Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda kobieta

Czy warto zrobić cytologię tuż przed okresem?

Polecane posty

Gość młoda kobieta

Cześć. Niedługo w moim miasteczku będą organizowane bezpłatne badania cytologiczne. Bardzo chciałabym skorzystać, ponieważ ostatnią cytologię miałam 3 lata temu, a od 1,5 roku biorę tabletki Cilest. Wyliczyłam, że badanie przypadłoby w drugim dniu 7-dniowej przerwy pomiędzy opakowaniami Cilestu, krwawienie zwykle dostaję 4-go dnia. W związku z tym mam pytanie czy w ogóle warto robić tą cytologie? Czy wynik nie będzie zafałszowany? W którym momencie cyklu jest odpowiednia pora na cytologię? Czy wy jak robicie cytologię, to zwracacie uwagę na dzień cyklu? Ma to duże znaczenie? Co radzicie? - iść na badanie mimo wszystko - zrezygnować i iść w innym terminie prywatnie - przedłużyć cykl o 2 dni biorąc dwie dodatkowe tabletki z następnego opakow. Cilestu? Bardzo liczę na Wasze opinie, na badanie muszę się zapisać najpóźniej do wtorku!

Gość Badanie
powinnaś zrobić, nawet w takich dniach. Swoją drogą, to zastanawia mnie jakim fachowcem jest Twój ginekolog, który przepisuje Ci hormonalne środki anty bez badań, to znaczy, że nie jest profesjonalistą i ma w dupie zdrowie i życie swoich pacjentek.

Gość młoda kobieta
Problem w tym, że u mnie przyjmuje tylko dwóch ginekologów, do jednego chodzą kobiety w ciąży, a do drugiego wszystkie pozostałe, chodzę na NFZ, bo moja sytuacja finansowa nie jest za ciekawa. Jak poprosiłam o tabletki, to tylko sprawdził w karcie, że 1,5 roku wcześniej miałam cytologię, wynik był prawidłowy, to powiedział, że nie trzeba powtarzać, zbadał mnie tylko ginekologicznie, zrobił USG macicy i jajników i badanie poziomu testosteronu. Na tabletkach czuję się dobrze. Nic nie mówił o badaniach kontrolnych, po prostu co 6- miesięcy chodzę tylko po receptę na tabletki, od razu wypisuje 6 opakowań i tylko pyta czy się dobrze czuję. Zapiszę się na to badanie, będą inni ginekolodzy z dużego miasta, to zapytam czy wynik będzie dobry. Dzięki za odpowiedź.

Gość młoda kobieta
Mam jeszcze jedno pytanie, nie śmiejcie się: jak mnie lekarz zapyta o datę ostatniej miesiączki to jaką datę się podaje? Datę pierwszego dnia, w którym wystąpiło krwawienie? Czy datę zakończenia okresu?

Gość datę pierwszego dnia
i jak długo trwa. a cytologię powinno sie robic przynajmniej raz w roku. ja przy tabsach raz na 2 miesiace mam usg robione. cytologie robi się 4 dni po okrese, wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny

Gość to ja ja
..badanie cytologiczne generalnie mozna zrobić w każdym dniu cyklu (no poza miesiączką) bo to nie jest badanie hormonalne.

Gość datę pierwszego dnia
ale przed miesiączką moze byc lekko sfałszowany bo przeciez macica przygotowuje się do oczyszczania... Cytodiagnostyka może być wykorzystywana w różnych celach: w profilaktyce przeciwnowotworowej, aby ocenić mikrobiologiczną florę bakteryjną pochwy oraz jak fukcjonują hormony w organizmie. Powszechnie używany termin "cytologia" jest zarezerwowany dla badania onkologicznego (zapobiegawczego) i hormonalnego. Należy je odróżnić od badania stanu mikrobiologicznego pochwy (inaczej biocenozy lub stopnia czystości pochwy). Nie ma bezwzględnej konieczności wykonywania wcześniej innych badań. Kilka dni przed badaniem nie należy stosować leków miejscowych dopochwowo ani też płukania pochwy. Pacjentka powinna powstrzymać się od stosunków płciowych co najmniej 24 godziny przed badaniem. Nie należy poddawać się również badaniu ginekologicznemu w ciągu 24 godzin przed badaniem cytologicznym. W przypadku stwierdzenia u pacjentki stanów zapalnych pochwy wskazane jest ich leczenie według wskazań lekarza prowadzącego przed pobraniem materiału do badania cytologicznego.

Gość młoda kobieta
Dzięki za odpowiedzi, już się zapisałam na to badanie. Mój gin mówił, że cytologię wystarczy robić co 3 lata, jak nic się nie dzieje, że takim młodym jak ja to co rok nie trzeba. Mam 23 lata.

Gość młoda kobieta
Cześć, byłam już na tym badaniu, wynik wyszedł II grupa bez stanu zapalnego. Ale okazało się, że mam niewielką nadżerkę, gin na razie zalecił tylko obserwację i kolejną cytologię za rok.

Gość sgfsdgffd
a jak sieobserwuje nadżerkę ?

Gość Noctua
Nadżerka sama się niestety nie wyleczy.Można ją tylko zaleczać różnymi globulkami.Dopiero ciąża często zalecza nadżerkę.Ja osobiście jestem za wymrażaniem.Nadżerka często powoduje częste stany zapalne pochwy, a nieleczona powiększa się i prowadzi do zmian nowotworowych.

Gość anik...
A ja słyszałam ze jezeli młoda kobieta jeszcze nie rodziła to niepowinno sie wymrazac ani wypalac nadrzerki bo robia sie blizny i mozna miec problemy przy porodzie

Gość Noctua
Jęśli się wypala to rzeczywiście jest ryzyko usztywnienia szyjki macicy i mogą być problemy z donoszeniem ciąży.Przy wymrożeniu nie, pytałam chyba z 10 lekarzy przed tym zabiegiem.Jestem poo już 2 lata. Ostatnio byłam w szpitalu i lekarze badając mnie na ginekologii powiedzieli, że nie ma ani śladu.Gdybym im nie powiedziała to by się nie domyślili.Potwierdzili,że wymrażanie to dobra metoda dla nieródek.

i co z tego? cytologie powinno sie robic raz do roku!!!!jak mozesz to zmien gina...przynajmniej jak twoja sytuacja finansowa sie poprawi

według naszej służby zdrowia cytologie powinno robic sie raz na trzy lata :) a według lekarzy, ktorzy lecza nas za pieniadze raz na rok a w przypadkach kiedy kobieta ma rozne stany zapalne, nadzerki wyleczone lub i tez nie, raz na pol roku raz na trzy lata to stanowczo za dlugi odstep czasu w ciagu trzech lat od ostatniego badania mozna dostac raka i umrzec