Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość własna działalność

czy ktoś sie zna??

Polecane posty

Gość własna działalność

Przyszły pracodawca chce mnie zatrudnić ale pod warunkiem że założe własną działalność. Troche sie boje bo może w tym jest jakis haczyk...Wiem ze trzeba samemu opłacac składki jakies. Jakie sa plusy i minusy zatrudnienia na takich zasadach?

Gość własna działalność
Podobno nie ma problemu z załozeniem dzialalnosci ale są problemy z "rozwiązaniem" jej.Czy to prawda? Boje sie wpakowac w cos...

No po prostu jesteś wtedy jako normalny przedsiebiorca - sama sobie opłacasz ZUS i rozliczasz się z podatku dochodowego, przy czym ZUS nie jest zależny od tego, jakie masz dochody, jak to jest w przypadku umowy o pracę, tylko jest to stała opłata wynosząca miesiecznie chyba 800 zł. (po roku lub pół prowadzenia działalności, wcześniej są to mniejsze opłaty)

Gość własna działalność
A czy dużo jest tych opłat czy tylko zus i skarbowy? Bo sie nie znam i niechcialabym zeby sie kiedys okazało ze czegos tam nie opłacałam i jakichś problemów...

nie nie, tylko ZUS i skarbowy, no i jak zakładasz działalność to też chyba sięcoś płaci, ale to jest jednorazowa opłata. A co do rozwiązania - nie ma problemów, chyba że byłaś zarejestrowana jako bezrobotna i teraz złożysz wniosek o dofinansowanie z urzędu pracy. Wówczas musisz taką działalność prowadzić zdaje się że przez dwa lata, a jeśli tego nie zrobisz, to będziesz musiała zwrócić to dofinansowanie powiększone o coś tam.

Gość własna działalność
Dziekuję bardzo za odpowiedzi:)