Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tula1981

cykl owulacyjny

Polecane posty

Gość tula1981

czy lekarz może stwierdzić czy mam cykle owulacyjne czy nie ? na jakiej podstawie może to stwierdzić?

Gość odpowiadam wiec
Ginekolog moze stwierdzic czy masz owulacje czy nie przy pomocy monitoringu cyklu. Polega to na tym, ze przychodzisz na wizyte w okreslone dni po miesiaczce (ja bylam 3 razy) i lekarz robi ci usg dopochwowe obserwujac pecherzyki w jajnikach (jeden musi byc dominujacy przed owulacja, potem jesli byla owulacja zmienia sie w cialko zolte, ktore tez ginekolog moze zaobserwowac przez usg).

Gość tula1981
a jak bym poszła na 2 lub 3 dni przed owulacją to tez lekarz stwierdzi

Gość odpowiadam wiec
nie znam sie az tak bardzo, ale 2 dni przed owulacja to moze zobaczyc ten dominujacy pecherzyk - to juz bardzo dobry znak. Potem musisz przyjsc kiedy ci lekarz kaze - ja bylam chyba z 5 dni po owulacji i bylo wyraznie widac cialko zolte tzn ze pecherzyk pekl. Jesli lekarz zobaczy ze nie jest pekniety to znaczy ze nie byo owulacji. Jak przychodzisz dwa razy przed owu to lekarz widzi czy pecherzyk wogole rosni (przyrost 2mm na dzien) - u mnie zobaczyla ze jest 16 mm i powiedziala ze pecherzyk peka przy rozmiarze 18-22mm. Ja bylam umowiona z gin tak, ze jak dostalam okres to mialam zaraz do niej zadzwonic i ona mi wyznaczyla dni w ktorych mam sie u niej zjawic.

Gość ja bylam podobnie
raz bylam w 8dc, poźniej w 10dc -przyrost pęcherzyka 2mm, później byłam w 12, 12 ,13 i 14 dc. W 13 dc miałam owulację, w 14 dc już było to dobrze widoczne. A przyrost pęcherzka w 12 dc się zwiększył, chyba był 5 mm na dobę i w 13dc pękł.