Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 2008

Zniszczone ząbki u dziecka po zażywaniu żelaza

Polecane posty

Gość Mama 2008

Mam 8-miesięczną córeczkę, która od ponad 5 miesięcy przyjmuje żelazo ze względu na anemię. Zauważyłam, że ząbki, które jej wychodzą są ciemne i przebarwione :(. Wiem, że jest to efekt zażywania żelaza. Czy są jakieś sposoby, żeby się pozbyt tych przebarwień? Czy ząbki już na zawsze zostaną takie czarne? Bardzo proszę o odpowiedź. Być może któraś mama też się borykała z takim problemem.

Gość chyba
pamietam jak moja kuzynka miala takie cos... ona CHYBA mie chce straszyc miala takei zabkia z do wypadneicie mleczakow teraz ma 10 lat i sliczne zabki

Gość Atinka
Troche jestem zdziwiona, że Twojemu dziecku zniszczyły się ząbki po żelazie. Jesteś pewna, że to przez żelazo? Pytam, bo mój synek przez wiele miesięcy brał żelazo w syropie (Ferrum) i nie miało to żadnego wpływu na jego zęby. Obecne preparaty raczej nie mają takiego wpływu na ząbki jak miały kiedyś, ale może podawałaś lek starej generacji? Słyszałam też, że żelaza nie należy podawać z nabiałem, ale najlepiej z owocem albo bobofrutem, bo wtedy się lepiej wchłania. My na szczęście anemię mamy za sobą. Czego i Wam życzymy

Gość Alla33
Moja kuzynka tak miała i niestety ząbków się nie uratowało. I tak jest to wina żelaza. Nikt ich nie uprzedził, że może tak się stać i podawali dziecku żelazo bez żadnej osłonki. No i niestety. Ale teraz ma dziecko piękne ząbki.

mojje siostry coreczka tak miala.dopiero jak wypadly przeszlo niestety.musisz to przetrzymac

Mój też miał anemie.Podawaliśmy ferrum.Ale nas pediatra uprzedziła jakie spustoszenie w zębach może zrobić żelazo.Dlatego też ja podawałam żelazo przez strzykawkę a potem myliśmy ząbki.Synek ma ładne zęby ,bez plam,przebarwień.Nie wiem może te moje cackanie wskórało?.

Gość Mama 2008
Atinka, ja przez cały czas podawałam dziecku hemofer w kropelkach, bo takie żelazo przepisała mi lekarka. Dopiero od wczoraj podaję Ferrum i na tym leku faktycznie pisze, że nie niszczy zębów. Ale tamto lekarstwo na pewno zniszczyło ząbki mojej córeczce, bo nie widzę innego powodu, dla którego miałaby mieć takie przebarwione ząbki.

Gość Mama 2008
A ten zymafluor w kropelkach coś pomoże na zniszczone ząbki? Dostanę to bez recepty?

Gość Atinka
No to rzeczywiście nieciekawie. Może idź do stomatologa dziecięcego i spytaj, cy jest na to jakaś rada... A jak z anemią? Zwalczona? U nas najbardziej to chyba pomogło dodawanie mięsa do wszystkiego, na obiad synek zjadał słoiczek Gerbera z podwójną porcją mięsa, często dawałam mu też żółtko no i to żelazo. Teraz okresowo robimy badania krwi i na szczęście po anemii ani śladu. Czego i Wam życzymy

Gość gość
moj synus od miesiaca bierze ferrum i jak narazie nie widze zadnych przebarwien.

Gość mleczna rzeka
moja córka brała ferrum z niemowlęctwie, zanim wyrosły jej ząbki, myślałam, że dzięki temu będzie wszystko ok, teraz ma 2,5 roku i na przednich zębach pojawiły się takie przebarwienia, jakby ciemniejsze nacieki :( zęby myjemy 2 razy dziennie, nie lubi słodyczy ani słodkich napojów / soczków, może to brak jakichś witamin? a mo e jednak jakieś ślady po tym żelazie :(

Gość gość
Przykro mi autorko, to trwale przebarwienie, nie da sie go usunac bo przebarwiona jest cala kosc. Zmieni sie dopiero, gdy dziecku wypadna mleczaki.

Gość gość
mleczna rzeka to przebarwienie może być też fluorozą. Tylko dentysta może osądzić co to jest. Dziecko (nawet bezzębne) ma prawo do 4 przeglądów dentystycznych w roku refundowanych przez NFZ. Więc zamiast się zastanawiać co to może być to chyba lepiej pójść na przegląd? Przegląd nie boli - mój syn bardzo lubi takie wizyty.

Gość gość
Podaje zelazo dwom corkom z powodu anemii. U starszej 4-latki zauwazylam brazowy nalot na zebach. Nie pomagalo umycie zabkow. Wpadlam na pomysl zeby sprobowac szczoteczka elektryczna. Po dwoch myciach zabki biale jak wczesniej:) Obie dziewczynki uzywaja juz elektrycznych szczoteczek.