Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość borowka_amerykanska

Diesel czy benzyna??

Polecane posty

Gość borowka_amerykanska

tarammmm... w koncu kupuje swoj pierwszy samochod!! troche oszczednosci, troche kredytu i niedlugo mam zamiar wyjechac z salonu moja wlasna zielona mazda 2. oczywiscie najwazniejszy wybor (kolor) juz za mna, ale zastanawiam sie nad silnikiem - benzyna czy olej npdowy?? wiem ze kazde ma swoje plusy i minusy teoretycznie ale jak to wyglada w praktyce?? szczegolnie ze spalaniem, bo stosunkowo duzo jezdze i awaryjnoscia (bo w samochodzie wszystko co potrafie zrobic to wlaczyc wycieraczki). doradzcie...

Gość klaryssa222
zdecydowanie benzyna - cena jest rozsadniejsza, w razie awarii mniejsze koszty. i zazwyczaj wiekszy wybor opcji, podejrzewam ze w przypadku mazdy jest tak samo...swoja droga niezla furka;) gratulacje:D

hm ...p-owiem tak jeśli rzeczywiście super duuuzo jexdzisz to diesel a jesli masz ochote na sportowo odlotowo to zdecydowanie benz:) miałam same sportowe benz i mimo duzego spalania komfort i szybkość jazdy brały góre... anapisz wiecej jaki silnik jaka moc...??

Gość mariannaa1
nie wiedziałam że dwójka kosztuje tylko 39 z hakiem. myślałam że to droższe auto. ja bym brała z dieslem, dołożysz teraz parę złotych ale ci się zrekompensuje, mniejsze spalanie mniejsza emisja co2, kilku znajomych ma diesle i sa na maksa zadowoleni. daj znaki jak ci się spisuje autko. pozdrawiam

Gość kopertka_pusta
zdecydowanie diesel, wydaje mis ie zreszta ze producenci beda powoli odchodzic od benzyniakow. tak samo jak wwszedzie mazda 2 z dieselem ma bogatsze wyposazenie i duzo lepiej jezdzi, warto wiec zainwestowac na poczatku ale miec fajna furke. naprawde dobry wybor - u mnie w rodzinie sa dwie mazdy i jedyne co sie w nich wymienia to olej i klocki;)

Gość karaambaa
zielona też mi się najbardziej podoba :) dokładnie ta z reklamy

Gość akrrronimka
no coz, bede tu chyba formulowac niepopularne opinie, ale ja mam akurat ten model na benzyne i do przecietnej jazdy zupelnie wystarcza. jezdzi sobie ladnie, nie zamula, wiec i ta opcja nie jest zla... tym bardziej ze w razie czego naprawa silnika benzynowego jest znacznie tansza niz diesela...

Gość borowka_amerykanska
diesel it is... przekonalyscie mnie no i po trochu tez jazda probna, nie bede oszukiwac:P niedlugo opisze wrazenia i podesle fotki. stawiam na diesela i zielony kolor, mam nadzieje ze bedzie optymistycznie i szczesliwie:) dzieki za pomoc...

Mazda i diesel :D Polecam poczytac troche opinii o dieslach mazdy (zarowno ich oryginalnych, jak i tych z koncerny renault) - i wybrac benzyne. Oszczedzisz sobie mnostwo pozniejszych problemow, no chyba ze samochod sprzedasz po 3 latach - to mozesz brac - tylko po co wtedy doplacac? Oszczednosci na paliwie sa raczej iluzoryczne - musisz jezdzic 30kkm+ zeby diesel sie zwrocil w ciagu 5-7 lat. Jesli chcesz jezdzic tanio i ekologicznie - to gaz (chociaz mazda + gaz to calkiem fajne wyzwanie - wiec szukaj dobrego zakladu) - bedzie duzo tanszy niz diesel.

Gość zabkiszon
tez popieram, benzyna. model znacznie oszczedniejszy, paliwa konsumuje minimalnie, cicho dziala. przy twojej jezdzie nie ma co kupowac diesela

Gość janusz321
Jeśli chodzi o wybór diesel czy benzyna to ja bym tutaj jeszcze dodał benzynę+lpg. W przypadku, gdy dużo jeździmy pokusiłbym się tutaj o gaz chociażby ze względu na jego cenę. Nowe silniki całkiem dobrze go znoszą, niestety nie wiem jak to wygląda w przypadku Mazd. Jeśli nie gaz to diesel - benzyniak będzie nieopłacalny. Polecam Ci ten artykuł: http://www.norecoil.pl/diesel-czy-nie-typowe-problemy-silnikow-wysokopreznych/

Gość ekolog

tylko nie diesel