Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głupia matka

pytanie do matek

Polecane posty

Gość głupia matka

kto wazniejszy dla was- mąż czy dziecko? od zawsze staje po stronie syna (18 lat) , a tak naprawde jestem rozdarta pomiędzy nimi i serce mi peknie niebawem. Mąz to dobry człowiek ale z zasadami , Syn wrażliwy ,grzeczny ale leniwy do granic możliwości . Szkoła - na miernych , sprzatanie w swoim pokoju - co widać ..itd. A ja chciałabym abysmy byli szczęsliwą rodziną bez kłótni , bez tekstów - dopóki u mnie mieszkasz..... mam tylko ich ..

Gość nie jesteś Głupia
ja inną miłością kocham męża a inną dziecko.U mnie nigdy nie było takiego problemu po czyjej stronie mam stanąć.Pewnie całe życie wyręczałaś syna ze wszystkiego i teraz masz problem bo i mąż i syn się buntują.

Gość głupia matka
może za bardzo ich kocham

Gość frejz
Masz racje, jestes glupia matka, jesli nie wymagasz niczego od syna w imie jego wrazliwosci...

Gość głupia matka
alez wymagam. sprzatanie , zmywanie , zakupy ciezkie , taka normalna pomoć i robi to ale np. szkoła - byle jak bo po co , buty nie wyczyszczone bo może jutro będzie padac i takie sytuacje

Gość głupia matka
wrazliwy - miałam na mysli że np. widze jak ma łzy w oczach jak jest awantura w domu .

Gość ja 12234it5yjhklmgrfed
kochać nie znaczy wyręczać. Wymagać a i owszem. Wiesz, ja mam 33 lata i w schedzie po niewymagającej mamie niby partnera. Nawet nei jest moim mężem, a mam z nim dziecko. Dlatego, że matka i ojciec pozwalali mu na wszsytko, wszsytko miał zanim zdążył zamarzyć, prywatna szkoła itd. facet jest skończonym egoistą, z nikim się nei liczy, nawet z rodzicami. Taki efekt wyręczjących rodzców. A mamusia zawsze mówiła...że ma artystyczny bałagan w pokoju. Zakląć mi się chce, bo neistety za to jakim jest człoweikeim winię jego rodziców. Ale jak dziecko ma 18 lat, to już teraz trudnow wychowywać. Ale jeszcze można zmienic zasady w domu. Nie jestęs w końcu koniem pociągowym, a synuś jak posprząta to mu korona z głowy nie spadnie. Za kilka lat Ty się pozbędziesz problemu, natomaist wściekać się beze jego przyszła żona lub dziewczyna. A Ty powiesz tlkyo...wiesz...naprawwdę mi przykro, zę żyjesz draniem...ale on już jest dorosły i janic nie mogę zrobić...wiesz jakei to przykre?

Gość głupia matka
podszywaczom już dziekuje

Gość gjjgg
nie ma za co

Gość głupia matka
nie chodzi o to że go wyręczam bo tak nie jest . Poprostu syn nie ma motywacji do niczego , nic mu sie nie chce , wszystko na minimum , zero ambicji . a z drugiej strony ogólniak przerwany - zamiana na technikum bo tu nie trzeba sie uczyc , ale zupełnie nie odnalazł sie w tym klasowym srodowisku - twierdzi że ci ludzie nic soba nie reprezentują . Pytam co w takim razie on osiągnie mając taki stosunek do nauki

Gość kamiko1975
witam- może zaraz usłysze - że co się wymądrzam- bo moja latorośl ma dopiero 11 latek- aleee... wyczytałam kiedyś że od wieków- TAK OD WIEKÓW- stare mądrości jeszcze z czasów Piastów - było wiadomo: Dziecko do siódmego roku życia pod opieką mamy, potem od własnie 7-8 lat męscy potomkowie wchodzą w świat męski (POSTRZYŻYNY) i choć mama nadal potrzebna- to juz ojciec jest największym autorytetem, a- po 14-16 roku życia- niestety trudno zarówno mamie jak i tacie na cokolwiek jeszcze u dzieciaka wpłynąc- całkowiecie ukształtowana jednostka. No i tu duzo prawdy jest. Psychologowie nazywają to dzisiaj inaczej- najpierw dziecko jest w energiach matki, potem w energiach ojca (wiekowo mniej więcej się to zgadza z tym powyżej podziałem) , no i około właśnie 15-stki staje się ogólnospołeczne czyli wtedy rodzice nieumiejący sobie dać rady z dziecięciem nazywają to buntem nastoletnim. No i ciekawie jak to u mnie i u mojego syna sie potoczy- zobaczymy :-))

