Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

N I E Z A L E Z N A

czy ktos umie prawdopodobienstwo z maty??

Polecane posty

Gość Rafaello rocznik 1987 ........
Moim zdaniem źle była napisana treść tego zadania. Jeżeli w odpowiedziach masz 1% to treść jest myląca :( No to w takim razie zrób tak : Liczba mieszkańców :::::: 100% Liczba śpiewaków ::::::: 0,2 x 0,05 = 0,01 0,01/1 = 0,01 Odp : śpiewacy w tym mieście stanowili 1% wszystkich mieszkańców

A no własnie :D:D:D Nie dopisałas w treści znaku % i mnie zmyliłaś :) Jeżeli w treści był znak % to treść oczywiście była dobra , tylko uczennica gapowata :) Jeżeli masz jeszcze zadania to dawaj ale nie tym razem dokładnie przepisz treść :D To rozwiązanie które jest u góry jest dobre

i powiedz czy rozumiesz to drugie zadanie, oki ?

w mieszance cukierkow czekoladowych jest 25% galaretek, 60% pralinek, owocowych a reszta to trufle. Z torebki zawierajacej te mieszanke wyjadano cukierki wybierajac je losowo, az zostal jeden: jakie jest prawdopod ze cukierek ktory zostal to trufla,2. ze cukierek ktory zostal w torebce nie jest mieszanka owocoa?

no własnie :D Jeżeli jesteś choc troche inteligentna to to zadanie rozwiążesz sama. Jeżeli rozumiesz zadanie numer dwa to rozwiążesz i trzecie bo to jest niemal to samo ! Pomyśl , to naprawde proste

oki, rozwiązujemy razem to zadanie Powiedz mi ile % w tej mieszance jest trufli ?

25 % galaretek 60 % pralinek całośc to 100% a więc jak to wyliczyć ? Od całości odejmnij galaretki i pralinki. Wtedy wyjdzie ci ile ile trufli

bardzo dobrze :D a więc 15 % to trufle i tu masz odpowiedź na przykład a :)

a teraz przykład b :::::::: Ile % to mieszanka owocowa ?

powiedz mi, ile ty masdz lat ? Bo to sa naprawde banalne zadania na poziomie szkoły podstawowej. Albo nie jesteś jeszcze w szkole średniej albo to była pierwsza lekcja z działu prawdopodobieństwa :D

a więc rozwiązanie jest jakie ? 100% - 60 % = chyba nie trudno policzyć Dobra , ja lece na ten mecz , jeśli masz jeszcze zadania to poprostu wklej je tu , ja po meczu wejdę jeszcze na kafe , oki ? :D narazie

wejdę o 22 : 30 dokładnie

rzycamy szescienna kostka do gry i moneta. jakie jest prawdop ze na monecie wypadnie reszka a na kostce nie wiecej niz 4 oczka i 2. losujemy 1 karte sposrod wszystkich kroli z talii oraz jedna karte sposrod szystkich dam. jakie jest prawdop otrzymania w ten sposob 2 kart tego samego koloru np 2 trefli lub 2 kar itd?

Gość czy ja moge rowniez prosic o p
pomoc przy zadanku ?;) tez sie mecze z prawdopodobienstwem i jednego nie moge rozkminic ;) bylabym wdzieczna rzucamy 3 razy moneta. oblicz prawdopodob ze za 1 razem wypadnie orzel lub bedzie dokladnie jedna reszka i kurcze nie wiem jak to zrobic czy jakos rozbic na dwa zdarzenia czy w jednym i jak

20:16 N I E Z A L E Z N A rzycamy szescienna kostka do gry i moneta. jakie jest prawdop ze na monecie wypadnie reszka a na kostce nie wiecej niz 4 oczka i @@@@@@@@@@@ A wiec tak - rzut moneta, wiec P(orzel) = 1/2 = P (reszka) Kostka - mozesz wyrzucic 1,2,3,4,5,6 - a wiec prawd ze wyrzucisz nie wiecej niz 4 to P1(nie wiecej niz 4) = 4/6=2/3 bo 1,2,3,4 spelnia warunek , a wszystkich jest 6 mozliwosci I teraz poniewaz masz w tresci \"i\" (chodzi o to ze jednoczesnie musi byc reszka na monecie i nie wiecej niz 4 na kostce) to mnozysz te wyniki przez siebie a wiec P () = 1/2 * 2/3 = 1/3 @@@@@@@@@@@ 2. losujemy 1 karte sposrod wszystkich kroli z talii oraz jedna karte sposrod szystkich dam. jakie jest prawdop otrzymania w ten sposob 2 kart tego samego koloru np 2 trefli lub 2 kar itd? @@@@@@@@@@@ Podobnie jak w ktoryms z poprzednich zadan. Wszytkich mozliwosci mamy (4po1)*(4po1) - bo z kazdej czworki kart ciagniemy 1. (4po1) to jest symbol Newtona (google symbol newtona jesli nie wiesz co to jest i jak sie to liczy) i (4po1)=4 (generalnie chodzi o to ze z 4 kart wybieramy jedna i symbol newtona okresla na ile sposobow mozemy to zrobic, ile jest mozliwosci) a wiec (4po1)*(4po1) = 4*4 = 16 - jest 16 mozliwych sposobow na wyciagniecie pary dama-krol A wszystkich mozliwosci prawidolowych (a wiec 2 karty tego samego koloru) mamy 4 (bo sa 4 kolory, wiec moga byc tylko 4 pary dama-krol tego samego koloru) A wiec P() = 4/16= 1/4 @@@@@@@@@@@ 20:54 czy ja moge rowniez prosic o p pomoc przy zadanku ? tez sie mecze z prawdopodobienstwem i jednego nie moge rozkminic bylabym wdzieczna rzucamy 3 razy moneta. oblicz prawdopodob ze za 1 razem wypadnie orzel lub bedzie dokladnie jedna reszka i kurcze nie wiem jak to zrobic czy jakos rozbic na dwa zdarzenia czy w jednym i jak @@@@@@@@@@@ Juz byla odpowiedz - 1/2 - zakladamy ofc ze moneta nie moze stanac \"na sztorc\" tylko zawsze jest albo orzel albo reszka (bo moneta symetryczna - zawsze jest takie zalozenie, chyba ze w zadaniu podano inne) @@@@@@@@@@@@ Ogolnie zadania na prawdopodobiejstwo sa proste - tylko musisz miec dokladna tresc. Jazda zaczyna sie albo jesli tres jest wieloznaczna (jest wiele takich zadan w liceum - przynajmniej za moich czasow tak bylo - ale to raczej na matmie rozszerzonej) albo na studiach (statystyka to jeden z najtrudniejszych dzialow matmy - serio - jak zaczynaja sie wzory na symbolach, plus dochodza nieskonczonosci, calki i ciag i - to jest ciekawie - zadania w stylu - jakies jest prawdopodobienstwo ze kalkulator liczac 2*2=x pomyli sie o wiecej niz 0,0000001 - typowe zadanie z metod numerycznych - a to jest jedno z najprostszych zadan)