Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ka da paw

sutek i okolice

Polecane posty

Gość ka da paw

obok nrodawki sutkowej od dlugiego czasu zrobila mis się taka mala brodawka, taka narośl, probowałam to wycisnąć ale to ciagle jest i beznadziejnie wyglada, na drugiej piersi mam wszystko gładkie i mnie to irytuje, nie wiem czy to normalne

Gość ujjjjjjj
tez mam cos podobnego ;/

Gość d r f fffffffff
hmmm

Nie wyciskaj tego!! Ja tez to mam i mam tego więcej to Guzki nawilżające pierś Guzki montgomerego Ja to wyciskałam po pewnym czasie wylatywał z tego biały nalot A teraz muszę skorzystać z pomocy onkologa Bo zrobił mi się guz na piersi Mam go juz trochę Nie wiem czy to przez to ale nie warto ryzykować

Gość poradaaaa
OBJAWY, KTÓRE POWINNY CIĘ ZANIEPOKOIĆ (OBJAWY RAKA SUTKA). * guz lub odosobnione zgrubienie miąższu sutka * wciągniecie skóry nad guzem lub inne zmiany – naciekanie, obrzęk, stan zapalny * stwardnienie piersi * zmiana wyglądu piersi (powiększenie, zmniejszenie, podciągniecie ku górze, zniekształcenie) * zniekształcenie brodawki lub otoczki, przewlekły stan zapalny i wyciek z brodawki * nie gojące się owrzodzeniem piersi * powiększenie i stwardnienie węzłów pachwinowych lub nadobojczykowych

Gość poradaaaa
INNE DOLEGLIWOŚCI I ZMIANY W PIERSIACH. * gruczolako – włókniaki – stwardnienia, gładkie guzki piersi – wymagające wizyty u lekarza i ewentualnego usunięcia chirurgicznego. * Naczyniaki – płaskie lub guzkowate, rożnej wielkości powstałe w wyniku nieprawidłowego rozrostu naczyń krwionośnych (barwa od różowej po ciemnoczerwono siwej), przy ucisku na chwile bledną. Duża ilość bardzo małych naczyniaków gwiaździstych („pajączki’) tułowia i piersi może być objawem pewnych chorób i uszkodzenia wątroby. Po 40 roku życia mogą się pojawić tzw. „naczyniaki starcze”. * Włókniaki – mogą mieć postać miękkiego guzka, niekiedy bardzo cienkiego, lub dobrze ograniczonego, dość twardego guzka skórnego, zwykle nie przekraczającego 1,0 cm średnicy. Niepokój w obrębie włókniaka, zwłaszcza twardego, wymaga konsultacji lekarskiej. * Torbiele skórne – małe guzki, 1- 2 mm średnicy, tuz pod naskórkiem – są to torbieli gruczołów łojowych lub mieszków włosowych nazywane prosakami. * Zmiany drobnotorbielowate (mastopatia, dysplazja) – torbiele w miąższu sutka są wynikiem przewlekłych zaburzeń hormonalnych. Określa się je jako zwyrodnienia torbielowate sutka. W Polsce u ponad 50% zdrowych kobiet w wieku 20 – 60 lat stwierdza się tego typu odchylenia od normy. Mastopatia może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka sutka. Pierwszym krokiem powinno być wykonanie badań na poziom hormonów we krwi, zwłaszcza hormonów jajnikowych, przysadki i tarczycy. Duże torbiele są nakłuwane i wyciągana jest treść płynna lub usuwane w całości. * Guzki, guzy lub nacieki miąższu sutka – mogą być objawami zarówno chorób nie nowotworowych (stany zaplne4, ropne, ogniska martwicze po urazie, torbiele), nowotworów łagodnych (włókniak, gruczolak, gruczolakowłóknia, tłuszczak, guz liściasty i inne) jak i nowotwór złośliwy.

Musisz nauczyć się z tym zyc Taka juz uroda Twoich piersi Mi w ciąży wyskoczyło ich w każdej z piersi az 6 Jeden koło 2 Jestem do nich przyzwyczajona One poprostu jakby nawilżają Twoje piersi Powstają chyba w czasie gdy w organizmie poziom hormonów bardzo się zwiększa Ale tez możesz odwiedzić ginekologa abyś byłą spokojna Dzięki za notatkę na temat guzów Ja nie miałam zadnych objawów Tylko zwykłego guzka Teraz mam większość ale to przez to ze karmię piersią Czyli kształty są różne Mleko z nich wypływa żyłki są na wierzchu i Bolą Więc tu pomoże tylko onkolog i Usg Strasznie się boję

Gość ka da paw
ja nie mam dzieci jeszcze mam 22 lata. kiedy idziesz sie zbadac? Napisz jak juz bedziesz po wizycie, ja to bagatelizowalam mam ja już długo ok 2 lat, dokładnie nie pamietam daty ppojawienia się, najpierw próbowałam to wycisnąć, pojawiała się biała wydzielina ale ta narośl czy może coś w rodzaju brodawki nie zniknęła, mam wrażenie, ze wewnątrz jest jakis plyn, nie wyglada to estetycznie (jak drugi mniejszy sutek) nie iwem czy tez nie isc do onkologa ...

