Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co i jak

po urodzeniu dziecka gdzie i na co skladac papiery?

Polecane posty

Gość nie wiem co i jak

dziewczyny mam pytanie czy przysluguje mojemu mezowi jakis zasilek albo inne pieniadze z tytulu ur sie dziecka czy tylko to co z ops sie dostaje ten 1000 zł. Czy moze on z zakladu pracy tez bedzie mial jakies pieniadze? Nie mam pojecia. Ktos pomoze?

Gość smerfik80
w ciagu 2 tygodni od porodu Twój mąż powinien jechać do Urzędu miasta lub Urzędu Gminy i zarejestrować dziecko. Dostanie na miejscu akt urodzenia i wypisze wniosek o przyznanie Peselu. Na Pesel czekacie ok. 4- 6 tyg. Po tym czasie jedzie znowu do Urzędu i składa wniosek o becikowe( nie składa się wniosku zanim Peselu nie odbierze) i jeśli wasze dochody nie przekraczają ok.550 zł (nie pamiętam dokładnej kwoty)na osobę to dodatkowo dostaniecie 1000 zł a także przez pewien okres czasu ok.150-200 zł w zależności ile Wam przyzna Miasto

Gość smerfik80
jeśli mąż jest ubezpieczony w firmie to też dostanie parę groszy. My z Pzu dostaliśmy 750 zł a przy drugim dziecku z Hesti 1300 zł

Gość nie wiem co i jak
o tym becikowym to wiem ale chodzilo mi wlasnie o zaklad pracy czy stamtąd cos tez dostanie czy tylko jedno np becikowe. Maz jest ubezpieczony i pracuje legelnie ma tez ubezpieczenie grupowe chyba z warty.

