Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pedroska

lek Eurespal

Polecane posty

Gość pedroska

Dziewczyny czy któraś podawała dziecku Eurespal przy anginie? Moja starsza córka miała przepisany przy oskrzelach(na ulotce napisano ,że ułatwia oddychanie) a młodszej przepisał lekarz przy zaczerwienionym gardle i podejrzeniu anginy.Może któraś leczyła tym dziecko przy anginie? Dziękuję.

eurespal jest stosowany przy zakażeniach górnych dróg oddechowych, jest lekiem przeciwzapalnym, ale powiem Ci, że różne dzieci różnie reagują, dziecko znajomej bardzo ładnie na nim idzie, drugie natomiast dostaje ataki kaszlu, na moje dziecko eurespal mam wrażenie nie działa wcale ;) pediatrzy zwracają uwagę na fakt, że eurespal powoduje rozrzedzenie wydzieliny w oskrzelach, co zwłaszcza u małych dzieci długo przebywających w pozycji leżącej dosłownie powoduje \"zalewanie\" oskrzeli wodą, stąd uporczywy kaszel, ja swojej córce juz tego nie podaję, nie ze względu na kaszel, bo tego nie ma, ale ze względu na to, że w syropie jest mała dawka, trzeba podawać dużą ilośc syropu jednorazowo, a poza tym bardziej skuteczny w hamowaniu kataru dla sześciolatki jest actifed

przy anginie również można stosować ten lek, jako wspomagacz do antybiotyku, ze względu na jego przeciwzapalne działanie

Gość pedroska
Dziękuję .Właśnie zastanowiło mnie to ,że w ulotce zwracają uwagę na wydzielinę i odkrztuszanie a moja córka nie kaszle,ma tylko zaczerwienione gardło.Może bardziej zasadne byłoby podanie antybiotyku niż tego leku.

wszystko zależy jakie jest podłoże anginy, mi sie wydaje że to infekcja bakteryjna jest, więc kwalifikuje się na antybiotyk, ale cos mi sie zdaje, że teraz definicja anginy nieco się zmieniła i nazywa się tak ogólnie choroby gardła, jeśli lekarz obejrzał dziecko, to po zmianach w gardle mógł rozpoznac czy jest to nalot bakteryjny, czy pęcherzyki wirusowe, jeśli to wirs, to podanie antybiotyku jest bezzasadne, wtedy lepiej podawac leki przeciwzapalne jeżeli zauważysz że dziecku rośnie gorączka, albo to co odkrztusza ma zielone zabarwienie, idź do lekarza jeszcze raz, bo wirusówki bardzo często kończą sie bakteryjnym nadkażeniem i antybiotyk jest wtedy niezbędny

mojej córce lekarka zanim podała antybiotyk,próbowała wyleczyć anginę eurespalem.Niestety tak jak poprzedniczka napisała,mojej córce nie pomógł i skończyło się antybiotykiem:-(

Gość pedroska
Wiesz bo ja w domu już mam antybiotyk -przepisany na wszelki wypadek jakby się pogorszyło no bo weekend ,no bo wysoka gorączka.Tak się przez sec. zastanowiłam czy go dać czy spróbować Eurespalem to zapalenie rozgonić.Dlatego Was pytam...

U mojego synka leczenie Eurespalem zawsze kończyło się antybiotykiem, zupełnie na niego nie działał . Dlatego jak idę do lekarza to zastrzegam by tego nie przepisywali.

odczekaj jeszcze dobę, jeśli temperatura przekroczy 38.5 stopnia i zauważysz pogorszenie nastroju u dziecka, podaj antybiotyk, ja bym tak zrobiła

o tym że infekcja jest bakteryjna, może świadczyc opór gorączki na podawane środki przeciwgorączkowe, jeżeli temperatura nawet 39 stopni obniża się w ciągu pół godziny po podaniu ibufenu lub paracetamolu, należy odczekac z antybiotykiem, natomiast jeżeli spada wolniej i o niewiele, może to świadczyć juz o konieczności podania antybiotyku

Gość pedroska
Bardzo dziękuję.Zrobię tak -poczekam na reakcję organizmu.Jak się pogorszy to sporządzę tę zawiesinę i jutro podam.

Gość dlatego ze ze ze
nie musi wcale gorączkowac przy nadkazeniu bakteryjnym!!! moze byc lekki stan podgorączkowy a pogorszenie ogolne lub jakis nowy objaw i zmiany osluchowe w plucach wiekszosc angin faktycznie jest wirusowa a tak naprawde nawet nie kazdego paciorkowca nalezy koniecznie leczyc antybiotykiem, udowodniono ze niczego to nie gwarantuje, zap. nerek czy stawow moze byc i u tych co mieli antybiotyk i co nie mieli. jeszcze jedno - na paciorkowca jest test ze sliny STREPSTEST, jak potwierdzi paciorkowca to nalezaloby dla swietego spokoju antybiotyk dac. byle taki co na paciorkowca dziala.... eurespal faktycznie jest na kaszel i katar ale nie produkuje flegmy tylko ja zagęszcza