Z tym do onkologa nie musisz iść Jestem przekonana na 99 % ze to guzki montgomerego czyli nic groźnego Ja to wygniatałam i teraz mam guza ale w piersi I nie wiem co to jest Mam nadzieję ze nie rak Jeżeli się martwisz to idź do ginekologa Ale zapewniam Cię ze to te guzki o których Ci mówię One są w wewnątrz Kazda je ma Ale bodajże przy zwiększonej dawce hormonów w organizmie się u niektórych pojawiają One juz chyba nigdy nie znikną Musisz się do nich przyzwyczaić

Gość ka da paw
hmm, ja mam tylko jeden i czytam rozne artykuly i sie wystraszylam, a skad wiesz ze to guzki montgomerego? Mysle, ze wsyscy tego nie maja, co znaczy ze wygniatalas to? ja si enie moge do tego przyzwyczaic, to nie jest takie male już... brzydko wyglada i swedzi.

mnie nie swedzialo moje mają ok 0,5 cm moze trochę mniej To są takie bąbelki z których jak się zgniecie jak syfka wylatuje biała wydzielina Na początku wkurzały mnie wygniatałam je kilka lat i boje się ze od tego zrobił mi se ten guz w piersi Ja dowiedziałam się od gina ze to te guzki mongomerego Ty tez idź i się upewnij

gin powiedział ze kazda kobieta to ma tylko np od wewnątrz piersi i wtedy nie widać niestety u nie których pojawiają się na zewnątrz

Gość ka da paw
wiem o co Ci chodzi a mi sie wydaje, ze u mnie to cos innego te guzki co mowisz zwykle jest ich wiecej, moj jest wiekszy chyba i to ze jest jeden mnie niepokoi i jest blizej sutka niz jego otoczki, a te o ktorych mowisz sa zwykle blisko tej otoczki sutka.....kiedys myslalam zeby do dermatologa z tym isc ale on mi chyba nie pomoze, najchetniej bym to usunela jakims sposobem

Ja jednego mam takiego ze prawie się nakłada na sutek I na początku miałam tylko jego:P Moja mam tez ma jednego Ostatnio znaczy kilka lat temu zrobił jej się dopiero 2 Wiem bo mi mówiła No ale dla własnego spokoju idź do gina

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Closeup_of_female_breast.jpg/800px-Closeup_of_female_breast.jpg jezeli to tak wygląda to naperwno gruczoły montgomerego

Gość ka da paw
no masz racje, przy najblizszej okazji jak bede u lekarza powiem mu o tym i spytam czy to cos powaznego :) mam nadzieje, ze nie ale tez specjalnie nie chce isc i sie spinac ze niewiadomo co to jest, raz zadrapalam to i mi naroslo tak mi sie wydaje, moglam w ogole tego nie ruszac bo teraz wyglada bezadziejnie, natomiast druga piers sutek i wszystklo jest idealna.

Gość ka da paw
nie wchodzi mi ten link

Gość ka da paw
tylko ja nie jestem w ciazy :) ciekawe czy to normalne.

Gość ka da paw
"W każdym razie powiększone gruczoły Montgomery’ego są dość często mylone z jakimiś krostkami, brodawkami, bąblami itp. "

Gość ka da paw
no wlasnie :D dzieki za info a Ty sie nie martw, pewnie nic Ci nie jest i napisz co i jak po wizycie ok?

Gość szesnastolatka
ej pomózcie mi ... ;c Mi tak samo wyskoczylo cos takiego wypuklego na brodawce, ogolnie to mnie nie boli, tylko jak to nacisne .... To bardzo brzydko wygladą, zobaczylam to przed chwlka , na pocztaku byla tylko taka kropka prawie nie widoczna i sie tym nie przejmowalam a teraz to jest o wiele wieksze :( Aż sie po plakałam i boje sie ze to nie zniknie... Oczywiscie od razu do glowy przychodzilo najgorsze ze operacje itd. Na prawde sie wystraszylam, Pomozcie mi proszę :

Gość gość
Spróbuj smarowac olejkiem z drzewa herbacianego .Normalizuje prace gruczołów łojowych, :) przemywanie zielem skrzypu,nawilzanie delikatnym balsamem i zero wyciskania!Moze zniknie samo,jest taka szansa.to gruczoly ktore nawilzaja piers zeby byla zdrowa,wiec potrzebne sa.Niestety kobiety czesto tak maja.Jesli ktoras sie z tym nie godzi to zawsze jest laser ale po co? Pozdrawiam tez to mam i żyje jakos :)