłam u lekarza, dostałam pyrantelum, ale brzydze sie ich wziasc, po prostu mnie odpycha jest ich trzy, nie wiem czy mam je brac wszystkie 3 na raz? pozatym nie wiem jak powiedziec o tym rodzicom zeby wzieli, nie wiem czy chlopakowi takze powiedziec? to wstydliwe :(

owsikami i innymi pasozytami ( np glista ktora posiadaja chore psy,koty i inne zwierzeta) bardzo latwo mozna sie zarazic ! jajeczka pasozyta unosza sie w powietrzu ktory wdychamy. Nawet jesli Wasz piesek,kotek trzeba odrobaczyc to uwazajcie zebyscie sie nie zarazili.natychmiast chorego trzeba odrobaczyc a my w razie zarazenbia sie choroba biegiem do lekarza i rowniez kleczyc sie!

Gość dotty123
No i leczenie całej rodziny (tzn. ludzi mieszkających z Tobą) to sprawa konieczna. Chłopaka też powinnas poddac kuracji.

nie chcialabym aby sie pozarazali, mojej mamie nic nie dokucza, tacie takze chlopak tez nic sie nie skarzy, wiem ze by powiedzielei jakby bylo cos nie tak, a tu ja mam! czuje sie jak brudas :( w sumie to moja mama wie ze cos mnie kreci w dupce, ale powiedziala ze nie bardzo jej zeby to lykac, tato zas ma problemy z watroba a na ulotce pisze ze jak ktos ma cos nie tak z watroba to nie nalerzy podawac ...