Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stypendiumspecj

STYPENDIUM - pytanie dot. stypednium na studiach

Polecane posty

Gość stypendiumspecj

Kochani, Od tego roku będe studiować. Są to studia eksternistyczne z wykorzystaniem internetu ( e-learning) mam też pełne prawa studenta. Jestem osobą niepełnosprawną. Na mojej uczelni jest stypendium dla osób niepełnosprawnych ale też są inne m.in: -mieszkaniowe - socjalne - specjalne dla osób niepełnosprawnych - na wyżywienie Czy jako osoba niepełnosprawna mogę starać się o przyznanie stypendium specjalnego - jeśli dopiero zaczynam swoją przygode ze studiowaniem. Czy składać takie dokumenty o przyznanie mogę dopiero po przejsciu np. I-semestru ? Jeśli ktoś by wiedział to ile orientacyjnie wynosi takie stypendium. Pytanie drugie: Czy jeśli ewentualnie dostałbym te stypendium specjalne to czy dyskwalifikuje mnie to z możliwosci złożenia stypendium np. na stypendium socjalne. Zależy mi żeby mieć te stypednium ponieważ to dużo by mnie odciążyło w wydatkach. Niestety do pracy nie mogę iść, a moje studia też kosztują (czesne..) bo nie mówie o noclegach,dojazdach i wyżywieniu - skoro to studia eksternistyczne. Pozdrawiam bardzo serczenie i bardzo proszę dobrą duszyczke jakąs o pomoc. Z góry bardzo dziekuje

Gość dsfsf
Pytaj o to wszystko na twojej uczelni

Gość niewidzialna1982
To wszystko zależy od uczelni.

Gość stypendiumspecj
a ktoś dostawał jakieś stypendium na swojej uczelni :)?

Gość niewidzialna1982
Ja, ale za wyniki, więc nie pomogę.

Gość stypendiumspecj
znaczny stopień - i wiem że z PFRONU też mogę skorzystać z ich pomocy. Dopiero jednak w II semestrze . Bo minął czas przyjmowania wniosków (do 10 października) w programie Student.

Gość dsfsf
Moj kolega dostal socjalne juz na 1 roku A miales wypadek czy od urodzenia jestes niepelnosprawny?

Gość stypendiumspecj
niewidzialna1982 :) a mozesz zdradzić ile :) Kto wie może i za naukę też kiedyś dostane..ale w to wątpie hihi ;;)

Gość stypendiumspecj
dsfsf - ani jedno ani drugie. Jestem po chorobie nowotworowej, mam niepełnosprawnośc ruchową (endoproteze kosci udwoej)

Gość niewidzialna1982
około 200 zł powodzenia

Gość dsfsf
Dobrze ze idziesz do przodu a nie wymiekasz :)

Gość stypendiumspecj
dsfsf a jak trzeba iść do przodu! Nie patrzec co było lecz co bedzie.A bedzie dobrze!

Gość jeśli umiark. lub znaczny
Jeśli termin minął, złóż wniosek w PFRON z uzasadnieniem i prośbą o PRZYWRóCENIE TERMINU ! Zawsze jakaś szans jest, że przyjmą.

Gość stypendiumspecj
Myślisz że mogą przyjąć jeszcze..

Gość jeśli umiark. lub znaczny
Wniosek masz prawo złożyć nawet, jeśli termin już minął. W uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość tzw. przywrócenia terminu składania wniosku. Dużo więc zależy od tego, jakie napiszesz uzasadnienie. Powodzenia :)

Gość stypendiumspecj
skąd tyle wiesz na ten temat :)? dziekuje za informacje. Mam naddzieje że jednak uda sie dostac te stypendium z uczelni - dokumenty mozna składac do 30.X

Generalnie do stypendium socjalnego wymagany jest niski dochod - kieyds to bylo 356 pln/czlonka rodziny, potem podwyzszyli chyba. Sprawdz to teraz na uczelni. Skladac mozesz kiedy chcesz - najwyzej przepadnie ci za pazdziernik cyz kolejny miesiac (liczy sie data zlozenia - odstaniesz od nast miesiaca po miesiacu w ktorym zlozylas) Mieszkaniowe - musisz mieszkac w akademiku lub miec podpisana umowe, mieszkanie musi byc w miescie w ktorym studiujesz (ew gdzies obok, w kazdym razie nie na rugim koncu Polski), niekiedy wystarczy samo zameldowanie + oswiadczenie, oczywsicie musisz miec tez niski dochod w rodzinie - limit to chyba 550 pln/osobe Na wyzywienie - to zazwyczaj ryczalt - jak masz odpowiednio niski dochod to dostajesz 50/100 pln miesiecznie, limit dochodu to chyba tez 550pln/osobe O Specjalnych nie wiem - dowiedz sie na uczelni, mysle ze rowniez liczy sie jakos dochod. Ogolnie liczy sie dochod z US za poprzedni rok (jesli byly jakies zmiany, np rodzic stracil prace itd, to sie pisze podanie, + jakies papierki na potwierdzenie tego, typu zaswiadczenie z Urzedu Pracy itd) - a wiec nie wliczaja sie np stypendia, chyba tez czesc renty itd - idziesz do US i bierzesz kwitki na wszystkich czlonkow rodziny i odpowiednio obliczasz dochod netto (wzorow szukaj na tablicy na uczelni, na stronie, lub ew w necie gdzies, zasada jest taka ze od dochodu brutto z zaswiadczenia z US odejmujesz skladki zdrowotne (czasem sie przelicza, bo skladki sie zmienialy) , odejmujesz skladki emerytalne, i odejmujesz podatek)

Gość stypendiumspecj
Mav2007 dziekuje Ci za tak wyczerpującą informacje. Moze ktos się jeszcze wypowie? Z góry dziekuje!

Gość stypendiumspecj
POdbIJAM:)

Gość stypendiumspecj
podbijam