Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze nie emerytka

jaki OFE ?????

Polecane posty

Srednio co tydzień znajomi molestują mnie aby zmianić OFE. Każdy z nich przdstawia swoją ofertę jako kjedyną słuszną .Czy ktos moze wie czy zmieniać i jeśli tak to na jaki??? Który najlepszy i rzeczywiście w praktyce s a jakieś różnice???Dzięki!

To zalezy w czym jestes i czy znajomi są agentami ofe. bo jak tak to nie zmieniaj na pewno bo oni dostaną od 160 do 500 za twoją zmianę. chcą tylko zarobić. wiem bo pracowałam w tym.

Oj pomóżcie proszę choć króciutko-Wy tu zawsze wszystko wiecie

nie zmieniaj, i tak z żadnego nikt kokosów nie otrzyma, lepiej się zatroszcz o III filar, jeśli chcesz żyć godnie na emeryturze. No chyba że masz jakiś wątpliwej jakości OFE, weź lepiej taki, który jest już na rynku od dawna, najlepiej jakiś zagraniczny, np. Axa, Aegon, ING, z poskich PZU ... Ważne żeby była to stabilna firma ubezpieczeniowa znana na rynku finansowym.

Dzięki Żłośnico! tak coś przyp[uszczałam :-O.Chyba wintertur o ile sie nie mylę :-O

Dzięki Mataforo!

poczytaj np. na money.pl jak dane fundusze sobie radzą, od początku istnienia do dzisiaj ile warte są ich jednostki itp :)

możesz zostać w Winterthurze, z tego co pamiętam, to teraz przejął go Aegon, a nawet jeśli nie to i tak jest w bezpiecznych rękach.

metaforo, temat funduszy jednak jest ci obcy. najlepsze fundusze: polsat ing cu axa i jeszcze z 3 się znajdą. patrz na wzrost ceny jednostki rozrachunkowej! im wyższa od początku tym lepiej. Wiadomo, ostatnio strasznie spadły. III filar? masz na mysli typowy III filar? jezeli ktos ci to sprzedal to napewno nie dbal o twoje dobro. na III filarach najlepiej sie zarabia... ale agentowi. klient prawie nic nie zyskuje. najlepsze sa fundusze inwestycyjne (dla przecietnego polaka), teraz najlepiej schodzą z AEGONA. a Winterthur to dawna nazwy AXY, od 2 lat AXA to AXA. tez to sprzedawałam. a jakie masz OFE autorko topicu?

chyba wintertur-takie mam karty w portfelu.Kiedyś norwich union potem axa.czy axa to teraz wintertur? :-o

a czy axa to wcześniej był credit suisse? Gubię sie :-)

bardzo Wam dziękuje-teraz mając tak konkretne wiadomości będę asertywna aż miło :-D

Gość droga złośnico
to zalezy czy sprzedawalas czy doradzalas:P ing nie jest oplacalne w tej chwili, bo ma za duzo aktywow i nie jest odpowiednio elastyczne na zmiany na rynku. Z kolei za male fundusze,moga zostac wchloniete, przejete etc i dodatkowo z okreslonych oplat nie maja tyle zysku. Najlepsze sa fundusze o sredniej wielkosci swoich aktywow i odpowiedniej stopie z ostatnich czterech, pieciu lat. Polecam strone www. fundi.pl A co do III filaru to moja droga, zle kojarzysz. bo III filar to jakakolwiek forma oszczedzania n emeryture, do niej wlasnie naleza miedzy innymi Aegon, Skandia, Axa... jakkolwiek niestety naleza do nich rowniez tzw hybrydy, ktore wlasnie sa utozsamiane z III filarem i wciskajacymi agentami. Hybrydy owszem sa zle, ale niestety istnieja i ludzie to biora od tych wlasnie agentow. Niestety trudno o uczciwego i niezaleznego doradce finansowego, bo ten ma z reguly do wyrobienia target.:/

Przepraszam bardzo, ale temat OFE jest mi bardzo dobrze znany z tego powodu, że nic z tego nie dostaniemy i nie ma sensu się tym interesować! Ważn jedynie jest to, o czym napisałam powyżej - żeby TU oferujące OFE było firma stabilną, żeby nasze pieniądze nie popłynęły; a stabilność w przypadku OFE jest istotniejsza niż zyskowność! Co z tego, że zrobiono jakiś ranking na podstawie jednostki rozrachunkowej? Dzięki temu posiadacze polis z polsatu będą mieć na emeryturze 10 złotych wiecej niż ci z ... z Axy powiedzmy no. A III filar to bardzo ogólne pojęcie i nie wiem, co masz na myśli pisząc o typowym III filarze, ale nikt mi niczego takiego nie sprzedawał, tylko szperałam, szperałam, wspomagałam się swoja finansowo-ubezpieczeniową wiedzą i znalazłam.

