Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w totalnym szoku

6 tyg dziecko zmarlo po podaniu standardowej szczepionki

Polecane posty

Gość w totalnym szoku

firmy koreanskiej . O maly włos moja corcia tez bylaby zaszczepiona ta szczepionką ( musialam wykupic szczepionke w aptece - i tez nie jestem pewna czy ona jest bezpieczna ) Przezylam szok jak zobaczylam ta info w gazecie !!!!!! szczepionki koreanskie powinny byc wycofane i powinny byc zastąpione innymi szczepionokami ktroe sa teraz płatne i ponoc lepsze ! Uwazam ze szczepionki to jedno wielki przeklenstwo i na dodatek sa obowiazkowe ! szczepionki nie powinny byc obowiazkowe skoro zabijaja dzieci !

Gość allllllllallla
dlatego ja szczepie tylko tymi ktore sa za darmo w przychodni zadnych skojarzonych nie chce chocby nie wiem jak zachwalali :P zeruja tylko na tych rodzicach co by chcieli nieba dziecku przychylic i mysla tylko o kasie a badania zwykle sa robione tak zeby dobrze wyszło :P

Gość w tym przypadku nie
chodziło o szczepionkę skojarzona... chłopiec dostał 3 naraz i przypuszczalnei po 1 z nich tak się stało... to były szczepionki refundowane...

Gość na WP jest artykuł
masakra jak przeczytałam, nie mogę się uspokoić:O słuchajcie czy ta szczepionka Euvox czy jak to się tam pisze, to jest ta 6 w 1 czy 5 w 1???