Gość asia wawa
Becikowe" Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka. Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67). Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego. 1. Becikowe przysługuje: matce, 2. ojcu lub 3. opiekunowi prawnemu dziecka. Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania. 1. Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe 2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; 3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców ewentualnie i to Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka Od 1 stycznia 2006 roku dwukrotnie wzrasta wysokość dodatku z tytułu urodzenia dziecka, który przysługuje tym rodzinom, które miały prawo do zasiłku rodzinnego. Jest to tak zwany drugi tysiąc becikowego przysługujący najbiedniejszym rodzinom. Do dnia 31 grudnia 2005 roku, dodatek ten wypłacany był w wysokości 500 zł. Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód netto rodziny z roku poprzedzającego okres zasiłkowy, w przeliczeniu na osobę, nie przekracza kwoty 504 zł, a w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 583 zł. Do ustalenia dochodu rodziny niezbędnym dokumentem jest zaświadczenie z urzędu skarbowego. Dla kogo dodatek? Jak stanowi art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka. Dodatek przysługuje także opiekunowi faktycznemu dziecka - do ukończenia przez to dziecko pierwszego roku życia, jeżeli nie został on przyznany rodzicom lub opiekunowi prawnemu dziecka. Należy pamiętać, że ustawa o świadczeniach rodzinnych podaje następującą definicję opiekuna faktycznego - jest to osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem, która wystąpiła do sądu rodzinnego z wnioskiem o przysposobienie tego dziecka. Nie jest, zatem opiekunem faktycznym babcia dziecka pozostawionego pod jej opieką przez rodziców, którzy np. wyjechali za granicę do pracy sezonowej. W przypadku wystąpienia o przysposobienie więcej niż jednego dziecka lub urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu dodatek przysługuje na każde dziecko. Zatem rodzina z bliźniakami otrzyma dwa dodatki - na każde z dzieci po 1000 zł. Jak otrzymać dodatek? Aby uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka, należy być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. Nie ma możliwości otrzymania samego dodatku bez zasiłku rodzinnego. Dlatego trzeba najpierw złożyć wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, w którym należy zaznaczyć: dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Jeżeli rodzina jest uprawniona do zasiłku rodzinnego, czyli przede wszystkim jej dochód netto uzyskany w roku 2004 nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie albo 583 zł miesięcznie na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym, to przysługuje tej rodzinie prawo do zasiłku rodzinnego. Dzięki temu rodzina może się starać także o dodatki do zasiłku rodzinnego - w naszym przypadku dodatek z tytułu urodzenia dziecka. * Gdzie złożyć wniosek? u pracodawcy, jeśli w dniu 31 lipca 2005 r. zatrudniał on, co najmniej 20 pracowników. Pracodawca taki do końca bieżącego okresu zasiłkowego tj. do 31 sierpnia 2006 roku, wypłaca swoim pracownikom w czasie trwania ich zatrudnienia oraz osobom wykonującym pracę na podstawie umowy zlecenia lub umowy agencyjnej zasiłek pielęgnacyjny, zasiłek rodzinny wraz z dodatkami z tytułu: urodzenia dziecka, rozpoczęcia roku szkolnego, kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego. Jeśli ktoś ubiega się o zasiłek rodzinny i inne dodatki niż wymienione powyżej, czyli np. dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - po wszystkie świadczenia od razu powinien zgłosić się do urzędu gminy bądź upoważnionego do realizacji świadczeń rodzinnych ośrodka pomocy społecznej. * w pozostałych przypadkach (dotyczy np.: osób bezrobotnych, osób zatrudnionych u pracodawców zatrudniających poniżej 20 pracowników, funkcjonariuszy) wniosek o świadczenia rodzinne uprawnieni składają w urzędzie gminy lub w upoważnionym do realizacji świadczeń rodzinnych ośrodku pomocy społecznej * Do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć przede wszystkim: uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny * skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający wiek dziecka * orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, w przypadku, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne * zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny. W zależności od sytuacji rodzinny mogą być też wymagane inne dokumenty, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Polityki Społecznej w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz. U. z 2005r., Nr 105, poz. 881, z późn. zm.). Kiedy złożyć wniosek? Wniosek o ustalenie uprawnienia do omawianego dodatku należy złożyć najpóźniej do dnia, w którym dziecko kończy 1 rok życia. UWAGA! Na wnioski złożone w grudniu ubiegłego roku, które są rozpatrywane już po 1 stycznia 2006 roku przysługuje dodatek z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000 zł. Data złożenia wniosku nie decyduje tu o wysokości dodatku. Istotne znaczenie ma dzień, w którym podejmowana jest decyzja. Ponieważ zgodnie z art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071) organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa, zatem decyzja wydawana jest w oparciu o przepisy obowiązujące w dniu wydawania tej decyzji. Dlatego wszystkie decyzje o przyznaniu dodatku z tytułu urodzenia dziecka, wydane po dniu 1 stycznia 2006 roku, powinny wskazywać jako wysokość dodatku kwotę 1000 zł. a w niektórych miastach jeszcze becikowe samorzadowe http://www.becikowe.com/?sr=samorzadowe.html i tak jak pisze smerfik z ubezpieczenia tez można coś dostac

no to musi się starać o dodatek z tytułu urodzenia dziecka w warcie. W Toruniu nie trzeba czekać na pesel żeby otrzymać becikowe a do drugiego tysia nie można przekroczyć dochodu o 503zł

Gość to z tego ubezpieczenia
grupowego dostanie jesli jest ubezpieczony w takiej obcji ktora obejmuje urodzenie dziecka. Z zakladu samego od siebie raczej ni.

Gość nie wiem co i jak
raz juz na becikowe skladalam takze wiem jak to sie zalatwia ale chodzilo mi bardziej wlasnie o zaklad pracy czyli gdzie i jakie papiery maz ma przedstawic zeby cos mu sie nalezalo. Czy to szefowi daje np akt urodzenie czy gdzies wysyla do zuzu albo co? Dziekuje wam mamusie za pomoc.