Gość głupia matka
wszystkie awantury dotyczą szkoły . a mnie to tak strasznie boli

Gość kamiko1975
no i wydaje mi się że albo on czerpie sobie wzorzec z protoplasty rodu, albo jest już w takim wieku - że nawet wizerunek ojca na nic tu nie wpływa- co tu duzo mówić- 18-nastolatek jest uznawany w tym kraju za osobe dorosłą. Ma dowód, może decydowac o swoim życiu, pracowac , żenić się i na nic nie potrzebuje zgody rodziców. MA WIĘC PRAWA- może tylko warto mu udowodnić - że DOROSŁOŚC_ to rozszerzenie nie tylko PRAW ale co za tym idzie i OBOWIAZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI - bo niestety każdy kij ma dwa końce...

a czy wymagaaś keidyś od niego odrabiania lekcji i sumienności w szole? poza tym warto się zastanowić jak to było w przypadku Twoim i meża jak byliście uczniami.

Gość stajesz po stronie syna
nawet gdy nie ma racji?! czemu? tak dla zasady????!!!!!!:o

Gość głupia matka
tak naprawde to ja nie chce awantur w domu , ja poprostu wychowałam sie w domu w którym nikt na nikogo nie krzyczał i nie rozumiem jak mozna tak sie kłócić - najbliżsi sobie ludzie . I powtarzam meżowi ze powiniem byc mądrzejszy , miec na niego sposób .... to skomplikowane jest....

Gość trudno być dobrą matką
Mój syn codziennie mi mówi, że mnie nie kocha (a potem się stary koń przytula) :classic_cool: Ma swoje obowiązki i o to jest na mnie zły, bo nikt z jego kumpli nie musi tego robić. Dzisiaj rano puściły mi nerwy i chwyciłam go za klapy, potrząsnęłam porządnie i powiedziałam, że dostanie w ten wyżelowany łeb :O Poszło o porządki. Niby banalna sprawa, ale ... Rozumiem Cię i współczuję Ci.

na niewychowanego 18 latka juz nie mozna miec sposobu. Popelniliscie błąd gdzieś tam dawniej, a teraz za to płacicie. Przepraszam za bolesność wypowiediz, ale takiego gościa dostałam w schedzie. Ojca neinawidzi, bo był jedynym który mu kazałą i zabraniał,a le tez zapewnei w weiku 18 lat dopeiro, a wczesniej rodziece głaskali synka i niczego od neigo nei wymagali. Efekt opisałąm wyżej

Gość kamiko1975
A to że się boisz o to co w zyciu osiągnie- bardzo słuszne. Moja siostra jest rozwiedziona właśnie z takich człowiekiem, który nie widział żadnych motywacji do czegokolwiek w życiu. Najpierw nie skończył jednej szkoły średniej bo się nauczyciele na niego uwzięli, w drugiej - było podobnie, a do tego beznadziejne towarzystwo, eksterne też przewrwał- przyczyn nie poznałam bo o tym że gościu ma podstawówke- jego wtedy jeszcze żona dowiedziała się po 3 latach jego rzekomego zakończenia średniego (wychodził z domu - ale nie do szkoły, a w oszustwie uczestniczyli jego rodzice). Dzisiaj ten ORZEŁ ma 31 lat- w życiu pracował może z półtorej roku, w tym rok na czarno, siedzi na garnuszku sześćdziesięcioletnich rodziców , ostatnio chyba nawet poszedł coś przyrobić na budowie- ale idzie zima i pewnie zaraz się wycofa. Rodzina mu sie sypnęła , bo siostra od niego odeszła, alimentów nie płaci,na widzeniach dziecka to mu zależy jak go jego mama do tego zmusi- ogólnie DEGRENGOLADA. Ale Ty nie godzisz sie na to wszystko więc może u Was bedzie inny przebieg- nie głaskasz go pogłowie TAK SYNUSIU NIC NIE RÓB. A jego matka - sama sie podsumowała kiedyś- że tak robiła i ooo taki los zgotowała sobie i jemu też. Więc myślę że jak określisz zasady- To jest DOM w którym każdy albo pracuje, albo się uczy, nie ma siedzenia- to osiagniesz cel- czyli zrobisz wszystko by go dobrze wychowac. A co z niego wyrośnie?? Niestety - nie wszysstko zależy od Ciebie- powodzenia

