Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wpadddamm

mamy dzieci odzacych do przedszkola-----------------------opłaty----------

Polecane posty

Gość Wpadddamm

normalnie głupieją z tymi opłatami nie dosyć ze 190 zł miesięcznie za przedszkole 60 na rade rodziców 80 zł za ksiązki 75 zł zajęcia dodatkowe,to normalnie prawie codziennie zbierają po 2/3 zł na cośtam.dzisiaj był kiermasz prac dzieci i musiałam kupic prace swojego dzieciaka za 3 zł bo sie odemnie nie odczepili,,,,czy to jest normalne??????????

taaa ja zapłaciłam 177zł za przedszkole za 5 godz i jedne zajecia dodatkow, komitet 100zł, ubezpieczenie 32, ksiazki 64zl

Gość Wpadddamm
no oczywiscie o ubezpieczeniu zapomiałam 50 zł

Gość to nie takie proste....
no to i tak super bo u mnie obiady + czesne to 500 zl a do tego wlasnie książki, jakies przybory typu papier kredki, + teatrzyki i inne dodatkowe zajecia to razy dwoje dzieci rowna sie 1300 zł w mc czyli tyle ile zarabiam a czasem nie mam jak odebrac dzieci z przedszkola bo musze zostac dluzej czy mam zmienione godz pracy to jeszcze musze placic dziewczynie by ich odebrala i poczekala az mąż wroci z pracy na nią w mc z meza wyplaty idzie ok 200 zl. Czyli 1500 zł na same przedszkole a gdzie ciuchy i inne? Nie pracowalabym ale niestety na emeryture jakos zarobic musze a za frajer nikt mi jej nie da:(

500zł czesne???????? to chyba prywatne przedszkole.... u nas przynajmniej oprócz tevzki i segregatora nic nie kupujemy a jak mały chodził na 8 godz to placiłam ok 300zł za wszystko

Gość Wpadddamm
ja daje dziecko do przedszkola państwowego,,,i sie dziwie ze tyle kasy ciagna a miasto tak mało dopłaca

Gość komitet rodzicielski
nie jest obowiazkowy - nigdy nie dawalam na to pieniedzy i nie zamierzam ,rozumiem ze trzeba zapłacic za czesne , obiady ale komitety po jakiego czorta płacicie ?

Gość a rada rodzicow to pewnie
cos w stylu komietetu rodzicielskiego - czyli opłata nieobowiazkowa !!!

Gość Wpadddamm
no widzisz ale nikt ci nie powie ze nie jest obowiazkowy,ja nie wiedziałam jakbym wiedziała to bym nie płaciła

no prywatne bo w panstwowym nie ma miejsc ale w panstwowym koszta takie same moze 200 zl mniej licząc na dwoje. 250 czesne + obiady 8 zl dziennie za jedno dziecko a dodatkowo pokrywa sie koszty zwiazane z kredkami farbkami i innymi duperelami no i ubezp. i inne takie. To w zasadzie na to samo wychodzi. A dzieci w grupie 32 i jedna opiekunka :o

komitet po to płace zeby moje dziecko miało za co jeździć na wycieczki, chodzić do teatru, mieć paczki okolicznościowe itd jedyne za co płacimy to za zdjęcia , które dzieci mają robione

komitet jest nieobowiązkowy i w szkole i w przedszkolu są tacy którzy nie płacą a wymagają bóg wie czego

Gość Wpadddamm
no mam nadizee ze tylko na początku roku takie wydatki i ze pózniej sie troche uspokoi,,chociaz i tak w najlepszym wypadku musze dać 300 zł miesięcznie :(

a i zapomnialam ze co mc po 10 zł dodatkowo na herbatke i cukier dla dzieci :o pranoja jakas, za takie czesne to by te pieprzoną herbatke kupily, ale to jeszcze nic bo w panstwowym to nawet papier do d... trzeba przynosic:(

tak uspokoi sie a paczki na mikolaja? U mnie tez samej trzeba sie skladac:(

tak jak pisalam nic nie dopłacam a dzieci mają non stop wodę do picia z której mogą korzystac posiłki dwu daniowe wogóle fajne jest to przedszkole pomimo ze państwowe

