Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana mocno

akt notarialny- proszę o radę

Polecane posty

chciałabym się dowiedzieć, czy istnieją formalne przeszkody nie pozwalające na sporządzenie aktu przed dbiorem technicznym budynku? może ktoś z Was wie, lub też orientuje się gdzie mozna znaleźć odpowiednie przepisy prawne:)

chodzi mi o notarialny akt własności lokalu.

nie ma czegos takiego jak akt notarialny własnosci lokalu :D akt notarialny to tylko forma czynnosci prawnej, za pomocą kórej dokonuje sie określonych rozporządzeń, obciążeń, lub kórej wymagaja okreslone oświadczenia - bądź to ex lege, bądź z woli stron umowy

nie znam się na tym:P pytam dlatego, bo developer od którgo chcę kupić lokal, twierdzi że akt notarialny dostanę po odbiorze technicznym budynku, gdyz wcześniejsze sporzadzenie aktu jest w swietle prawa niemozliwe. chodzi mi dokładnie przeniesienie praw własnosci do lokalu .

Gość kolejna debilna wypowiedź
komiczne: świetną odpowiedź dałeś autorce, udowodniłeś, że ona jest debil, a Ty wielce mądry Pan Prawnik; można udzielić życzliwej odpowiedzi - w końcu zrozumienie pytania nie jest aż takie trudne...

dobrze - pytasz, czy można ustanowić odrębną własność lokalu i nabyć taki lokal przed odbiorem technicznym budynku?

a chcę koniecznie sporzadzic jakis wiążący dokument notarialny, bo developer działa na zasadzie spolki zoo z niewielkim kapitałem.

Komiczne - dokładnie:)

brawo komicze - widzisz, a jednak można, chociaż dałoby się jeszcze prościej: simplicity is the "ultimate sophistication."

no to teraz już jest jaśniej... developer ma racje... do ustanowienia odrębnej własnosci lokalu potrzeba wielu dokumentów w tym - wypisu z kartoteki budynków, przy wyodrębnianiu pierwszego z tych lokali, aby ujawnić budynek w księdze wieczystej, zaświadczenia o samodzielności lokalu, wypisu z kartoteki lolali i rzutu kondygnacji na której znajduje się lokal... bez tych dokumentów akt notarialny jest nieważny, a dokumenty te mogą być wydane dopiero, gdy budynek ma pełen odbiór techniczny

"komiczne: świetną odpowiedź dałeś autorce, udowodniłeś, że ona jest debil, a Ty wielce mądry Pan Prawnik" wybacz, ale rozumuje nieco inaczej niz osoba niebedaca prawnikiem... musze ustalic pewne informacje i doprecyzowac stan faktyczny, by udzielic precyzyjnej wypowiedzi

Wydaje mi się, że pytanie było oczywiste. Wstawka z definicją aktu notarialnego też była oczywiście niezbędba, szczególnie fragment z "ex lege" ...

"a chcę koniecznie sporzadzic jakis wiążący dokument notarialny, bo developer działa na zasadzie spolki zoo z niewielkim kapitałem." mozesz zawrzec umowę przedwstępną ustanowienia odrębnej własnosci lokalu i jego sprzedaży na zasadach ogólnych określonych w kodeksie cywilnym albo umowę zobowiązującą na zasadach określonych w art. 9 ustawy o własności lokali

dziękuje Komiczne, rozwiałes moje watpliwości:)

"Wydaje mi się, że pytanie było oczywiste" "wydaje" to słowo klucz w tym zdaniu... w pierwszej chwili po przeczytaniu tematu myslalem, ze chodzi na nabycie działki gruntu zabudowanej budynkiem, kotry nie został jeszcze odebrany i wtedy byłoby to jak najbardziej możliwe... czepiasz sie "ex lege" - pisze sie krócej niż "z mocy samego prawa" :)

komiczne ,że też Ci się chce tłumaczyć:D ludziska wolą wyrwać coś z kontekstu bez ustalania szczegółów,a potem wieszać psy na prawnikach,że są tacy be :D:D:D:D:D:D

xyzed: nie zrozumiałeś czego dotyczyła krytyka...

"dziękuje Komiczne, rozwiałes moje watpliwości" nie ma za co, choć tutaj jak widac w tym teacie zawsze sie znajdzie ktoś, komu bedzie nie w smak to co piszę :)

zrozumiałem,a komiczne ma całkowitą rację natomiast Ty należysz do takiej właśnie grupy osób,które bez ustalenia faktów i szczegółów udzielają informacji,które mogą wprowadzać w błąd:D:D

Gość nie sypiam z komiczne
mi jest bardzo w smak Ty lanserze:-)

pisze się krócej, ale wypowiedź nie dla każdego laika jest zrozumiała. Można było napisać: do tego wymagają przepisy...a nie: z mocy prawa, czy tym bardziej: ex lege...

Gość developerr
heheheh komiczne w swoim zywiole jest:P sie znowu mądrkuje

Komiczne, jestes tak absorbująca postacią, że gdzie się nie pojawisz to ciągniesz za soba ogony;)

Gość nie sypiam z komiczne
@ zdezorientowana btw. wlasnie zaoszczedzilas 350 euro;

Gość developerr
komiczne.......................tys to madry:OO aktach notarialnych gadac na uczuciowym.ZEnada

"Można było napisać: do tego wymagają przepisy...a nie: z mocy prawa, czy tym bardziej: ex lege..." :D:D:D:D:D:D:D mozna było tez napisac to 38383 innych sposobow... nie jestem autorem podręczników, uzywam jezyka specjalistycznego, jesli ktos nie rozumie, to wystarczy ze poprosi o wytłumaczenie... trudno oddzielic rzeczy zrozumiale dla laika od tych niezrozumiałych gdy zajmujesz sie czyms na codzien

chyba tylko najbardziej niedomyślny z niedomyślnych- w zasadzie król państwa niedomyślnego - nie skojarzył co może oznaczać ex lege- ale taki chyba i nie bardzo wie co to jest akt notarialny......więc po jaką cholerę wchodzić na topik?? to tak jak ja weszłabym na topik dotyczący budowy silnika samochodowego i byłabym oburzona , że ktoś używa słowo .hmmm.no nie wiem.....tłok??

Wiecie co? Jesteście beznadziejni!!!!! Komiczne udzielił darmowej pomocy prawnej. A raczej nie darmowej - bo w zapłacie usłyszał, że sie mądrzy, że używa niezrozumiałych wyrazów, że robi z autorki debilkę. Jeśli autorka poszłaby do prawnika usłyszałaby to samo, a musiałaby za to słono zapłacić. Ale nie....dla Was komiczne jest debilem, bo tak i koniec kropka. Żenujące, doprawdy