Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężaróweczka

Jak skrocić czas pracy w okresie ciąży???

Polecane posty

Gość ciężaróweczka

Jestem w 5 mies ciąży pracuję na pełen etat od 9-17. mam praktycznie cały dzień "stracony" - doliczająć godz dojazdu do pracy tam i z powrotem. Jestem już dość zmęczona i chciałabym pracować na pół etatu (np od 8-12 lub 2,5 dnia tyg) . Nie chcę oczywiście zmieniac umowy przed macierzyńskim (potrzebne mi pieniądze), nie chcę też brać L4 i przesiadywać w domu. Jestem najzwyczajniej przemęczona i odpowiadaloby mi mniej godz pracy. Czy lekarz może mi wystawić jakies zaświadczenie ??? Nie wiem jakie znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. Dodam że pracuje w mojej aktualnej pracy od 5 lat , 1 raz byłam na L4 i nie jestem przysłowiowym "obibokiem", więc proszę o poważne rady a nie chasła w stylu : Ty leniu..itd

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
nie kojarze zeby cos takieo dalo sie zrobic idz na l4, jest 100% płatne, jeszcze sie naharujesz przy dziecku..

Czegoś nie rozumiem. chcesz zalecenie skrócenia czasu pracy by pracować na pół etatu ale dostawać pieniążki a cały, czy tak?Niestety, nie ma tak dobrze. Skrócenie czasu pracy to zmniejszenie zarobków. Tylko pełne zwolnienie a dłużej niż 30 dni zagwarantuje Ci 100% pensji z całego etatu (średnia z ostatnich 12 miesięcy).

Dzieki za odp. Szkoda ,że lekarz nie może napisać ,że np z powodów bólów kręgosłupa zaleca się czas pracy 4h dziennie. Bo serio nie chce mi sie siedzieć w domu cały dzien. Boje sie,że będę \"upierdliwa\" . No nie wiem, chyba pozostaje mi chodzenie do pracy w kratke , tzn : 1 tydz praca , 1 tydz L4. Szkoda nooooooo

Nie ma możliwości skrócenia czasu pracy chyba, że pracujesz przy stanowisku komputerowym. Wtedy twój czas pracy na tym stanowisku musi być skrócony do 4 h dziennie. Chodzenie do pracy w kratkę tez nie jest dobrym rozwiązaniem moim zdaniem, bo ZUS może się wreszcie przyczepić. Tak jak piszą dziewczyny, idż na L4, masz 100% płatne. Nie wiem jak to jest ogólnie ale ja musiałam mieć zaświadczenie od innego specjalisty ( ponieważ ginekologicznych przyczyn nie było) aby zostać na zwolnieniu do końca ciąży. Też siedzę w domu i nie zamierzam wracać. Jeżeli jest taka możliwość to czemu z niej nie skorzystać. Wypoczynek w ciąży naprawdę wychodzi na dobre:)

dogadaj się z pracodawcą, albo jestem np. 6 godzin w pracy albo idę na l4. ja tak zaproponowałam ale ostatecznie wzięłam l4 (bardziej korzystne dla pracodawcy niż szarpane l4) ale pracowałam po parę godzin i dostałam od pracodawcy premię za to że byłam w pracy - wiadomo to nielegalne rozwiązanie ale nie cichłam zostawiać stanowiska poza tym siedzieć w domu