Gość Wpadddamm
mi jeszcze o papierze nie mówili ,,ale nic straconego pewnie wspomną przy najblizszej okazji,,,,,nic nie mówiłam chociaz sobie myślałam ze opłaty duze,,ale dzisiaj przesadzili z tym kiermaszem prac,,,kurcze leży u mnie w domu tych obrazków stos bo mały ciągle maluje,,,a ja sobie jeszcze kupiłam 2 rysunki mojego syna na kiermaszu po 3 zł jeden -----------------haaaaaa śmiech

Gość Wpadddamm
i to takie upierdliwe te baby nie odpuszcza,,,swoja droga ciekawe po ile będa zbierac na paczki od mikołaja

nie ja nie mam nic do panstwowych zeby nie bylo ze sie czepiam czy cos, bo do jednego starszy syn chodzil mc i bylo naprawde super ale chodzil niestety tak krotko poniewaz przedszkole bylo 20 km od miejsca zam a co za tym idzie koszta paliwa itd. Wiec to co na paliwo mialabym dac dalam do tej kasy i tak chodzi do prywatnego.

Gość zwykle bywa tak
ze na komitet rodzicielki wydaje sie mnostwo kasy a do wycieczek lub innych imrez to trzeba dodatkowo dopłacac ,a 10 zl mc na herbate i cuker go gruba przesada - watpie aby dziecko pilo markowa herbate kupuja najtansza a pieniadze biora do kieszkonki ja nie oszczedzam na dziecku - wszystko zawsze ma i nieczego mu nie brakuje - jezdzi na wycieczki chodzi do kina i teatru na wszystko co jest organizowane tylko uwazam ze niektore oplaty wcale nie ida na potrzebe dziecka zwykle komitet rodzicielki mija sie z celem.

Witam. Mój syn ma 3,5 roku. Pierwszy raz poszedł do przedszkola. Zaznaczam że mieszkam w mieście ok 10000 mieszkańców. Chodzi do przedszkola do zakonnic. Opłata stała to 100 zł, za jedzenie 5 zł dziennie( czyli wychodzi 200 zł miesięcznie) , ubezpieczenie 22 zł. Książki 46 zł, przybory 25 zł, oprócz tego zakupy do przedszkola tj, papier toaletowy, husteczki, mydło w płynie, płyn do naczyń. Nie ma żadnego komitetu. Dodatkowo za zdjęcia.

Gość Wpadddamm
no to widze ze opłaty są wyrównane ,,czyli wszedzie zdzieraja

Gość mimo ze rodzice płaca
na komitet rodzicielski to zawsze zbierane sa dodatkowe pieniadze na wyjscia , imprezy , prezenty na mikołaja itp . wiec po co płacic ten komitet jak co do czego i tak trzeba kase wylozyc ???? dlatego ja przestalam placic na ten komitet.

Gość Wpadddamm
ale moja kolezanka mieszka na wsi,,nie płaci opłaty stałej tylko za wyżywienie ok 100 zł miesięcznie i ubezpieczenie i tyle,,,dzieci mają kredki ,,,musiały dokupić jedynie bloki i farby ,ale dziecko ttylko 5 godzin

teraz za 5 godzinne nigdzie nie placisz bo jest za darmo czy miasto czy wies.

Za 5 godz też się płaci. Mniej za jedzenie i opłata stała też jest mniejsza. Nie będę podawała kwot bo nie jestem pewna jakie teraz są a nie chcę wprowadzać w błąd. 🌼

dziewczyny w panstwowym nie powinno sie placic poszukajcie w necie, nie ma juz platnych 5 godz przedszkoli. Weszla ustawa o ile dobrze pamietam to w polowie kwietnia i wyraznie jest podane ze 5 godz placowki panstwowe sa za darmo, nie ma czesnego. Dlatego np u mnie w przedszkolach jest brak miejsc bo mamuski tak na gwalt dzieci zapisywaly jak sie dowiedzialy ze za darmo. W moim miescie jest 6 przedszkoli w tym 5 panstwowych i w kazdym 5 godzin jest za darmo.

Gość ----aanka
no ale moja córka ma 6 lat i jest obowiązek,,kurcze ale nie stać mnie dawać ok 350 zł miesięcznie płakać mi sie chce na to wszystko ja nie pracuje tylko mąz same wydatki miesieczne na wyżywienie i opłaty wahają sie u nas ok 1500 zł i jeszcze mamy małe dziecko ,MaZ zarabia 2000 zł