Sześciotygodniowy noworodek ze Strykowa zmarł, po tym jak w przychodni podano mu szczepionkę przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby - informuje "Express ilustrowany". Wyprodukowany w Korei preparat Euvax B zaaplikowano dziecku w ramach standardowych szczepień ochronnych. Dzień po podaniu leku dziecko zmarło w okropnych męczarniach w łódzkim szpitalu im. Konopnickiej. Najprawdopodobniej zabiła go koreańska szczepionka. - Gdy po jego urodzeniu opuszczaliśmy szpital, synek był zdrowy jak ryba - mówi Marzena Łuszczyńska, mama małego Jasia. Na dowód pokazuje dokumentację lekarską. - Niczego nie przeczuwaliśmy. Szczepienie Jasia przeciwko błonicy, tężcowi, krztuścowi, zakażeniom i wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, zostało wyznaczone w drugą rocznicę naszego ślubu - mówi ojciec chłopca, Przemysław Łuszczyński. "Serce przestało bić" 23 września rodzice pojawili się w przychodni. Dziecku podano w zastrzyku szczepionki: DTP, ACT - Hib i nieszczęsną Euvax B. W trakcie zabiegu chłopczyk płakał i wił się z bólu, jednak jak zapewniali lekarze była to typowa reakcja noworodka na zastrzyk. Wieczorem dziecko gorączkowało. - Rano zawiozłem żonę do babci i wróciłem z synem do domu. Przygotowałem mu mleko. Nie chciał jednak jeść. Płakał. W pewnym momencie zauważyłem, że z nosa pociekła mu krew. Wziąłem go na ręce. Jaś przeraźliwie krzyknął dwa razy. Zrobił się potwornie blady, a jego drobne ciało przeszył jakby prąd. Stało się wiotkie - relacjonuje ojciec. Mężczyzna zabrał dziecko do przychodni zdrowia w Strykowie. Kiedy dotarł na miejsce serce dziecka przestało bić. Lekarka z przychodni zaczęła go reanimować. Wezwała tez karetkę - Nie wiedziałem co robić. Żona, która właśnie dotarła na miejsce, zaczęła krzyczeć. Dostała zastrzyk na uspokojenie. Pół godziny później przyjechała "erka". Ratownikom udało się przywrócić akcję serca i Jasia zabrano do szpitala im. Konopnickiej - opowiada ojciec chłopca. Policja zatrzymuje ojca W szpitalu dziecko trafiło na oddział intensywnej terapii. Jego ojciec wrócił do domu w Strykowie i tam został zatrzymany przez ... policję. - Musiałem wyjaśniać, jak to się stało, że mój synek trafił do szpitala. Później z funkcjonariuszami pojechałem do domu na przeszukanie. Zadawali mi dziwne pytania. Szukali śladów krwi. Bardzo ich zainteresowała siekiera, którą znaleźli w kuchni. Myśleli, że uśmierciłem nią niemowlę! - twierdzi. Mężczyzna prosił policjantów, by puścili go do umierającego w szpitalu dziecka. O jego śmierci mężczyzna dowiedział się jednak telefonicznie. Śmiercionośna szczepionka zabija dzieci? Sprawą śmierci noworodka zajmuje się prokuratura z Zgierzu. Śledztwo dotyczy nieumyślnego spowodowania śmierci dziecka. - Więcej na temat przyczyn zgonu będzie wiadomo, gdy otrzymamy wyniki sekcji zwłok, zwłaszcza badań toksykologicznych i histopatologicznych - mówi Krzysztof Kopania, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi. Według łódzkiego sanepidu do śmierci małego Jasia przyczyniła się koreańska szczepionka Euvax B. Lekarze przekonują, że lek cieszy się złą sławą. W Polsce nie przeszedł on pełnych badań. Według Barbary Waleńczuk z Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego w Warszawie jest to drugi w tym roku podobny przypadek w kraju. - Główny inspektor farmaceutyczny zakazał stosowania i sprzedaży szczepionek z serii, po której dzieci zmarły. Zostały też wycofane z oddziałów noworodków w szpitalach i punktów szczepień w przychodniach w całym kraju - zapewnia. Preparat wycofano, choć przywrócono W ubiegłym roku Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że szczepionka ta może wywoływać poważne powikłania, a nawet śmierć. W Wietnamie odnotowano kilka zgonów związanych właśnie ze stosowaniem preparatu Euvax B. Także w Polsce, w 2007 r., zmarło 3 niemowląt, które zaszczepiono koreańskim specyfikiem. W maju tego roku główny inspektor farmaceutyczny nakazał wycofanie z obrotu wszystkich serii szczepionki wyprodukowanej w Korei. Lek został też zbadany w Państwowym Zakładzie Higieny. W lipcu ponownie dopuszczono go jednak do użycia, gdyż nie stwierdzono, aby preparat Euvax B był przyczyną śmierci dzieci. Po śmierci Jasia ponownie zakazano stosowania szczepionki.

Gość w totalnym szoku
artykuły sa w gazetach ale takze np. www.wp.pl Dziecko dostalo szeczepionke refundowaną ( 3 ukłucia ) i nastepnego dnia zmarlo ( bylo w stanie krytycznym )- mimo szybkiej hospitalizacji dziecka nie udalo sie uratowac . Gdyby te cholerne szczepiionki nie byly obowiazkowe to nie szczepilabym dziecka . Nie zal mi pieniedzy na szczepionki ale szlag mnie trafia ze po reundowanych dzieci moga umrzec . NOrmalny szok ze po obowiazkowym szczepieniu dziciaczek umiera .

Gość do tej wyżej
jak zostało wycofane?????????????? dziecko z artykułu urodzone było 8 SIERPNIA 2008 roku i szczepionę przyjęło w 6 tygodniu życia czyli 19 WRZEŚNIA 2008 roku więc o jakim wycofaniu mówisz????? ta sytuacja miała miejsce niespałna MIESIĄC TEMU!!!!!!!!!!

Gość na WP jest artykuł
czyli ta szczepionka Euvax B nie jest ta szczepionka 6 w 1 czy 5 w1 ???? tak??????

