Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chiccetta

Jak zalatwic becikowe?

Polecane posty

Gość Chiccetta

Witam!Termin porodu mam juz za dwa tygodnie i chcialabym sie dowiedziec jakie formalnosci trzeba zalatwic aby dostac becikowe? Nie wiem,wypelnia sie jakies wnioski,pisze podania?No i przedewszystkim gdzie sie zwrocic ? Moze dodam ze jestem z Wadowic ,i slyszalam ze tu przyznaja becikowe od panstwa i od burmistrza miasta(tez nie wiem czy to prawda) Prosze o rady jesli ktos sie orientuje bardziej odemnie...

Gość koza do woza
musisz isc po wnisek do opieki w twoim miescie wypelniasz i czekasz na kase a jest jeszcze 2 becikowe dla ubozszych gdzie dochod na osobe nie moze byc 503 zl i tez drugi 1000 mozna wyciagnac.

Gość Chiccetta
koza..=dzieki! A jaki jest czas po porodzie zeby taki wniosek zlozyc? No i to drugie becikowe tez trzeba zalatwiac w opiece spolecznej?

Można sięstarać mając akt urodzenia dziecka i pesel.Na pesel czekasz około 3 tygodni.

Wszystko zależy z jakiego jesteś miasta i który organ się tym zajmuje. W Toruniu zajmuje się tym urząd miasta a na pesel czeka się 6 tygodni i nie jest potrzebny do otrzymania becikowego. Jeśli nie masz nikogo wśród znajomych kogo mogłabyś zapytać to z pewnością w szpitalu znajdą się dziewczyny które wiedzą jak to załatwić w twoim mieście