Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poród w domu polożna

porod w domu, polozna?

Polecane posty

Gość poród w domu polożna

mamy-przeszła, któraś z was poród planowany w domu? jak zalatwic"formalności", jak to wyglada, przygotowanie domu, cena...

Gość nie radze rodzic
w domu - w razie potrzeby nie ma potrzebej apartury np. respiratora . Zreszta w trakcie porodu moze sie okazac ze bedziesz potrzebowala pomocy ( bo np. zaczniesz mocno krwawic) albo dzieciaczeka nalge trzeba reanimowac . Ja bym sie nie odwazyla . oczywiscie zycze Ci jak najlepiej ale wiadomo w zyciu roznie bywa.

moja kolezanka prawie rodzila w domu... pisze prawie bo wkoncu skonczylo sie cesarka bo sie dziecko wstawic w kanal rodny nie chcialo... ale porod miala zaplanowany w domu i do skorczy partych rodzila w domu... ona miala zaplanowane to tak ze byla umowiona z polozna lekarzem pediatra i miala zarezerwowana karetke w prywatnej firmie (w falcu) i tyle z personelu poza tym chodzila na zajecia szkoly rodzenia i brala udzial w zajeciach organizowanych przez dom narodzin ktory wlasnie do takich domowych porodow przygotowuje... ale jak znajdziesz doswiadczona polozna ktora ma doswiadczenie w takich porodach to ona ci wszystko podpowie co i jak zalatwic...

dzis w Dzien dobry TVN wląsnie poruszany był ten temat i byl lekarz ginekolog-poloznik ,ktory odradzał te forme porodu .Oraz pani połozna. Przedstawiali wszelkie aspekty tej tematyki m,innymi to ,ze my troszke chcemy przejmowac pewne zchowania spoleczna np. ze Szwecji,Holandii itp tylko tak naprawde tam zaplecze medyczne ,oraz cala logistyka wyglada zupelnie inaczej niz u nas ,a o tym sie zapomina . Dr. przypominal o tym jak zawyczaj pacjentki maja daleko do szpiatala ,a w takiej sytuacji kiedy czas jest cenny bo sa komplikacje kazda minuta jest na wage złota . Po krotce przedstawli to tak ,ze tylko zdrowa kobieta moze rodzic w domu ,oraz ,ze dobrze jesli to jest juz kolejne dziecko -nie pierwsze i poprzedni porod odbyl sie bez komplikacji ,dziecko było wagowe i nie wymagalo pomocy ambulatoryjnej typu inkubator ,lampy itp. jest gdzies w sieci stronka na ktorej zrzeszone sa polozne ,ktore swiadcza takie usługi . Moze poszperaj cos po necie ?

Gość elileo
jestem położną, właśnie po drugim porodzie w domu:). jak szukasz info lub położnych, wejdz na www.dobrzeurodzeni.pl. pozdrawiam

Kiedys kobiety rodzily w polu i dzieci jak byki wyrastaly.Bylo to oczywiste i normalne a dzisiaj jak koleznka powiedziala ze chce rodzic w domu to polowa znajomych stwierdzila\"wariatka\":-o

ŻYCZE JAK NAJLEPIEJ ALE KOMU BEDZIESZ PLUŁA W TWARZ JAK PORÓD SIE SKOMPLIKUJE I NIE ZDAZYSZ DO SZPITALA A W DOMU NIE BĘDZIE POTZREBNEJ APARATURY ZEBY RATOWAĆ KTORES Z WAS? MAŁO TO RAZY ZANIKA TĘTNO DZIECKA PRZY SKURCZACH ?

Gość najlepiej w domu
Dziewczyny nie słuchajcie tych bzdur gdzie was straszą porodem w domu. Komplikacje są mniejsze niż w szpitalu. A wiecie czemu ? Bo w szpitalu wam poród przyśpieszają jakąś chemią albo innymi zabiegami. Natomiast w domu wszystko na spokojnie bez pośpiechu, możecie rodzić w takiej pozycji jak chcecie więc czujecie się dużo bardziej komfortowo. Więc nie słuchajcie tych głupot że to duże ryzyko itp.

Ja też na początku drugiej ciąży zastanawiałam się nad porodem w domu, ale po dłuższym zastanowieniu zrezygnowałam. Ale u mnie w domu tak naprawdę warunków nie ma za bardzo no i to sporo kosztuje, ale przede wszystkim naszły mnie wątpliwości, bo tak jak LUŚKA napisała, jeśli sie jednak cos nie uda to pretensje będę miała do siebie. Wiadomo, że kiedyś kobiety rodziły w domu ale nie miały dostępu do szpitali tak jak my mamy. Pewnie, że nie ma co straszyć autorki ale taka decyzję powinna podjąć wraz z lekarzem. Ciąża musi przebiegac prawidłowo. Co do przygotowania domu to juz wybrana położna na pewno udzieli wszystkich potrzebnych informacji: gdzie zakupić podkłady jednorazowe i te worki do utylizacji itd. Ceny to chyba raczej różne są, a taka położną nie łatwo znależć , bo większość się jednak boi....

Poza tym teraz można skorzystac z osobnego pokoju w szpitalu. Sa szpitale, gdzie taki pokój wygląda naprawdę jak w domu: firanki, tv, radio, łazienka z prysznicem czy wanną, przygaszone światło- i mozna się poczuć przytulnie:)