Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

N I E Z A L E Z N A

czy ktos umie prawdopodobienstwo z maty??

Polecane posty

Gość Rafaello rocznik 1987 ........
tak , dawaj zadanie :D

W jednej urnie sa 3 kule-czerwona, biala i zielona, a w drugiej urnie sa 2 kule-czerwona i biala. Losujemy po jednej kuli z kazdej urny. jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul w tym samym kolorze

przecież to jest proste zadanie. Wypisz sobie wszystkie zdarzenia jakie mogą wystąpić Następnie wypisz wszystkie zdarzenia sprzyjające A na koniec zdarzenia sprzyjające podziel przez wszystkie możliwe Obojętnie czy wynik przedstawisz za pomoca ułamka czy % Wiesz już ?

To jest tak : Wypisujesz wszystkie zdarzenia jakie mogą wystapic a więc :::::::: czerwona czerwona czerwona biala biala czerwona biala biala zielona czerwona zielona biala A więc jest 6 możliwych sposobów :) Teraz wypisz zdarzenia sprzyjajace a więc ::::::: czerwona czerwona biala biala A więc sa 2 zdarzenia sprzyjajace Rozwiązanie brzmi :::::: 2/6 = 33,3 (3) % Odp: Prawdopodobieństwo wylosowania kul w jednakowym kolorze wynosi 33,3(3) %

Gość pani od matematyki
na sprawdzian też sie za ciebie nauczyc

Przeanalizuj dokładnie to co napisałem i powiedz czy rozumiesz , oki ? Ja i tak czekam na mecz a więc posiedze na kafe jeszcze ponad godzinę :D

tak , to jest wszystko powiedz czy wiesz skąd się to wszystko wzięło , oki ? Mogę Ci wytłumaczyć bo nie mam coi robić

Udoskonalić ? hmmm... Nie pamiętam dokładnie jakie były znaki i jak to się fachowo pisało. Wiesz co ? Napisz tak jak to napisze a ewentualnie jak pani się zapyta dlaczego tak napisałas a nie inaczej to jej wytłumaczysz . Grunt to rozumiec zadanie a szczegoły nie sa istotne. Nie pamiętam dokładnie ale te wszystkie zdarzenia które wystepują ( w twoim przykładzie jest ich 6 ) oznacza się znakiem A A zdarzenia które sprzyjają ( 2 ) literką D Z kolei prawdopodobieństwo znakiem SIGMA Ale o to zapytaj koleżanki , która ma notatki. Rozumiesz zadanie ? To nie chodzi o gotowe spisanie , bo co z tego że unikniesz pały za brak pracy domowej skoro dostaniesz pałę na klasówce. Rozumiesz ?

Aha i powiem coś jeszcze Ty zapewne jesteś w szkole średniej teraz. Uwierz mi ale to zadanie jest banalnie proste i musisz je zrozumieć ! Jeżeli tego nie załapiesz to później przyjdą takie lekcje że zgłupiejesz ! Prawdopodobieństwo to być może najtrudniejszy dział w matmie więc musisz systematycznie się tego uczyć :( Wiem co mówię , zawsze olewałem prace domowe ale nie mściło się to na mnie bo matme miałem w jednym paluszku ale jeśli chodzi o prawdopodobieństwo to nie radzę tego olewać :D

tak jak pisałem , czekam na mecz dawaj to drugie

NIEZALEZNA :::::::: Nie lubisz matmy widzę :D Podałem ci rozwiązanie że 2/6 czyli 33,3(3) % 2/6 to tyle samo co 1/3 To jest skracanie ułamków Po co pisać 2/6 skoro można mniejszymi liczbami a więc 1/3 To tak samo jak napisac 25/100 po co ? skoro można napisać 1/4 Rozumiesz to ? Wiesz jak się skraca ułamki ?

Posłuchaj , nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje zadanie ( to drugie ) Sprawdź odpowiedz i powiedz mi czy odpowiedź to 1/20 ?

są dwa wyjścia : albo 1/20 albo 1/4 Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem zadanie , dlatego pytam sprawdź odpowiedzi jeśli masz A jeśli nie masz odpoiwedzi to zrobimy jednym z tych dwóch sposóbów i na wypadek gdyby było żle to powiem Ci co masz powiedzieć profesorce tak aby wiedziała że rozumiesz

0,01 ? To w takim razie chyba nie dokładnie spisałas zadanie , albo przecinka nie postawiłaś Zaraz przeanalizuję jeszcze raz

jesteś pewna że 0,01 ? Z takiej treści nie ma szans aby wyszedł 1 % ! To jest zadanie z książki czy przepisane od kogoś ?

a w treści " a 5 pośród nich " był procent przy piątce ?