Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiem.....

Nie wiem czy zakładać aparat ortodontyczny

Polecane posty

Gość sama nie wiem.....

Strasznie zależy mi żeby w końcu wyprostować sobie zęby,ale jak przeczytałam wątek,w którym dziewczyna wypisała wszystkie koszty to ręce mi opadły.Miała metalowy na górę i na dół i ogólnie wszystko razem z wizytami itp wyniosło ją prawie 8 tys zł!!Ja potrzebuję tylko na górę i nie muszę usuwać zębów,ale chciałam kosmetyczny.Jeśli u mnie też ma to tyle kosztować to nigdy nie będzie mnie na to stać,ale jak mam się na początku dowiedzieć o koszty?Przecież zawsze może wyskoczyć cos niespodziewanego

Gość sama nie wiem.....
Nikt się nie wypowie?

Gość no normalnie wyceń
idź do ortodonty to ci wyceni koszty jednego łuku + koszty wizyt kontrolnych- nawet raz na miesiąc - przez ok. 2 lata, ceny są różne, zależą od rodzaju aparatu i gabinetu. Jeden bierze za wizytę 100 zł, a inny 150 albo więcej. Jeden łuk to koszt 1500-2500 zł + wizyty czyli ok 3000-4000 tys.

Gość aparaciku
hej a koniecznie musisz miec stały , ja byłam u ortodenty i polecił mi aparat ruchomy nosze juz 4 miesiac i efekty sa ,

Gość sama nie wiem.....
Muszę mieć stały.Kurcze,myślałam,że wizyty kosztują z 50 zł.Chociaż ja mieszkam w małym miasteczku to powinny być tańsze,tak jak u dentysty,nie ma porównania z dużym miastem.Wstydzę się iść i poprosić o wycenę,a potem powiedzieć "A to nie,dziękuje" :(

Gość o matko matko
No to nie będziesz miała aparatu jak się wstydzisz iść! Myślisz, że aparat zakładają na pierwszej wizycie??? Najpierw ortodonta cię zbada, wypyta, da skierowanie na prześwietlenie, dokładnie ci wytłumaczy jak działa taki aparat i jakie mogą być skutki uboczne, oceni stan zębów. Zapewne sam bez pytania ci powie ile dokładnie to będzie kosztowało. Potem podziękujesz za informacje i odpowiesz, że musisz się zastanowić i tyle. Nikt cię nie zmusi do następnej wizyty. Piszesz jak niedojrzała osoba, jak dziecko. Ja mam 30 lat i żałuję, że wcześniej moich rodziców nie było stać na aparat dla mnie. Musiała sama na niego zarobić. Oszczędzałam ponad 4 lata. Jestem już po badaniach i za tydzień założą mi pierwsze zamki ;) Całkowity koszt to 10 000 u mnie, na dwa łuki.

Gość sama nie wiem.....
No bo jestem niedojrzała ;) Może to głupie,ale wstydzę się manifestować że mnie nie stać na tak podstawową rzecz jak aparat bo ja też muszę sobie na niego zarobić i nie będzie to łatwe

Nie wygłupiaj się. Nie musi cię być stać na wszystko, a juz na pewno na rzecz, która kosztuje 10 tysięcy. Tym bardziej, jeśli to tylko sprawa kosmetyczna, a nie zdrowotna. Nikt w 5 minut nie podejmuje decyzji o wydaniu lekka raczką 10 tysiecy. Idziesz , mówisz, ze chciałabyś zasiegnąć informacji, chciałabyś dostac kosztorys i dowiedzieć sie, czy u ciebie sie to powinno zrobić, bo byc moze własnie u ciebie sie nie powinno, bo np. ryzyko skutków ubocznych jest za duże. I po wizycie mówisz, że zastanowisz sie nad tym. Czego tu sie wstydzic ? Myslisz, że inni to taka sumę codziennie w kieszeni noszą ? To jest wydatek dla każdego.