Gość głupia matka
trudno byc matką to prawda czasem chciałabym byc tak twarda jak mąż ostatnio stwierdził że jesli syn nie chce sie uczyć to do pracy i szukac mieszkania syn jest bardzo " honorowy" i jesli usłyszy od meża że nie bedzie go utzrymywał to faktycznie przerwie szkołę , pójdzie to pracy i cóz zmarnuje życie , bo jak mozna funkconowac bez wykształcenia .... jaka praca - pomocnik murarza? zaraz sie porycze

a może przestań w końcu slepo trzmać stronę syna. Mąż ma rację jak się nie chce uczyć to jego problem, ale nie ma siedzenia w domu i zbijania bąków. Niech chłpak zobaczy jak ciężko jest a chleb pracować i może wtedy głupota mu przejdzie. Głupi wiek cały czas, choć 18 lat to powinien już być spokój. W której klasie jest Twoj syn teraz?

wiesz, mnie to jest trudno zrozumieć, żę się czegoś nei chce robić, bo u nas w domu to było naturalne, że kończym szkołe podstawową i idziemy do liceum, a poem na studia. I tak też się stało. Ale nie odpoweidziałaś mi na pytanie jak to było z "sercem do nauki" u CIebie i Twojego męza?

typowe niańczenie, do nauki syna nie zmusisz, jeżeli nie chcę, to jego ból, niech idzie do pracy i szuka sobie lokum, przecież całe życie nie będziesz za nim podążać krok w krok i prostować jego życia.

Gość głupia matka
2 klasa . zawalił rok w liceum , tzn przerwał po półroczu . Cholera zrozumieć nie mogę jak mozna byc tak olewająco nastawionym do życia . ale w starciu z mezem zawsze mi go żal , niestety nie jestem twarda - stąd moje stwierdzenie że głupia matka ze mnie. oprocz szkoły tak naprawde nie mamy problemów z synem - zero narkotyków, żadnych dyskotek - twierdzi że to nie jego klimaty , martwi mnie ze żadnych dziewczyn ale może jeszcze nie czas dużo wagaruje - ale w specyficzny sposób - poprostu nie wychodzi z domu - jak do pracy on spi dalej , Po powrocie do domu mówi mi że dzisiaj nie byłem w szkole , zaspałem no poprosty rece mi opadaja w szkole ogólnie opinia dobra - bardzo miły , kulturalny , grzeczny i chyba tylko z tych przyczyn nie wyleciał za opuszczone godziny w tamtym roku. marze żeby juz skończył tą szkołe i żeby nastał spokój ....

Gość głupia matka
a propos wykształcenia mąż technikum , ja studia - ale to nie ma znaczenia raczej

am o tyle znaczenie co do powinowactwa do nauki:) Bardzo dobrze, że jesteś twarda i nie odpuszczasz. A pytałaś go co planuje robić jeśli nei chce chodzić do szkoły...oststeczeni ekubica też ma tlyko szkołe podstawową skończoną....:)

Gość głupia matka
on wychodzi z załozenia ze jakoś to bedzie .

Gość głupia matka
a najbardziej wkurza mnie np. taka sytuacja dobrze funkcjonuje w angielskim , pisze czesto na forum angielskojezycznym , a w szkole z angielskiego ledwie 3 , i oczywiście jego stwierdzenie że stopnie nie są odpowiednikiem wiedzy , Może i tak ale o czyms swiadcza i cholera mnie bierze jak widze kartkę z wywiadówki od góry do dołu mierny lub co najwyżej 3 . i wychowawczyni mi mówi ze to taki miły kulturalny człowiek i dlaczego nie przychodzi do szkoły , a nawet jeśli jest to sprawia wrażenie jakby to za kare było i generalnie daje do zrozumienia że nie jest zainteresowany ...

Gość głupia matka
dzięki za wypowiedzi. troche z siebie wyrzuciłam , wiem że nie tu szukac rozwiązania , ale żle mi dzisiaj i choć takim pisaniem rozładowałam troszkę swoje mysli

Gość moze usiadzcie wspolnie
i pogadajcie ;) Przeciez w zyciu liczy sie cos wiecej niz szkola i porzadek na polkach ;) Czy warto sobie przykrosci sprawiac z powodu malego bajzelku i slabych ocen? ;) Moze na studiach sie rozbuja... Moze jest leniwy ale zdolny. Nie warto sie klocic ;)