No może nie wczoraj, ale wiadomość jest świeża. Niby wycofana ta szczepionka, ale lepiej trzymać rękę na pulsie.

na WP jest artykuł czyli ta szczepionka Euvax B nie jest ta szczepionka 6 w 1 czy 5 w1 ???? tak?????? Nie Ty myślisz raczej np. o pentavacu, którym ja też szczepiłam kiedyś.

Gość ewfqewfew
ty wyżej, tumanie, zanalazłam artykuł dzięki linkowi i widzę że jest dzisiejszy a sprawa wydarzyła się niespełna miesiąc temu dzięki dziewczynom wiem już żeby pytać jaka firma wyprodukowała to co wstrzykuja mojemu dziecko zamknij więc tępy ryj i napij się na uspokojenie trochę chińskiego mleka

Gość Justyna__Edynburg
To straszne, co to w ogole za szczepionka?? Jak ja sie teraz ciesze, ze tu gdzie mieszkam,nie szczepi sie dzieci przeciwko WZW typu B. okropna sprawa, wspolczuje rodzicom! :(

Gość w totalnym szoku
ten artykół wyszedł dopiero dzisiaj wiec o jakim wycofaniu szczepionki mowiecie . szczepionka nie zostala jeszcze wycofana gdyz bylam dzis w przychodni i lekarka powiedziala mi ze nie bedzie ryzykowac i zebym zaszczepila dziecko płatna . gdyby ta szczepionka byla wycofana to na pewno inna byla by w miejsce tej refundowanej !!!

Gość w totalnym szoku
mnie lekarka powiedzial wprost ze nie ma zaufania do koreanskich firm . wiec nie mowcie ze lekarze ukrywaja takie rzeczy

Gość Zma
czyli to firma EUVAX B pytam bo dyis ide na szczepienie

Gość ewfqewfew
skoro gdy weterynarz szczepi mojego psa, to każda dawka jest oklejona nazwą producenta i adresem laboratorium i ja taką naklejkę mam wklejaną do książeczki to nikt, zwłaszcza taki tłuk jak "kolejna debilka", nie wmówi mi że nie dowiem się jako matka co dziecku wstrzykują a dotąd nie wiedziałam że... trzeba mieć to na uwadze bo jak sama się nie zatroszczę to lekarz też nie

Gość w totalnym szoku
miało byc artykuł - sorki

czy to naprawde takie trudne w zrozumieniu ??????? Umiesz czytać wszystkie posty, czy tylko co piąty? Poprawiłam się, ale do Ciebie najwyraźniej nie dociera.

Gość w totalnym szoku
do kolejnej debilki wcale nie napisalam kiedy dziecko zmarlo - napisalam jedynie ze 6 tyg dziecko !

Gość CZYLI TO JEST TA DARMOWA
SZCZEPIONKA??? mozna ja zamienić na płatną??? jak sie nazywa ta płatna i ile kosztuje w takim razie?

I nie jestem autorką, wkleiłam artykuł, bo to jest bardzo ważna informacja dla wszystkich mam, które będą szczepiły dzieci. Już niejedna była afera ze szczepionkami, teoretycznie wycofanymi, w praktyce stosowanymi dalej. I każda normalna i myśląca matka, przeczyta ten artykuł, zapamięta nazwę szczepionki i po sprawie. Tylko Ty masz jakiś problem.

Gość w totalnym szoku
dzisiaj szczepilam moja corcia - to szczepionka na recepte nazywa sie - INFANRIX ( IPV + hib) to szczepionka przeciw błonicy , tezcowi krztuscowi ,poliomyelitis i haemophilus tyb b

Gość w totalnym szoku
szczepionka kosztuje około 132 ( ale mam karte rabatową ) zapłacilam niecale 100 zł ( to tylko jedno ukłucie ) ale ta szczepionke mozna kupic tylko na recepte

co za pytanie -oczywiście że rozpętam piekło w przychodni i uważam że każda normalna matka nie tylko ja a wiesz czemu bo zależy nam na własnych dzieciach a Ty ich chyba nie masz skoro tak podchodzisz do sprawy