Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TRZYDZIESTOPIECIOLATKA

LEKKI STOPIEN NIEPELNOSPRAWNOSCI

Polecane posty

Chcialabym sie dowiedxziec, czy ludzie niepelnosprawni, moga liczyc na dofinansowanie np, z PFRON,PCPR lub MOPS przykladowo do zakupu komputera czy remontu mieszkania.

Gość dzf
wejdz sobie na stronę PFRON i tam jest informator z programami. ale o ile się orientuje dla osób z lekkim stopniem, nic nie ma. Niestety w pl ludzie z tym stopniem traktowani są jak osoby zdrowe

Gość gosietta.
mam brata niepełnosprawnego on mial dofinansowanie do kompa.za wartość komputera ktory kosztowal 6000 tys mieli rodzice zaplacic tylko 1400

Gość dzf
przykład praca. Osoby z umiarkowanym i znacznym stopniem pracuja po 7 godz - pełny etat i maja dodatkową p[rzerwę pół godzinna oraz urlop dodatkowy. z Lekkim stopniem nie ma tych przywilejów

Gość zapytaj tutaj
a masz z ZUS-u tez cos stwierdzone?

NO TAK TYLKO ZE JA MAM LEKKI STOPIEN A KOMPUTER DLA HOMERA DAJA DOFINANSOWANIE LUDZIOM ZE ZNACZNYM STOPNIEM I UMIARKOWANYM.

Gość dzf
wiekszosć programów jest skierowanych dla takich ludzi. nie wiem nawet czy osoby z lekkim mają zniżki na bilety:(

Gość zapytaj tutaj
a z umiarkowanym maja na bilety? u mnie w miescie tylko 1. grupa ma.

A MOZE Z INNYCH TYTULOW BY MI SIE UDALO COS DOSTAC, MOZE Z GMINY?

Gość nic nie dostaniesz
jest mnostwo osob z taki stopniem niepelnosprawnosci ;/ gdyby kazdemu mieli dawac znizki panstwo by zbankrutowalo ;/

Gość zapytaj tutaj
czemu nie odpowiadasz, czy z komisji ZUS cos masz? pytam, bo jesli przypadkiem masz niezdolnosc do pracy, to jest to rownowaznosc 2. grupy.

Z TYMI BILETAMI TO JEST ROZNIE , W KARZDYM MIESCIE JEST INACZEJ JA JESTEM Z KRAKOWA I PLACE CALY

Gość dzf
zapytaj tutaj ------ osoby o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności w rozumieniu przepisów ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych bez możliwości zatrudnienia - na podstawie dokumentu stwierdzającego umiarkowany stopień niepełnosprawności lub całkowitą niezdolność do pracy wydanego przez uprawniony organ wraz z dokumentem tożsamości,

Gość zapytaj tutaj
dzf, ale co te osoby?

Gość dgnfxm
ja jako studentka jeszcze mam zniżki. a mam umiarkowany stopień zniżkę na bilety

Gość dzf
mają prawo do zniżek na bilety

TAK Z ZUSU TEZ MAM

Gość zapytaj tutaj
u mnie rencisci i emeryci polowki, 1. stop. niepelnps. - darmowe przejazy, a umiarkowany stopien nawet nic nie ma, a co dopiero lekki. dzf - a to duze czy male miasto? bo jednak 2. grupa to juz powazna sprawa i dziwi mnie, ze u mnie tego nie ma.

DZIEKI, PRZYNAJMNIEJ JUZ COS WIEM NA TEN TEMAT.

Gość zapytaj tutaj
autorko - jesli to jest calk.niezdolnosc do pracy, to jest to odpowednik umiarkowanej grupy, ja tak mialam i wlasnie z tego mam komputer. w takim razie liczy sie to, gdzie masz ciezsza grupe, czyli masz umiarkowany stopien z ZUS.

Gość dzf
nie za bardzo - liczba ludnosci - 50 tys

Gość dzf
zapytaj tutaj ----- czy ty też masz orzeczony stopień niepełnosprawnosci?

Gość zapytaj tutaj
tak, z komisji do orzekania mam umiarkowany stopien, i akurat z ZUSu rownowazne, bo calkowita niezdolnosc do pracy.

Gość zapytaj tutaj
W związku z obowiązującą regulacją dotyczącą orzecznictwa o niepełnosprawności, należy pamiętać, że: - orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji, orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji, a także orzeczenie zaliczające do I grupy inwalidów należy traktować na równi z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, - orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy, a także orzeczenie zaliczające do II grupy inwalidów należy traktować na równi z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, - orzeczenie o częściowej niezdolności do pracy oraz orzeczenie o celowości przekwalifikowania zawodowego, a także orzeczenie zaliczające do III grupy inwalidów należy traktować na równi z orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności. Powyższe zrównanie orzeczeń ma zastosowanie dla przedstawionych w opracowaniu ulg i uprawnień.