Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alda

Chemodektoma kłębczak ucha

Polecane posty

Gość Mała 26
hej !! co tak cicho jest jeszcze tu ktos toska odezwij sie jak tam u ciebie??

Gość xx.cherry.xx
hey mam 18 lat i niedawno wykryli u mnie kłebczaka otworu zyly szyjnej po prawej stronie.. tak sobie szperam po necie i postanowiłam napisac..

Gość xx.cherry.xx
a i czy moglibyscie mi powiedziec czy przy klebczaku stosuje sie jakas chemioterapie bo ja slyszalam tylko o naswietlaniu.. ale klebczak to wkoncu tez nowotwor.Bylabym wdziedzna.. pozdrawiam

Gość Mała 26
chery Przy kłebczaku nie uzywa sie chemioterapi tylko naswietlania ale i one nic niedają bo ten guz sie im niepoddaje.Jest silniejszy. jedynie usuniecie operacyjne ja juz jestem po operacji mnialam 11 lipca i jest ok.

Gość xx.cherry.xx
AHA. A gdzie miałaś tego kłebczaka ? i czy miewalas jakies objawy?

Gość Mała 26
do chery ja mniałam guza w kosciach podstawy czaszki mam ciecie za uchem i na szyji mniewałam zawroty głowy przedewszystkim mniałam szumy uszne a póżniej juz zaczeła mnie bolec głowa.Dlatego ze guz sie rozrastał

Cześć wszystkim doświadczonym, chciałam spytać czy gdzie najlepiej robią operacje tych rzeczy?

czy ktosik tu zgląda jeszcze, bo bym chętnie popytała:-)

Gość xx.cherrry.xx
Mala 26. a moge wiedzieć gdzie mialaś te operacje (miejscowosc) i ile ona trwała? i czy to mozliwe ze klebczak nie musi rosnac?

Gość Grzesiaaaa
Witam, czy pulsujący szum uszny przy klębczaku występuje cały czas czy czasem go nie słychać? I czy generalnie oprócz szumu występują jakieś inne objawy z jakimi sie spotkaliscie?

Cherry jak zdiagnozowali Ci kłębczaka , usg czy jest wystarczającym badaniem?

Gość xx.cherry.xx
beda Miałam rezonans głowy ;>

Gość xx.cherry.xx
moje objawy to bol glowy, czasem pukanie w uchu.. ale to zadko.. najgorsze to to ze mam ucisk w okolicach gardłą i tak jakby sztywnienie jezyka :(

acha, a to nie rezonans szyji jak kłębczk szyjny?

Gość xx.cherry.xx
to sie nazywa zyla szyjna ale ona gdzies tam uchodzi do mozgu i to jest bardziej kolo ucha..

Gość xx.cherry.xx
widzisz ja miala dobre wyniki. nawet mialam badanie sluchu wechu i smaku i tez wszytko okey..

pytam bo mam podejrzenia, ale usg nic mi nie wykazało, mam szumy uszne i puls słyszalny po jednej stronie. może sobie rezonans zrobie-nie wiem.pozdrawiam

Gość xx.cherry.xx
W takim razie moze warto zrobic rezonans. Pozdrawiam

Gość Mała 26
Chery kłebczak rosnie niestety ja mniałam operacje w warszawie na banacha a operacja trwała około 8 godzin niestety tam jest duzo roboty pozdrawiam i co u ciebie??

Gość Tilianka
Trafiłam na to forum, bo staram się dociec co mi jest. Od 4 lat mam pulsujący szum w lewym uchu, obolałą okolicę ucha i szyi, zaburzenia pracy serca, czasem tracę równowagę. Byłam u 3 laryngologów i neurologa. Miałam robiony rezonans ucha środkowego, który nic nie wykazał. Napiszcie mi proszę jakie dokładnie badania powinnam wykonać, żeby potwierdzić lub wykluczyć kłębczaka.

Gość AgniechaNNN
Usg to podstawa w dalszej kolejności rezonans a w ogóle to najpierw do rodzinnego idz i niech da ci da odpowiednie skierowanie. Zresztą po 4 latach to kłębczak powinien cię już pozbawić życia. Więc jeśli objawy się nie nasilają to ja bym była spokojna ale i tak do lekarza bym się wybrała.

Gość Mała 26
po 4 latach nie pozbawi zycia bo ja długo mnialam kłębczaka kilka lat ze 6 minimum chodziłam z guzem i jakie usg to podstawa mi zrobili i nic niewidzieli na usg dopiero na rezonansie:)

Gość EPE35
U mnie wykryto kłebczaki w 2007 .Najpierw 1,potem2.Teraz jestem po wielu ciężkich operacjach w Warszawie.Są one bardzo ryzykowne poprzedzone bardzo bolesną embolizacją.Teraz pod koniec stycznia idę na kolejną ostatniego guza.Miałm ich aż 4.Niestety guzy te były po obu stronach w rozwidleniu tętnic i w uchu.Ten 4 jest w najgorszym miejscu

