Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majakaja

Czy sa tu ludzie z Bialegostoku?

Polecane posty

Gość typ z hajnówki
W Królowym Moście - kilkanaście km od Białego. To co napisane w wikipedii o gwarze białostockiej to niemal prawda -"ł" kresowe to rzadkość. Co do "powiedz dla niego" to może trochę dziwnie brzmieć dla kogoś z innego regionu, ale przynajmniej nie ma tu takich potworków jak "ubrać sukienkę" albo "ubrać buty" . U nas ubiera się ludzi :D

badziewo hehe śmiesznie to brzmi :D Ludzie a z jakiego osiedla jesteście :) Tak z ciekawości pytam

Gość typ z hajnówki
kurce wycięło mi częsc wypowiedzi - film kręcili w Królowym Moście

Gość majakaja
No,albo dobrze ,że nie mówi się u nas "idę na pole"-zamiast "idę na dwór" to dopiero dziwnie brzmi:D

a nu jego (jeho) buhehe ależ to śmiesznie brzmi ja nie wiem kto tak mówi, osobiście się nie spotkałam nigdy z takim stwierdzeniem

Gość majakaja
Ja Dziesięciny.

O panie te regionalizmy białostockie to sprzed wojny chyba :D Teraz nikt tak nie mówi! Gdyby obok nie było tłumaczenia, to w życiu bym się nie domyśliła co dane słowo znaczy, a jestem rodowitą Białostoczanką

Gość f*
kto dzis rusza na nocny bunsing :) ?

ja z chęcią bym poszła, ale chora jestem i nie mogę 😭 a gdzie najchętniej się bawicie ? :)

Gość ja jestem z Bialego
jesli ktos chce porozmawiac to zapraszam :)

Gość typ z hajnówki
Mam w Białym rodzinę na Dziesięcinach, Wysokim Stoczku i Nowym Mieście, kiedyś mieszkałem na Warszawskiej... Zaobserwowałem że zwrotu "powiedzieć dla niego" używa jeszcze pokolenie 50 latków, ale czasem sie zdarza, że i młodsi tak mówią... skategirl - Jesteś rodowitą białostoczanką, a o Woropeju słyszałaś?

Gość f*
Nie wiem jak to jest generalnie.. Bo ja 'na zywo'nie slysze u ludzi wschodnich nalecialosci. Ale ogladaliscie moze ucd ? Tam jest teraz z 5 ziomkow z bialego i jak ktorys sie odezwie to az zal ;p lepiej niech juz sobie tancza. ;p ...

Gość f*
skategirl . to zalezy od nastroju, ale dzis chyba kierunek loft . :) w kazdym bardz razie centrum.

Gość majakaja
Ja raczej nigdzie się nie bawei,chyba że ze swoją grupą ze studiow idziemy na pifko do Apokalipsy po zajęciach:P Ja raczej nie jestem fanką dyskotek,chyba że raz na jakiś czas,można iśc pobrykać:P Zdecydowanie wolę łazić na koncerty, niebawem w Gwincie ma być Happysad, idzie ktoś?

Loft a fuuu :P Ja tam byłam w tamta sobotę beznadziejnie było, większość ludzi to jacyś małolaci, do tego beznadziejna muza, chociaż miał być Dj z Trójmiasta :O Eee ja bym dziś uderzyła do heaven, no ale siła wyższa mi nie pozwala

Gość typ z hajnówki
Taka postać z lat 60 - 70 - zarośnięty dziwak jeżdżący po mieście wozem, jak byłem mały to mi babcia o nim opowiadała, jak byłem starszy i zapuszczałem włosy to mówiła, że zarastam jak Woropaj... Widzisz, na tym przykładzie chciałem Ci udowodnić, że jeśli czegoś w Białym nie zauważyłaś to nie znaczy, że tego nie ma - nie słyszałaś o czymś albo nie zwracasz uwagi.

Gość f*
bylam na wszytskich dotychczasowyyyyyych koncertach happisadowych :) to jest toooo . kocham ten klimacik :) a co do loftu , faktycznie bywa bardzo różnie. czasami dj jest do kitu i cala noc saczy jakies smety . wczoraj impreza byla naprawde na poziomie :D i chyba nawet selekcjonowali przy bramce, bo nie plataly sie malotaty z rocznikow powyzej '90 :D

Gość majakaja
F* no widzisz, a ja nie byłam na żadnym,a uwielbiam ten zespol, tyle że nigdy nie mam z kim pojść, bo moi znajomi gustują w innych klimatach:( Wyczytałam też że później ma być też Akurat- ten zespoł też bardzo lubię:P Wstęp na Happysad 25zł ;)

Typie z hajnowki ależ ja wcale nie przeczę, ze to czego ja nie dostrzegam nie istnieje, ale nie wierzę, ze wszyscy rozmawiają tak jak napisano w tym słowniku. Przynajmniej ja z większością zwrotów sie nie spotkałam, bo niektóre to wszędzie występują.

Gość f*
będę musiala sie porzadnie nad tym zastanowic :) kiedy konkretnie graja ? jeszcze niedawno ostrooo siedzialam w tych klimatach, znalam wszystkie teksty na pamiec.. Atmosferna na koncercie niesamowita, pogo pogo pogo :) Quke jest swietny, daje z siebie 100 pro .

Gość majakaja
f* grają 12 pazdziernika o 19.00:)

dziewczyny to sa jakieś rokowe klimaty? Bo za bardzo nie wiem o czym mówicie :) A zawsze mi się wydawało że w lofcie hip hopowe rytmy grają:)

Gość typ z hajnówki
skategirl - wcześniej napisałaś, że nikt tak nie mówi, stąd moja poprzednia wypowiedź, ale oczywiscie masz rację, że większośc się tą gwarą nie posługuje. Dobra, koniec offtopa, mam dość zabawy w doc. Miodka czy prof. Bralczyka

Gość majakaja
A ja nie ogladam, dalej będę się nudzić i bujac po kafe;)

Gość f*
slategirl. muzyka altenatywna :) cos w granicach roka. a loft to druga strona medalu. mimo wszytsko, jedno z drugim sie nie wyklucza! u mnie punk rock ma plusa za liryczną stronę, a rnb i hh za rytmy przy ktorych fajnie sie pobujac ;)