Ja jak robie sobie plombę, ale nie z kompozytów, tylko ceramicznego inlaya, to też najpierw każęsobie przysłać liste, ile robocizna, ile materiał itd. Chcę wiedziec wcześniej, ile bedę musiała wydać

Gość aniaaparatka
ja robie sobie właśnie aparat też myślałam że będę nosić tylko na górę,ale niestety nie łudźcie się rzadko kiedy nosi się tylko na jeden łuk ponieważ górny aparat zmienia dolną szczękę,jakoś tak i aby mieć prawidłowy zgryz i żeby się zęby nie rozeszły trzeba mieć i na górę i na dół,ale wizyty w moim przypadku to będzie 50zl...w Warszawie więc jakieś bardzo wysokie ceny tu rzucacie co prawda moja ortodontka jest praktycznie dwie godziny dojazdu ode mnie bo to prawie koniec warszawy dla mnie to jednak cóż...nie jest droga co mnóstwo osób potwierdza kiedy im rzucam kosztorys leczenia,tak swoja drogą to właśnie mam separacje nie wie któraś z was czy to tak musi koszmarnie boleć? bo ja mam za sobą nieprzespaną noc już drugą a w dzień myślę tylko o tym kiedy mi to zdejmą i tak jeszcze pięć dni będę czekać....

Gość nieznajomaa aparatka
mnie wynioslo na gore tylko 2100 l i ani grosza wiecej nie musze dawac, na dol tez mam czyli w sumie 4200 za 2 luki i to wsyztskie koszty jakie ponioslam majac aparat

Gość aniaaparatka
i wiecie tak naprawde to żałuję że zdecydowałam się na aparat dopiero teraz kiedy mam 24lata,a nie jakieś pięć lat wcześniej bo miałam możliwość,co prawda kiedyś nosiłam ruchomy wydałam kupę kasy,ale cóż ja muszę mieć coś zainstalowane na stałe;-) bo strasznie niesystematyczna jestem i w ogóle nie nosiłam...tylko co do aparatu kosmetycznego mi ortodontka znowu poleciła metalowy podobno szybciej skoryguje mi wadę i jest wytrzymalszy,a jak dodałam że piję dużo kawy to już zupełnie mi odradzila bo trzeba uważać na przebarwienia to prawda???no nic ja tam idę po kosztach nie zależy mi na aparacie i żeby był niewidoczny tylko na superprostych ślicznych ząbkach,bo i tak za jakiś czas mi go zdejmą wolę wiec wydać tą zaoszczędzona na aparacie nie kosmetycznym kasę wydać na wybielanie:-)...a nie wiecie czy jest możliwość wyprostowania szybciej niż 1,5-2lata? nie mam dużej wady hmmmm

ja mialam baaardzo krzywe zeby na gorze i juz po pol roku mialam prosciutkie ale trzeba nosic duzo dluzej zeby sie nie wracaly. wlasciwie mi sie juz nie wracaja(nosze troche ponad rok) bo raz mi sie troche zepsul ten aparat i jedna jedynka sie cofnela delikatnie ale nie mialam dokrecanego potem przez 3 miesiace i dlaej sie juz nie cofnela.. a na dol musialam zalozyc zeby dolna szceka sie dopasowala do gornej bo nie tylko zeby sie p[rostuja ale tez cala szceka sie zmienia.. chotycznie troche napisane ale mam nadzieje ze zrozumiesz:D

a co do kosmetycznego to nie polecam jesli palisz i pijesz kawe herbate itp bo potem duzo gorzej wyglada niz metalowy jak sie przebarwi

Gość sama nie wiem.....
Nie piję kawy ani herbaty,nie palę itp więc chyba by mi sie nie odbarwiał,problemem jest tylko kasa.Wydaje mi się,że jest też odmiana metalowego aparatu co ma małe te zameczki i nie jest tak bardzo widoczny jak zwyczajny.Mam rację?Bo jak oglądałam fokti aparatów to takie odniosłam wrażenie,chyba że to zależy od wielkości zębów jak to wygląda.Ja mam raczej małe,więc aparat chyba wypełniałby mi całą ich powierzchnie :( nieznajomaa aparatka a ile płaciłaś za wizyty??

Gość nieznajoma aparatka
nic nie placilam wizyte byly wliczone w ta sume czyli 2100 za jeden luk i 2100 za drugi wiec calosc wyniosla mnie 4200 i nic wiecej placic nie mussze