Gość marttt
Witam wszystkich, którzy mieli kłębczaka lub go nadal mają;] WYKRYTO U MNIE NIE DAWNO KŁĘBCZAKA=PRZYZWOJAKA W UCHU ŚRODKOWYM O WMIARZE 8MM NA 8MM, MAM MIEĆ OPERACJE 5 MARCA W SZPITALU UL. PRZYBYSZEWSKIEGO W POZNANIU (PROF. SZYFTER BEDZIE OPEROWAŁ), MAM PYTANIE CZY KTOŚ MA OPINIE NA TEMAT PROFESORA SZYFTERA? I W OGÓLE DOŚWIDCZENIA JESLI CHODZI O OPERACJĘ KŁĘBCZAKA W UCHU ŚRODKOWYM CZY TEŻ WEWNĘTRZNYM ( U MNIE MOŻE JUŻ BYĆ NA BŁĘDNIKU;/), BOJE SIE PORAŻENIA NERWÓW ZWŁASZCZA TWARZOWEGO;/ USZKODZENIA KOSTECZEK A PRZEDESZWTKIM USZKODZENIA BŁĘDNIKAAA;/ NIE WIEM CZY RYZYKO JEST DUZE CZY NIE....PROFESOR POWIEDZIAŁ ZE ON DOPIERO BEDZIE WIEDZIAŁ PO OTWORZENIU UCHA, CZYLI NA STOLE OPERACYJNYM....MASAKRA. I PODBNO OPERACJA UCHA JEST NAGO?! PISZCIE POZDRAWIAM:)

Gość lucas1984lucas
Witam Jestem nowym forumowiczów więc chciałem na początku wszystkich serdecznie przywitac. Znalazłem sie tutaj nie trudno się domyśleć z powodu kłębczaka który nie dotknął dokładnie mnie ale prawie bo moje mamy. Kłębczaka zdiagnozowa dwa lata temu od tego czasu wykonano tylko badania mri oraz jedną embolizację. Po ostatnim badaniu mri które było wykonane w styczniu 2012 okazało sie ze nic embolizacja nie poomogła a on nadal rośnie, po wizucie u neurochirurga stwierdził ze operacji nieda sie zrobic bo jest zbyt ryzykowna (szanse na przeżycie rzędu 5% wiec żadne ) skierowano nas na radioterapie do gliwic.Tam jesteśmy zakwalifikowani i czekamy na przygotowania i samą radioterapie ktora ma trwac nawet 6 tygodni . Między czasie znalazłem naświetlanie metodą gamma knife wysłałem meila a później płyty z badaniami do Pragi i mama została zakwalifikowana na naświetlanie.Teraz bijemy sie z myślami co mamy zrobic czy wybrac gamma czy Gliwice. Byliśmy u kilku lekarzy i jak narazie wszyscy byli za gliwicami.Szukając informacji o gamma znalazłem ze naświetlają guzy do wielkości max 3-4cm a u mamy jest 48x21x29mm.czy ktoś wie dlaczego w Pradze chca go naświetlić jeśli we wszystkich informacjjach jakie udało mi sie znalesc ze jest za duzy. BARDZO PROSZĘ O POMOC w podjęciu decyzji.

Gość EPE35
Bardzo jestem ciekawa jak tam twoja mama po zabiegu,co zdecydowaliscie i czy sie udal. Ja po twojwj informacji udałam sie do Warszawy do Allenort ale po badaniach nie zakwalifikowali mnie do gamma mówią ,ze radioterapia tez przy kłębczaku niewiele daje ja juz trzy guzy mam wyciete ale ten jest w takim miejscu ze nie za bardzo da sie go ruszyc jestem juz wykonczona i załmana.ciekawa jestem dlaczego wam mowia ze radioterapia a mi ze nie.ja lecze sie w warszawie na Banacha i nie wiem co dalej robic.Ciekawa jestem jak skontaktowaliscie sie ze szpitalem w Pradze?pozdrawiam

Gość dzideczka
Witam jestem po nieudanym zabiegu chirurgicznym gdzie otwarto i zaszto stwierdzono kłębczak naczyniowy szyjny, może jest ktoś kto ma ten sam problem i wie gdzie mozna szybko przeprowadzic konsultację i ewentualny zabieg. Proszę o odzew

Gość disgorge
Mi po wycięciu guza z ucha środkowego drań odrósł. Trzeba było go wypalić. Tak więc w ubiegłym tygodniu skończyłem radioterapię na onkologii. Kolega miał 35mm na 28mm na 20mm. Więc chyba sporawy ;) Od końca stycznia br dwie operacje, 27 naświetlań i do tego rehabilitacja bo po drugiej operacji dostałem porażenia mięśni twarzy. O kłębczaku co nieco wiem. Jestem do dyspozycji.

Hej, u mnie z kolei wykryto kłębczaka tętnicy szyjnej (paragangolioma) , dodatkowo przez dłuższy okres byłam leczona przez neurologów na porażenie nerwu twarzowego i wszystkie sposoby nic nie dawały. W końcu trafiłam na "lepszego" lekarza, który postawił inną diagnozę i stwierdził, że to przez tego kłębczaka/ przez zacisk został spowodowany paraliż... za 2 msc mam mieć operację w Szpitalu na Banacha , ktoś tam miał??? i nie ukrywam strasznie się go boję :( disgorge - czy wiesz coś na temat porażenia, czy jest ono wyleczalne po operacji? Gdzie miałeś przeprowadzaną operację?