Gość droga złośnico
pieniadze polynac raczej nie moga, a ze z tego kasy duzej nie bedzie to inna sprawa:d szacuje sie . ze z I i II filaru to max 30% srednich dochodow z pracy, takze niestety luka emerytalna jest dobijajaca i trzeba samemu na emeryture oszczedzac, a co do OFE to jak mozna co dwa lata zmienic bezplatnie fundusz to czemu nie. Tym bardziej, ze moze w koncu zmieni sie ustawa, oplaty beda konkurencyhjne a nie tak samo wysokie, czego wynikiem bedzie wieksza liczba OGE a nie tylko 15stu.

Do "Droga złośnico" pracujesz w DSA? bo jakbym czytała regułki jakie uczono mnie w tej firmie. i otóż powiem ci że... w tej firmie kłamali ;) ja sprzedawałam AXA, nie może być osoba sprzedająca więcej niż jedno OFE - ustawowo zabronione. ING jest dobre. Wiem bo moj chłopak jest doradca finansowym -ale takim z prawdziwego zdarzenia a nie jak nazywają siebie agenciny podobnych firm jak moja była. A firma mojego chłopaka jest na tyle dobra w tym co robią, ze jako jedyni w tej chwili sprzedają pewien produkt AEGONa. AION czy jakoś tak. mają wyłącznośc. III filar. Tak wiem, wiem. trzecim filarem może być nawet oszczędzanie do skarpety. ale nie o to teraz chodzi, tylko o typowy III filar, gdzie wartość ubezpieczenia pochłania kwotę która przy funduszu inwestycyjnym byłaby inwestowana a co za tym idzie - pracowałaby dla klienta. a co do portalu fundi.pl - serio go polecasz? wchodze na głowną i co widzę? Linki sponsorowane "Bielizna"...etc; oszczedzanie Expanmder, OFE AIG.... proszę cię ;) tutaj nie sprzedajemy, tu doradzamy. Na tej osobie nie zarobisz, więc nie polecaj shitu. Do Metafora - nie ma co się obrażać. Masz rację: II filar nic nie da, bo z tego nie bedzie jakis kokosow. Ale lepsze to niż sam ZUS, bo za 30-40 lat nie miałby kto pracować na naszą emeryturę (wiadomo jak ZUS działa). Masz rację - ważna jest stabilność funduszu, ale jakby coś sie posypało - jest ubezpieczenie. Ponadto OFE muszą wyrabiać pewną minimalną stope wzrostu - jeżeli tego nie robią, płaca karę - raz w 9letniej historii to się zdarzyło bodajże Bankowemu, a AIG było blisko (AIG jest bardzo skokowe - raz wysoko, raz nisko). Kiedy następuje taka sytuacja że OFE dopłaca swoim klientom oni ze strachu uciekają z niego. Na przykładzie Bankowego? Po ucieczce tysięcy klientów stał się najsilniejszy i najdroższy. na pewną chwilę. A jesli chodzi o sprzedawców OFE cała idea jest taka, że na tym się świetnie zarabia ale tego nie da sie za bardzo sprzedawac. w ogloszeniach "dam prace" az roi si od anonsow dla agencin. zatrudniaja agenta, on spisuje rodzine i znajomych i koniec jego kariery. rzadko robi cos wiecej.

do "droga zlosnico: : zmiana co 2 lata? i jeszcze mi powiedz ze niby na jednostakch sie wtdy zarabia bo wychodzisz z drozszego fundusze np z polsatu to tanszego np axy? prosze cie, to chwyty sprzedawcow, to tak nie dziala.

Gość droga złośnico
po pierwsze nie jestem agentem:P po drugie nie wazne jaki portal o kto go sponsoruje, chyba ze dane liczbowe sa wyssane z palca. jesli sa to zwracam honor. Kaze samemu wyciagac wnioski z tego co sie widzi:) a nie czytac opinie "specjalistow". i nie sprzedaje, skoro mozna sobie bezplantnie co dwa lata poszalec po OFE to czemu nie? dlaczego jesli mozesz cos zmienic, to masz w czyms tkwic bo reszta tak robi, albo aktor to reklamuje. nazywasz typowym trzecim filarem wlasnie hybrde. Czyli wysokokwotowe ubezpieczenie z funduszem kapitalowym. Jakbys sie na tym znala to bys nie porownywala jednego z drugim:/ zreszta widze, ze czego Ci sie nie powie, to odpowiesz ze to chwyt sprzedazowy i ze juz to slyszalas, to swietnie, bo to sa moje wnioski na podstawie tego co czytam :D

Mnie tak agentka skołowała,że zmienilam z ING na AXA,ale czytam,że chyba aż tak źle nie zrobiłam.Mój mąż z Norwich Union też do aXA.Ogólnie to dla normalnych ludzi te jednostki są nie do zakumania,podobno teraz trzeba kupować te które są tanie,no nie wiem czy akurat dobrze zapamiętałam.Fajnie byloby gdyby ktoś bezstronny jakoś to łopatologicznie wytłumaczył. Oszczędności życia ulokowałam tuż przed krachem w jakimś funduszu Aegona :(.Może mi ktoś podrzuci bułkę jak będę na emeryturze?

