Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość betty boop 21

Karta ciąży.

Polecane posty

Gość betty boop 21

Właśnie sobie uświadomiłam że chyba coś jest nie tak z moim lekarzem. Otóż jak byłam u niego 2 tygodnie temu z podejrzeniami o ciążę zbadał mnie i stwierdził że ciąża jest, zapytał o datę ostatniej miesiączki i stwierdził ze jest to 6/7 tydzień. Zapisał na kartce listę badań których wyniki powinnam mieć na kolejną wizytę za 6 tygodni. A gdzie usg? A co z kartą ciąży? Czy nie powinien mi jej dać, bo czy ją założył to nie wiem ale coś zapisywał. To moja pierwsza ciąża i nie wiem co się dzieje u takiego lekarza podczas wizyty. Proszę powiedzcie co o tym sądzicie? Czy ja może przesadzam???

Gość ghfh
karte ciazy zaklada sie przewaznie podczas 2 wizyty. a to dlatego ze większość dziewczyn na pierwsza wizytę potwierdzającą ciążę idzie do pierwszego lepszego lekarza, a potem do prowadzenia bierze juz innego lekarza. to dlatego. a usg moim zdaniem powinien zrobic, chocby dlatego zeby sprawdzic ze z plodem wszystko oki, czy serduszko bije i wogóle.

Ja kartę ciąży dostałam w 14 tygodniu, do 12tego tygodnia jest to ciąża z podwyższonym ryzykiem, wiec po co zakładac od razu karte ciąży. CO do usg- nie masz się czym martwić, zrobi na pewno przy nastepnej wizycie, stwierdził ciążę, wiec wywnioskował,że lepiej bedzie sprawdzic potem jak dziecko się rozwija, wiec wtedy to badanie pokaże bo teraz to nie dowiesz sie nic wiecej poza tym czy jest ciąża czy nie ma

Gość betty boop 21
to dobrze bo już się nie źle przestraszyłam;-) skierował mnie na badanie grupy krwi bo niestety nie znam czy grupę krwi tatusia maleństwa również powinnam znać aby mógł wpisać do karty by wykluczyć konflikt serologiczny?

Tak pewnie cię jeszcze o to zapyta, Zapewne niedługo poprosi cię o badanie na toksoplazmozę, niestety płatne ale warto zrobić dla dobra dziecka i swego,

Gość betty boop 21
A jeszcze jedno pytanie dotyczące zwolnienia lekarskiego. Na jaki okres czasu lekarz może je wystawić? Chodzi o to że moja praca jest bardzo ciężka jak na ciążę ponieważ bardzo dużo się dźwiga i jest mnóstwo stresu? Czy zwolnienie jest okresowe i chodzi się po kolejne jak kończy się aktualne czy wystawia jedno już do porodu? Czy lekarz medycyny rodzinnej również może mi wystawić takie zwolnienie czy może to tylko zrobić ginekolog?

Gość tylko po 182 L4
możesz dostać zasiłek rehabilitacyjny, a z drugiej strony, pracodawca jest obowiązany na okres ciazy zmienić Ci zakres obowiazków tak, aby nie dźwigać.

Gość betty boop 21
w tej pracy nie da się żeby nie dźwigać bo wtedy pracownik jest zbędny;-) dlaczego zasiłek rehabilitacyjny?

Przez 6 msc jest zasiłek chorobowy, a potem zasiłek rehabilitacyjny. Wypełnia się tylko jakiś formularz, twój lekarz wystawia opinie i ksero przebiegu ciązy i tyle.

mi tez karte ciazy gin zalozyl na drugiej wizycie, ale juz na pierwszej mialam usg i liste badan do zrobienia na zwolnieniu mozesz byc cala ciaze, 182 dni na L4 a reszte na rehabilitacyjnym a zasilek rehabilitacyjny, bo na L4 mozesz byc tylko te dni jak podalam wyzej na jedna -chorobe- w tym przypadku ciaza, chyba ze chorujesz na gruzlice (nie wiem czy dobrze pamietam) wtedy mozna byc dluzej

Evi - zlituj się, ciąża to nie choroba!!! Ale rozumiem o co chodzi. Ja kartę ciąży dostałm na pierwszej wizycie, ale wiedziałam, że jestem w ciąży. Miałam usg i zaczęlo sie prowadzenie ciąży przez moją ginekolog.

