Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gallina

Jak dbać o pierwsze ząbki?

Polecane posty

Chciałam was zapytać o to czy macie jakieś pomysły jak nauczyć roczniaka myc ząbki. Mój syneczek więcej zjada pasty niż wyszoruje nią ząbki. Starałam się sama mu je szczotkować ale wyrywa mi szczoteczkę. Wczesniej używaliśmy takiej na paluszek i nie było problemu. A wy jak dbacie o pierwsze ząbki waszych pociech? Używacie smoczków? Może pytanie wyda wam sie błahe ale uwazam że higiena jamy ustnej tez jest wazna. A im wczesniej tym lepiej.

myjemy szczoteczką taką z włosiem (nie z wypustkami), Misio myje sam, trzyma w rączce, mnie oczywiście wyrywa ;) pastę sobie na razie jeszcze odpuszczamy, więc problem zjadania nam odpada, ale dentysta mówił mi żeby dawać ziarnko piasku tej pasty, więc aż tak dużo to chyba nie da się zjeść :) najlepiej nam wychodzi mycie w formie żartów, ja mu prowadzę delikatnie rączkę wydając przy tym odgłosy szorowania, bulgotania, on się przy tym chichra i coś tam zawsze poszorujemy :) ważne żeby wyrabiać nawyk, żeby się nie bał szczoteczki :)

Gość blumcia27
ważne jest też podawanie odpowiednich napojów - staraj się dziecko od początku nauczyć picia wody - ja podaje od małego gerbera wodę dla dzieci i moja córcia jakoś szczególnie słodkich soczków się nie domaga.

A inna woda niż Gerber może być? Czy to jest jakaś wielka róznica? Sama pije Kroplę BezKitu ale pewnie maluszkowi nie powinnam jej dawać. Co do pasty to ja daje ziarnko groszku. Własciwie tylko lekko smaruję szczoteczkę. Mały zamiast szorować to sobie cmoka i się zajada. Chyba kupilismy zbyt smaczna pastę:) Smoczka nigdy nie używaliśmy. Mam nadzieję że będzie miał proste ząbki. Górne jedynki dopiero idą:)

Gość twoj synek ma rok i dopiero
pierwsze zeby mu ida??????? to chyba cos nie tak z tego co sie orientuje??? to co mu dajesz do jedzenia, skoro nie moze nic gryzc???? ja swojemu sama zeby szoruje, nauczylam go otwierac buzie otwiera ja szeroko i cos tam poszoruje pasta, wiekszosc zjada, resztki wyplukuje palcem.

Gość akurat z zabkami jest tak
ze im pozniej wyjda tym lepiej :)

Gość twoj synek ma rok i dopiero
a to dlaczego lepiej niby hehe- wyjasnij