Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wariujeeeee

Mierzenie temperatury - brak owulacji czy przyczna jest zmiana termometru

Polecane posty

Gość wariujeeeee

Dziewczyny od 25 dni mierze sobie temperature (w pochwie) Zaczynam sie zatsanwiac czy ja nie mam problemow z plodnoscia. Oczywiscie moja gin mowi,ze wszystko poki co jets ok. Ale ja wariuje, bo: - rok temu poronilam(przyczna byla chyba cytoegalia) -mam dlugie cykle od 32-45 dni (te dluzsze to 4 razy w roku) Starm sie DOPIERO od sierpnia(czyli1 pelny cykl)i normalnie juz czuje,ze mi na mozg padlo i doskoanle wiem, ze mi to nie moze w staraniach. ale do rzeczy. Moja temp 7.dc- 36,7 8 dc - 36,6 9dc -36,4 10dc - 36,4 11 dc - 36,4 12 dc - 36,5 13 dc -36,6 14dc -36,4 15dc - 36,7 16 dc -36,55 17 dc - 36,6 18dc -36,6 19dc - 36,5 20dc -36,5 21 dc -36,8 22 dc- 36,8 (zmiana termometru, bo poprzedni mi sie zbil; - jedne i drugi rteciowy) 23dc 36,8(temperatura zmierzona po wstaniu z lozka - musialam otworzyc drzwi) 24 dc 36,5 25 dc 36,5 od 16 do 21 wydaje mi sie,ze mialm sluz plodny 23 dc bylam u gin - nie widziala pecherzyka dominujacego, stwierdzila,ze owulacja mogal byc, ale moze tez i jej nie bylo Co Wy o tym myslicie?

Nie piszesz, czy mierzysz: o jednej godzinie, po minimum 3 godzinach snuw każdym razie w tym cyklu to większego znaczenia już nie ma, bo nie zmieniamy termometru w ciągu cyklu. Wiem, że siła wyższa, dlatego przy stosowaniu rtęciowego warto mieć dwa i znać różnicę jaka zachodzi między oboma a w przypadku zbicia jednego będziesz wiedziała ile odjąć/dodać. Zmiana termometru to jak brak spełnienia warunku pomiaru, czyli temperatury zakłócone a przed zmianę nie było potwierdzenia przebycia owulacji (brak min. 3 wyższych).Ten cykl zaklasyfikuj do testowych.

Gość wariujeeee
No wlasnie Temp. mierze zawzse w godzinach od 6.30 do 7.30. I zawzse po minimu 3 godiznach snu.Ale z tym termometrem to dziwnie mi wyszlo... W ogole to tak sobie mysle,ze moze udalo mi sie zajsc w ciaze ok 21 dnia cyklu, ale wtedy temp. by mi nie spadla w 24 i 25, no nie?

Czyli nie spełniasz też warunku jednej godziny. Pomiar z różnicą większą niż 30 minut od stałej pory - to również zakłócenie, taką temperaturę należy wykluczyć z obserwacji.Temperatura z 24 i 25 może by nie spadła gdyby była mierzona TYM SAMYM TERMOMETREM a ponieważ mierzona była innym a różnicy między dwoma nie znasz, to nie możesz wiedzieć jaka byłaby przy mierzeniu poprzednim. Dlatego ponawiam - ten cykl nie nadaje się do interpretacji.

Gość wariujeeee
godzina to taka duza roznica?

Gość bez przesady godzina to nic

Owszem, to duża różnica, np wg angielskiej godzinna różnica daje aż 0,1 róznicy w pomiarze co przy nieregularnych pomiarach może dać:a) fałszywy skok i prostą drogę do wpadki, gdy ktoś się nie starab) fałszywy brak wzrostu i brak okresu niepłodności poowulacyjnej.Polecam lektury książkowe dot. NPR, w każdym podręczniku znajdzie się informacja, że temperaturę należy mierzyć o stałej jednej godzinie a niespełnienie tego warunku to akłócenie, którego nie bierze się pod uwage w pomiarze.