Gość droga złośnico
Amita-,nie martw sie, przeciez nie idziesz na emeryture jutro, a to nie jeste pierwszy krach i sadze, ze jak jestes mloda to do emerytury na duze spadki sie zlapiesz, no moze tylko nie na az takie. Po pierwsze to co masz, to jest na wiele lat i bedzie na siebie pracowalo. Nie wiem jaki masz portfel modelowy itd, ale napewno nie wyjmiesz mniej niz wlozylas o to sie nie martw. Jest ktos takli jak Warren Buffet obecnie najbogatszy Amerykanin, zdefiniowal pewnie zjawisko gospodarcze i nazwal je zlota dekada- mianowicie mniej wiecej po 10 latach od zainwestowania pewnej kwoty wyjmiesz dwa razy wiecej. Zreszta nawet jak sa spadki i wzrosty na gieldzie to w ciagu 10 lat te pieniadze i tak na siebie zarobia, nawet jezeli kupisz w najdrozszym momencie a za 10 lat wyjmiesz, jak bedzie najtaniej. Sa doradcy inwestycyjnie zarzadzajacy funduszami i odpowiednio dywersyfikuja ryzyko. Wazne zeby oszczedzac dlugoterminowo i konsekwentnie i dobre produkty no i nie poddawcac sie aktulnym stanom, tym bardziej ze podejrzewam do Twojej emerytury jest duzo czasiu. W USA wyobraz sobie ludzie z pokolenia na pokolenie przekazuja sobie srodki wlasnie z takiego oszczedzania, ten system naprawde dziala. Pozdrawiam,

Właśnie pierwszą transzę zysków bedę niby mogła wyciągnąć po 10 latach.A koniec oszczędzania za 30 lat.Tak sobie potem pomyślałam,że będę już bardzo stara,ale trudno.Najgorzej,jak człowiek ma mało kasy i sie nie zna.

do "droga złośnico" typowa polisa III np ING strategia lwa, CU uniwersalny plus to połączenie oszczędzania + polisa ubezpieczeniowa. Jest to bardzo niekorzystne ponieważ na wstępie mamy duże opłaty alokacji jak również z czasem nasze ubezpieczenie gdy stajemy się starsi, zaczyna zjadać stopniowo część naszych oszczędności. dużo lepszym rozwiązaniem jest osobno dostosować ubezp. pod siebie i osobno polisę oszczędnościową. wychodzi wydajniej i bardziej elastycznie. hybryda natomiast to fundusz który ł,ączy papiery obligacyjny z pap. akcyjnymi np fundusze stabilnego wzrostu bądź zrównoważone. inne rodz. hybryd: łączenie lokaty z funduszem inwestycyjnym. jest to zbyt obszerne by poruszac to tutaj ;) pod słowem hybryda wiele firm wciska tez inne kombinacje. mówisz że twoja wiedza pochodzi z liczb. Tak? to skąd wiesz o nieelastyczności ING? z liczb? bo wydaje mi się, że z portali sponsorowanych, takich jak ten który polecasz czyli fundi.pl. ludzie tam wchodza, patrza na liczby i głupieją. zapamiętuja nazwy które tam zobaczą, np AIG i później uznają, ze to jest dobre. A poza tym AIG jest teraz wystawiane na sprzedaż, to tak przy okazji ;) a jesli chodzi o spadki na giełdzie - tak jak napisała powyżej "droga złosnico" - oszczedzanie na emeryturę to proces długi, nie bój się spadków. Pieniądze zdąrza dla ciebie zapracować. pozdrawiam

Gość droga złośnico
Nie bedziesz stara, bedziesz sobie mogla pozwolic na emeryture pod palmami:P hehe nie mowilam tego, bo znowu mi ktos powie, ze to chwyt reklamowy:)

Gość Robert Kiyosaki
Najlepiej żaden.

Hihihi,trochę mnie martwi,że do USA to nam daleko i u nas może nie zadziałać:(

do "droga zlosnico" smiejesz sie z tych chwytów reklamowych a nawet nie masz pojecia jak one działaja :P widzę że masz dużą wiedzę, ale część z niej nie jest odpowiednia, przez co wprowadzasz w błąd.

Najgorzej właśnie jak ktoś ci wciśnie III filar i potem przepadnie.Ja wpłacałam 8 lat w Warcie,podobno to był dobry produkt na owe czasy.Ale czasy się zmieniły a polisa nie.W sumie jak potem policzyłam,to po wejściu w okres emerytalny dostałabym niewiele więcej niż bym wpłaciła.Wycofałam kasę i kupiłam Aegona coś tam,fundusz inwestycyjny.Do dziś się nabijam,że swoimi pieniędzmi od razu wywołałam krach :)