Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tnhjn

fizyka

Polecane posty

Gość tnhjn

Samolot leci z punkyu A-B pokonując odległość l=321 km.Prędkość samolotu względem powietrza V1=214 km/h.Oblicz a/ czas przelotu t1 przy bezwietrznej pogodzie b/czas przelotu t2 gdy wieje wiatr przeciwny z prędkością v2 =15m/s jak to zrobić?pomóżcie

Gość duzzooooooo
a) 1,23h b) 1,40h około!!!

Gość dwudziesty dzien dupy
spadaj :o zasmiecales/las nam kafe przez wakacje to teraz my tobie nie pomozemy :P

A może tak książkę od fizyki otworzysz? To zadanie wystarczy podstawić do najprostszego wzoru: v=s/t, czyli prędkość to iloraz drogi przez czas. w przypadku a - masz wszystko - tylko podstawiasz do wzoru w przypadku b - predkosc bedzie wypadkową prędkości samolotu i oporu dawanego przez wiatr (musisz po prostu odjąć). Ludzie - minimum własnego wysiłku zanim dacie coś na kafe - pilz!

Gość tnhjn
kurcze a mi w pierwszym wyszło 1/5 h a w drugim 1,2 h a prędkośc samolotu to prędkośc względna?

Gość fchghmvhuyjm
a)1,5h

P.S. I pilnuj jednostek - niektore wartości masz w m/s a inne w km/h - ale to ile godzina ma sekund a km metrów to chyba już wiesz.

Gość tnhjn
zapomniałam dodac, że masa samolotu wynosi 2000 kg

Gość duzzooooooo
te moje wyniki były tylko przybliżeniem, takim po jednym rzucie okiem... więc lepiej się na nich nie wzoruj! ale widzę, że umiesz coś tam zrobić, to nie zaśmiecaj nie potrzebnie zadaniami z fizyki kafeterii, ok?

Gość tnhjn
nie podszywajcie sie

Gość tnhjn
no niby umiem ale nie wiem czy to dobrze, czy 214 to jest prędkość względna??

tnhjn a masz dobrze - bez wiatru będzie 1,5 h b masz źle - nawet logicznie patrząc - jak jest przeciwny wiatr to samolot będzie leciał wolniej :-) w wypadku b prędkość wypadkowa to będzie prędkość samolotu 214km/h minus prędkość wiatru (wiatr jest przeciwny, prędkość jest wektorem, dwa fektory o przeciwnym zwrocie się odejmuje) czyli 15 m/s - masz różne jednostki więc musisz wiatr przeliczyc na km/h i odjąć od prędkości samolotu - potem reszta jak w a (powinno Ci wyjść 2h)

Gość tnhjn
nom wyszło dzięki, ale dlaczego jak pisze ze prędkośc samolotu wzgledem powietrza to 214km/h to nie powinna byc prędkość względna a od niej pozniej obliczyc prędkośc samolotu i wiatru? ale poplatałam...

Gość tnhjn
ale jak ma sie przeciwne zwroty to sie dodaje a nie odejmuje, tak przynajmniej mnie uczono

Gość tnhjn
no dlaczego odjąć a nie dodać?????????

Gość tnhjn
to jak zawsze jak bedzie takie zdanie to mam odejmować a nie dodawać? to po co to zwalone prawo??nie rozumiem tego

wektory sie tylko dodaje pytanie czy opuszczajac wektory wartosci sa dodatnie czy ujemne. jak pisalam wszystko najlepiej rozpisywac na rysunku

tnhjn "ale dlaczego jak pisze ze prędkośc samolotu wzgledem powietrza to 214km/h to nie powinna byc prędkość względna a od niej pozniej obliczyc prędkośc samolotu i wiatru?" Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem Twoje pytanie. Pojęcie prędkości jest względne - jak zresztą wszystko (Einstein) :-) Oznacza to, że dany obiekt może jednocześnie i to nie zmieniając żadnych swoich parametrów: - poruszać się z prędkością 100 km/h - poruszac się z prędkością 200 km/h - nie poruszć się wcale. Pojęcie prędkości jako parametru danego obiektu możemy wprowadzić zatem tylko w przypadku gdy określimy układ odniesienia. W wypadku Twojego zadania układem odniesienia będzie powietrze (Prędkość samolotu względem powietrza). I stosując ten układ odniesienia rozwiązujemy to zadanie. Gdyby kazano Ci obliczyć prędkość tego samolotu względem np satelity krążącego po orbicie, względem innego samolotu lecącego np obok, albo względem człowieka siedzącego wewnątrz - otrzymałabyś 3 totalnie różne wyniki z których każdy byłby poprawny (a samolot "na liczniku" miłaby w każdym wypadku dokładnie tyle samo). Nie ma czegoś takiego jak prędkość względna czy bezwzględna - każda prędkość jest względna - bo jest obliczana "względem" określonego układu odniesienia.

Gość tnhjn
no tak ale zawsze w takich zadaniach sie rysuje strzałki to jaK TO ROZRÓZNIĆ?

Gość tnhjn
Scoiatael - aha już rozumiem dzięki

tnhjn nie zawsze się dodaje czy odejmuje!!!! Wektor ma trzy opisujące go parametry: - kierunek - zwrot - wartość Narysuj sobie ten samolot i wiatr. Załóżmy że samolot leci od lewej na prawą - kierunek wektora będzie poziomą linią - zwrot wektora będzie w prawo (bo tam leci samolot). I wartość wektora to te 214 km/h. A teraz wiatr - kierunek ten sam, bo wiatr też wieje "poziomo", ale zwrot już będzie przeciwny, czyli w lewo (bo wiatr wieje w przeciwną stronę niż leci samolot), wartość 15m/s. Wektor nie może mieć wartość ujemnej - może mieć tylko przeciwny zwrot. Dlatego jeśli masz jeden wektor w prawo a drugi w lewo to aby otrzymać wektor wypadkowy musisz wartości odjąć. Gdyby oba wektory były w jedną stronę (np wiatr by popychal samolot, a nie wiał z naprzeciwka) - wtedy wartości dodajesz - i w ten sposób dostajesz wektor wypadkowy.

Gość tnhjn
albo dlaczego jak jest V=s/t i wyciąga sie z tego t to wychodzi t=v/s a piszą też t=s/v askąd ja mam do jasnej to wiedziec kiedy można tak zamienić albo normalnie i kiedy to mozna robić, ta fiza jest niepojeta!

Gość tnhjn
czy może ktos mily mi to wytłumaczyć bo wnerwia mnie ta niewiedza

Gość tnhjn
bardzo proszeee

Gość tnhjn
a myslałam ze tu przesiadaja madrzy ludzie :p

mozesz sobie przeliczyc wedlug jednostek co do samolotu to wyobraz sobie ze ejst to opor- cos co daje opor zmniejsza predkosc