Gość nie wiem co i jak
a jak to sprawdzic czy jego ubezpieczenie przewiduje taką wyplate z tyt ur dziecka? sZEFA PYTAC? Bo on nie ma tych papierow w domu.

zależy jaki duży zakład pracy bo u mnie firma się tym zajmowała. ale musi szefowej dostarczyć akt urodzenia a ona powie czy sam ma to załatwiać czy ona się tym zajmie

Gość smerfik80
Mój mąż zaniósł do pracy akt urodzenia i jego szef zajął się zgłoszeniem do Hestii, że pracownikowi urodziło się dziecko. W gdyni niestety trzeba czekać na pesel, żeby móc otrzymać becikowe :(

Gość smerfik80
A hestia sama przysłała mężowi "cennik" od każdej okoliczności ;-)

Gość nie wiem co i jak
aha no to ok. Super. To juz bynajmniej wiemy od czego zacząc :) a na to pierwsze becikowe to tez skladalam bez peselu . A teraz jeszcze mam pytanie z innej beczki moje 1 dziecko jest tylko moje. potem wzielismy slub ale jeszcze mąż nie przysposobil syna ze wzgledow prawnych wiec jak bede skladac wniosek o te becikowe to starszego syna tez moge zamiescic jako czlonka rodziny tak? Tam trzeba wypisac liczbe czlonkow w rodzinie czyli wtedy wpisalabym tam 4 osoby tak. Siebie meza ddziecko starsze i niemowlaka?

Gość Oli_
tak bo to przecież Twój syn i jest członkiem Twojej rodziny... tak myślę....

Gość nie wiem co i jak
no wlasnie dla mnie to tez logiczne ze jest czlonkiem rodziny ale nigdy nie wiadomo jakie kruczki prawne przewidują takie wnioski wiec wole sie upewnic.

Gość Oli_
przy składaniu wniosku możesz się jeszcze zapytać jakiegoś urzędnika ale mi też się wydaje że to proste i logiczne :)

Gość nie wiem co i jak
ok. Bede pytac chociaz nie mam zbyt milych doswiadczen z urzednikami, oni zazwyczaj nie mowia sami od siebie nic dopiero jak za jezyk pociągniesz to czegos sie dowiesz. Sami to ci raczej nie powiedza ze to czy tamto ci przysluguje :(

Gość Oli_
łaki nie robią, poto tam siedzą, żeby pomóc Ci wypełnić takie wnisoki i odpowiedzieć na pytania!! ale to fakt, ja też często trafiam na takich urzędasów z tym, że jak mnie obsługuję mnie od niechcenia to ostro z nimi jadę

Gość nie wiem co i jak
nawet tutaj byl temat w ktorym mamy pisaly ze placą za 5 godz przedszkola panstwowe i to wielkie sumy a przeciez te przedszkola sa za darmo tylko ze nikt im tego nie mowil i one nie walcza o swoje prawa.

Gość drażetka
dziewczyny a moze wiecie ja mam syna z jednego zwiazku,jego ojciec nie żyje jedyne swiadczenia na niego to rodzinne i dodatek z tytułu samotnego wychowywania niedługo urodze drugie dziecko z zwiazku nieformalnego becikowe dostane to wiem a jak bede sie starała o to drugie to dochody moje i ojca drugiego dziecka podzielą na cztery osoby czy jak??? i czy zabiora mi pieniadze na pierwszego syna???

Gość nie wiem co i jak
z tego co wiem to nie bedzie ci juz przyslugiwal dodatek z tyt samotnego wychowania dziecka. Ale rodzinne na dwoje dzieci tak. Z tym ze nie musisz przedstawiac dochodow faceta. Ja jak skladalam na becikowe po raz pierwszy to nie skladalam w nim dochodow ojca dziecka. Tylko swoje bo przeciez bylam panną a jak mnie zapytala co z ojcem to powiedzialam ze nie wiem co z nim byl i go nie ma. I tyle. I ty tez nie musisz skladac razem z konkubinem papierow. Jak jestes panną.