Dokładnie ciąża to nie choroba, ja tez nie mam lekkiej pracy, ale chce sie troche poruszać nawet dla swego zdrowia, W pracy była u nas taka dziewczyna która jak sie dowiedziała o ciąży to poszła na zwolnienie o konca ciąży, chocuaż czuła się dobrze, a skutek był taki,że pracodawca na samo słowo ciąża panikował, W związku z tym ja nie miałam łatwo jak powiedziałam o ciąży, ale zobaczył ze mi zalezy, ze nie wykorzystuje nikogo niczym Królewna , dla zasady BO MI SIE NALEZY, owszem tez staram sie ograniczać podnoszenie które u nas w pracy jest prawie przez 8 godzin dziennie, wszystkie paczki cięższe podnoszą inne osoby. Na zwolnienie powinny isc tylko te osoby którym faktycznie się należy, jesli kazda z nas zacznie to bezmyslnie wykorzystywac z czasem każda będzie CIĘŻAREM

Mnie dziwi, że lekarz nie dał Ci od razu karty ciąży. Prozaiczna sytuacja (nie życzę oczywiście) - wypadek drogowy - ciąża wczesna jest niewidoczna i właśnie po to powinnaś mieć ją przy sobie. Ja kartę dostałam w 6 tc, wtedy też miałam pierwsze usg i oczywiście skierowanie na wszystkie badania

Gość betty boop 21
Pewnie dostanę tą kartę podczas 2 wizyty czyli w listopadzie;-) Wykaz badań które powinnam zrobić na kolejną wizytę otrzymałam. Co do mojej pracy to w sumie mogłabym pracować, ale aktualnie bardzo źle się czuję mam mdłości i zawroty głowy a moja kierowniczka powiedziała ze wolałaby abym całą ciążę przesiedziała w domu a ich tylko odwiedzała.

Gość nie słuchaj kierowniczki
tak tylko mówi, a po macierzyńskim wrócisz i wypomni Ci, że 9 miesięcy lezałaś i jeszcze zwolni albo co. Pracuj dla siebie, siedzenie w domu jest cholernie nudne, zgnuśniejesz bez kontaktu z ludźmi, kości Ci się zastoją, bedzie Ci trudniej rodzić jak będziesz bez ruchu tak długo. Ja jestem na L4 3 tydzień, ale to koniec ciaży, a juz mnie szlag trafia z nudów. A co do karty, to też miałam założona na drugiej wizycie, z potwierdzonym usg, kompletem badań, w 10 tc, i znalazłam innego lekarza do prowadzenia ciaży, nie tego na szybko, z przypadku. To normalnie stosowana praktyka. Lekarze mówią, że to wczesna ciąża i łatwo ronić, więc nie wypisują karty. To trochę wredne, ale tak robią.

Gość betty boop 21
Już sama nie wiem co robić. Mam umowę na czas nieokreślony więc raczej mnie nie zwolni. Ja nie wybrałam lekarza z przypadku tylko poszłam do tego do którego chodziłam zawsze i który wg. mnie jest najlepszy. Wizytę mam wyznaczoną na 13 listopada ale myślę aby zrobić badania i pójść wcześniej np. na początku listopada alby poczuć się pewniej i w końcu chcę zobaczyć serduszko mojego maleństwa. Lekarz stwierdził jak ostatnio byłam że to 6/7 tydzień. Patrzałam na internetowym kalkulatorze ciąży i na dzień dzisiejszy wychodzi mi 9 tydzień, czy to możliwe skoro ostatnia miesiączka była w połowie sierpnia? Mówię wam zakłopotana jestem z tym wszystkim. A na dodatek te okropne mdłośći mnie wykańczają...

Gość kiedy dokładnie w sierpniu

Gość kiedy dokładnie w sierpniu
od pierwszego dnia ostatniej miesiączki policz sobie tygodnie, bo od tego terminu liczysz ciaze. Pamiętaj, że między 12 a 14 tc musisz zrobić usg przesiewowe, umów się już teraz do specjalisty od usg i z gotowym wynikiem możesz iść do twoejgo lekarza w połowie listopada.

