Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drugoklasistka

SOCJOLOGIA od A do Z- pomoze ktos ??

Polecane posty

Gość drugoklasistka

witam. jestem drugoklasistka szkoly sredniej. na maturze mam zamiar zdawac biologie, bo wiem, ze z pozostalych przedmiotow na pewno bym polegla. myslalam o studiach psychologicznych i socjologicznych, lecz bardziej nastawiam sie na te drugie. bylabym bardzo wdzieczna, gdyby ktos pomogl mi to wszystko przyblizyc i co nieco sie zorientowac. nie mam takiej osoby z ktora moglabym na taki temat porozmawiac. dlatego mam nadzieje, ze wsrod was znajdzie sie ktos taki kto mi pomoze. chcialabym wiedziec po prostu wszystko. od matury az po prace. np czy wystarczy podstawowa bilogia, j polski, j angielski i matematyka, czy jest duzo chetnych, czy latwo jest sie dostac, gdzie sa takie uczelnie, ile kosztuja studia zaoczne, czy jest fajnie na takich sudiach, czy duzo trzeba sie uczyc, czy socjolog duzo zarabia i co robi dokladnie oprocz przeprowadzania jakichs ankiet itd. mam nadzieje, ze moge na kogos liczyc. z gory dziekuje. pozdrawiam

Gość po tych studiach
trudno o prace....

Gość nie za dobry wybór
Znam wielu socjoligów, którzy nie mają pracy w zawodzie. Poza tym na maturza najlepiej zdawaj historię, wos, jeśli chcesz tam iść. Ogólnie nie polecam.

Gość po psychologii raczej też...

Gość drugoklasistka
eh... spodziewalam sie nieco innych odpowiedzi :| to co ja moge jeszcze studiowac po biologii oprocz pedagogiki? no i z pewnoscia chemia odpada.

Gość nie za dobry wybór
:O na pedagigike nie jest potrzebna biologia... wejdz na strone uczelni, która cie interesuje, zobacz jakie mają kierunki i już. A masz jakąs pasje? Może idz na studia z nią związane

Gość nie jest ladna
na twoim miejscu to bym sie zastanowila nad Human Resources... jakbys znala jeszzze jakis jezyk ,najlepij dwa to moze udalo by ci sie znalez fajna prace.

Gość sorry resory
ale po jakim kierunku w pl. jest latwo znalezc prace?

Gość drugoklasistka
z tego co wiem to na pedagogike jest potrzebna bilogia, ale mniejsza o to, bo na pewno nie chce tego studiowac i byc pedagogiem. z pasja mam problem, bo jej nie mam. a jezeli chodzi o miasta to kieruje sie na olsztyna, plock...

Gość nie za dobry wybór
Nie masz pasji ano pomysłu,to sory tu ci raczej nikt nie powie co masz studiowac. Wejdz na stronę UWM (w Olsztynie w końcu), zobacz jakie są kierunki, co jest potrzebne i zastanów się

Gość drugoklasistka
no ba, bywa i tak, wiem, ze matura z bioli, polaka, matmy i anglika, a co dalej? . . . . . .

Gość nie za dobry wybór
Szukaj kierunków. I czytaj ze zrozumieniem, co się do ciebie pisze

Gość sorry resory
moja koleznaka ma mature z pol., niem, biol. i studikuje zaocznie socjologie we wroclawiu

ja studiuje socjologie, teraz jestem na II roku (zaocznie) i jest oki, nie jest tak ciężko. Na maturze zdawałam wos, niektóre przedmioty są do bani (statystyka, metody badań jakościowych czy antropologia) ale jest też coś interesujacego wg mnie ( psychologia, socjologia fotografii, soc. sztuki) ja powiem szczerze, że poszłam na ten kierunek bo myslałam, że bede mogła po tym pracować w charakterze pracownika socjalnego tymczasem zrobili na to zupełnie odrębny kierunek, ale nam powiadają, że po socjologii można pracować praktycznie wszedzie.... ale ja nie jestem tego taka pewna. jesli uda mi sie ukonczyc licencjata to na mgr pójde na cos innego. Jesli interesują wszelkie procesy ludnościowe, badanie społeczeństwa od A do Z, to nie bedziesz sie na tym kierunku nudzić.Pozdrawiam

Gość z opiniami trzeba niestety
uważać, bo zaraz wejdą dumne panie socjolożki i inne i zaczną opowiadać jakie to z nas debile, dowartościowywacze i jakie mają po studiach perspektywy ;)

no na socjologie koniecznie wos/historia... a socjologia to jest kierunek przyjemny i prosty, ale dobry raczej jako drugi kierunek, bo o prace póżniej ciężko. przedmioty sa takie jak: wstęp do socjologii, ekonomia, mikrostruktury społeczne, makrostruktury społeczne, psychologia, psychologia społeczna, filozofia, satatystyka, demografia społeczna, wstęp do prawoznastwa, polityka społeczna, logika itp. takie sa przynajmniej u mnie (UŚ)

Gość drugoklasistka
cytrynkaa87 gdzie studiujesz??

ja np żałuję, że poszłam na socjologię bo właściwie mam po tym wielkie nic! no ale co szkoda mi roku i pieniędzy jakie włożylam w te studia, wiec jakos postaram sie dobrnąć do końca

Gość drugoklasistka
a co z biologia? podobno po biologii tez mozna studiowac socjologie!

Gość drugoklasistka
no to powie mi ktos co dalej innego po maturze z bilogii oprocz psychologii pedagogiki i socjolgii? i podkreslam, ze chemia na maturze odpada.

Gość drugoklasistka
ok dzieki :)

Gość SZCvcfcv
fizjoterapia to także chemia, rozszerzona biologia i chemia, zwłaszcza jak ktoś chce się dostać na dobrą uczelnię, bo na byle jakie to przyjmują z niewiadomo jakimi przedmiotami, tylko gdzie potem pracować po pierwszych lepszych uczelniach o których nikt nie słyszał

Gość drugoklasistka
wlasnie o kosmetologii tez myslalam, ale czy do tego potrzebna chemia? bo mnie osobiscie wydaje sie, ze tak, bo np te wszystkie skladniki itd heh

Gość informatyka albo finanse
prywatnie, koszty są ale warto!

Gość SZCvcfcv
biotechnologia i ochrona środowiska to teraz także często i matematyka, poza tym jak ktoś nie umie matmy to lepiej niech się an te kierunki nie pcha