Gość nie wiem co i jak
to znaczy zabrali by ci zasilek jesli bys powiedziala ze zyjesz i utrzymujesz dzieci razem z konkubinem ale jesli nic takiego nie powiesz i nie podasz go jako czlonka rodziny itd to nic ci nie zabiorą a becikowe i tak dostaniesz i rodzinne tez.

becikowe na pewno dostaniesz bo nie jest zależne od dochodów ale jeśli nie chcesz podawać dochodów faceta jako konkubenta to musisz mieć orzeczone alimenty względnie założoną sprawę o nie

Gość drażetka
troche sie zakreciłam..jak pójde składac o becikowe to przeciez musze powiedziec,ze biore na pierwszego syna to i to(tam jest w końcu zaznaczone ,ze o zmianie ilosci członków rodziny trzeba ich poinformowac)... napewno dostane to becikowe bo dostaja wszyscy,a drugie jak powiem,z e jestem panna (nie jestesmy zameldowani w jedym domu) to tez bedą chcieli jego dochody???

Gość nie wiem co i jak
TIJO ALE ja nie mialam zadnego orzeczenia o alimentach itd. Normalnie poszlam do ops bo tam sie u mnie zalatwia zlozylam wniosek na siebie przedstawilam akt urodzenia i to wszystko. I dostalam becikowe a potem rodzinne + dodatek z tyt samotnego wych. Potem to zamienili na zaliczke alimentacyjną i tutaj juz miala wyrok o alimentach. Ale w przypadku tej dziewczyny jesli poda w papierach ze dzieci wychowują wspolnie z konkubinem to zostanie jej zabrany zasilek z tyt samotnego wych poniewaz juz nie bedzie samotną matką. A zeby zlozyc na becikowe nie musi miec zasadzonych alimentow i nie musi podawac faceta ja nie podawalam i normalnie z 1 dzieckiem mi wyplacili.

Gość drażetka
właśnie tez tak coś czułam,ze bez alimentów to sobie mozna9no ale wiadomo,ze takiej sprawy nie bedzie) on wezmie to zaswiadczenie ze skarbówki.miał małe dochody,ale i co dalej na cztery to podzielą nawet jak powiem,ze razem nie jesteśmy??? mi to niby wszystko jedno bo czy tak czy siak to nie przekroczymy tylko ciekawa jestem jak to bedzie i włąsnie jak powiem,ze nie jesteśmy w zwiazku a na drugie dziecko nie bede chciała nic innego jak rodzinne to na pierwsze zabiora mi z tyt.samotnego wychowywania?? jak już to jakim prawem?

Gość nie wiem co i jak
jak podasz dochody konkubina i wpiszesz go jako czlonka rodziny to juz ci sie na 1 dzicko nie bedzie nalezal ten zasilk bo juz nie bedziesz samotną matką.

Gość drażetka
zgłupiałam...juz! podam jego dochody jesli powiedzą ,ze bez tego moge zapomiec o 2 becikowym a jak go nie wpisze jako członka rodziny to juz mi nie zabiorą z tyt.samotnego wych na pierwszego syna ,tak? sorki ale się pogubiłam

Gość nie wiem co i jak
ja nie podawalam dochodow ojca przy pierwszym dziecku tylko swoje i nikt mnie o dochody ojca nie pytal powiedzialam ze nie wiem gdzie jest i co robi a mi przeciez skarbowka nie wyda oswiadczenia o dochodach i tyle. i ty tez nie musisz podawac skoro nie jestescie w malzenstwie. Mozesz powiedziec ze tatuska nie ma i tyle. A jeszcze lepiej to mozesz dac dziecku swoje nazwisko i wtedy nikt o nic pytal nie bedzie a bynajmniej tak bylo u mnie. Dane taty byly aw akcie ur ale nazwisko dziecka bylo moje. A o alimentach potrzebowalam wyrok jak skladalam na zaliczke to wszystko.

Gość nie wiem co i jak
jesli go nie podasz jako czlonka rodziny to ci nic nie zabiora a becikowe i tak ci wyplacą.