Gość betty boop 21
16 sierpnia. Usg wykonam u mojego ginekologa gdyż ma on specjalistyczną pracownię i myślę że tak będzie najwygodniej. Nie sądziłam że podczas ciąży tyle jest rzeczy do zrobienia. Od każdego słyszę coś innego i powoli zaczynam dochodzić do wniosku że niektóre kobiety mają obsesję po odwiedzaniu specjalistów na własną rękę ... Ach może ja się nie znam

Gość ruda marchewa
Ja dostałam swoja karte na 2 wizycie i ty pewnie tez dostaniesz. nie siej niepokoju a na wizyte mozesz pojsc wczesniej i wytlumaczyc ze sie delikatnie niepokoilas, a to ze niektore kobiety przesadzaja to fakt wiec sie nie przejmuj bo nie warto

Gość betty boop 21
mam jeszcze jedno pytanie dotyczące mdłości, jak sobie z nimi radzicie bo ja już niestety nie potrafię... mdli mnie rano i wieczorami strasznie źle się czuję ale nie mogę zwymiotować, wszystko mi się cofa ale nie wymiotuję, dostałam od lekarza czopki Torecan jednak nie poskutkowały, bardzo mało jem bo jak zjem więcej to jest jeszcze gorzej...

Gość anna5555
ja do gina poszlam dopierow 9 tc bo wiedzialam ze wczesiej nie ma sensu to byla juz moja 2 ciaza , zreszta zwlekalabym jeszcze troche ( nie mialam czasu bo ciagle pracowalam - praca biurowa przy komputerze bardzo stresujaca - kontakt z klietnem ) gdyby nie to ze w 9 tc nagle zaczelam plamic . spanikowalam i polecialam do gina ktory przepisal mi luteine . nieestety karty mi nie załozyl jeszcze bo ciaza byla zagrozona i w kazdej chiwli nieestety moglam poronic . poszlam na zwonienie na tydzien . naszczescie ciaza sie utrzymala i przy nastepnej wizycie a byl to juz 11 tc dopiero gin zalozyl mi karte . Lekarze tak pozno zakladaja karty dlatego ze do 3 mc moze nastąpic poronienie . oczywiscie o ciazy wiedzialam juz od samego poczatku ( mialam takie przeczucie od chwili stosunku ze cos z tego wyjdzie ) i od razu zaczelam brac folik czyli kwas foliowy ktora zapobiega wadom cewy nerwowej oraz zaczelam bardzo dbac o siebie w trosce o dzidziusia , usg mialam dopiero w 13 tc ( ponoc do 10 tc nie powinno sie robic bo moze zaszkodzic tak gdizes wyczytalam ale nie wiem czy to prawda ) wiem ze dopiero okolo 8 tc widac na usg bijace serduszko . nie stresuj sie brakiem usg .nadmiar usg tez moze byc szkodliwy - kazdy lekarz ma inne zdanie na ten tamat - zreszta wiadomo ze co za duzo to nie zdrowo , pozdrawiam i zycze slicznego zdrowego bobaska

Gość anna5555
usg przesiewowe miedzy 12 a 14 tc ? chyba chodzi o usg genetyczne ja takie mialam w 13 tc i to bylo moje pierwsze usg . a miedzy 20 a 24 tc tzw usg połówkowe - mozna dowiedziec sie wtedy jakiej płci jest dzidzius . i warto zrobic ostatnie usg pod koniec ciazy doswiadczony lekarz nawet nie robiac usg bedzie umial ocenic jak lezy dzidzius ale nie zobaczy niestety czy na przyklad dziedzius nie jest obkręcony wokol szyjki pepowina ( dlatego z tego wzgledu warto to usg zrobic )

Gość usg przesiewowe
to nic innego jak usg genetyczne

Gość ja do autorki
jesteś dokładnie w 9 tc i plus minus 5 dniu, od soboty licz już 10 tydzień. Zatem za ok. 3 tygodni koniecznie rób usg genetyczne czy też przesiewowe, na którym specjalista, nie zwykła jakaś tam lekarka sprawdzi dziecku przezierność karku, przepływ krwi i kość nosową. Mdłościami się nie przejmuj, mnie ze 3 tygodnie tak mdliło, mdliło i nic.

Gość betty boop 21
mdliło mdliło i nic, czyli nie byłaś w ciąży? mi powiedział że jestem więc proszę Cię nie nakręcaj mnie. mi rośnie brzuszek i piersi są zdecydowanie większe i strasznie obolałe... Pójdę szybciej niż zaplanowany termin w połowie listopada.

Gość betty boop 21
zapomniałam zapytać ostatnio strasznie mnie wysypało takimi małymi drobnymi krosteczkami na dekolcie i troszeczkę od dekoltu w dół brzuszka oraz na kości ogonowej czy mogę zażywać wapno calcium czy muszę zasięgnąć porady lekarza???

Gość betty boop 21
może mi ktos doradzi co z tym wapnem???

Gość airetefak134
hm.. chyba możesz zażywać a taka wysypka w ciązy to normalka