Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorna26

niepelnosprawne rodzenstwo-czyjest ktos taki??

Polecane posty

Gość lorna26

moj brat ma porazenie mozgowe, nie chodzi samodzielnie, jego rozwmoj zatrzymal sie gdzies w wieku 7-8 lat, wymaga stalej opieki.Jest ode mnie mlodszy o 6 lat, na razie zajmuja sie nim rodzice, a co potem???...obecnie mieszkam z mezem ok 300 km od rodzicow, wiec przyjezdzam tylko w odwiedziny.Chcialabym im pomoc, ale nie da sie wszystkiego pogodzic:(( musialabym zrezygnowac ze swojego zycia i przeprowadzic sie na wies do rodzicow, aby im pomoc..a co potem jak braknie rodzicow??? nie mam u siebie warunkow dla niepelnosprawnego brata,ale bede musiala cos wymyslic...czesto mam wielkie wyrzuty sumienia,ze nie jestem przy rodzicach i im nie pomagam, a z drugiej strony przeciez nie moge zrezygnowac z wlasnego zycia:(((boje sie przyszlosci.....

Gość sjcksdjcldkasjncmz
ja nikogo takiego w rodzeństwie nie mam, ale mój chłopak jest niepełnosprawny - porusza się na wózku

Gość lorna26
uwazacie, ze postepuje jak ostatnia jedza wykorzystujac brata seksualnie? On niby jest niedorozwiniety, ale instyktownie wie jak sie te rzeczy robi. Wczoraj strzelil mi patelnie na blysk

Gość lorna26
to wyzej to podszyw:(( przykre...

Gość nie powinnaś z nim uprawiać
sexu, jesteś chora

Gość lorna26
podszywaczu, moge ci tylko wspolczuc:(((

Gość siostra glena b
moj brat jest niepelnosprawny

Gość olejzpierwszego
no jasne ze ten podszyw byl przykry.... ja iwem ze hamem jestem ale tylko wtedy jak pisza jakeis durne szmaty bez kultury a nie powazny temat.... podszyw olej..

Gość eni.........
Lorna zostaw swój e mail. Wiele nas łączy.

Mój brat ma 6 lat.Jest młodszy o 19 lat :) Jest najcudowniejszym i najukochańszym dzieckiem pod słońcem :D Porusza się samodzielnie.Mimo że trzeba jego karmić,robi w pieluchy ,nie mówi to okazuje swoją miłość innym na wiele sposobów :D Aj mogłabym o nim rozmawiać dniami i nocami :D Ja mimo że nie mam warunków ,mam swoje życie to prędzej bym się zabiła niż bym brata oddała do przytułku.Jego miejsce jest przy nas-rodzeństwie a nie przy obcych ludziach :)

Gość a ja mam...................
dwójke niepełnosprawnych dzieci,duzo juz wycierpiały,ale to najcudowniejsze dzieciaki pod słońcem dająmi tyle radości,że nigdy nie zamieniłabym ich na zdrowe!

Gość ja mam bratanka
z porazaniem. ma 4 latka, a w tym momencie jest na etapie ok. rocznej dzidzi. jest opozniony psycho-ruchowo. ale modle sie i wierze ze wszystko bedzie dobrze !! a przynajmniej ze bedzie mogl w przyszlosci w miare normalnie funkcjonowac. to najcudowniejsze dziecko i zycie bym za niego oddala :)

Ja miałam brata, ktory mial porazenie mozgowe, nie mowil, nie siedzial, nie jadl samodzielnie- przykro to mowic, ale byl jak roslinka. Umial sie smiac, do dzis pamietam jak chichotal i tylko dlatego widze ze rozumial co dzieje sie dookola niego. Byl 3 lata mlodszy ode mnie. Zmarl w wieku 18,5lat. Nie ukrywam ze zycie w domu z takim dzieckiem nie jest latwe, szczegolnie nie bylo latwe dla mamy ktora caly czas sie nim zajmowala, wiadomo ciagle obowiazki, uwiazanie w domu, nerwy.... bo chcialoby sie pomoc ale czasem nie wiadomo co takiemu dziecku jest, dlaczego placze. Poza tym ten zal, poczucie niesprawiedliwosci..... przeciez nasz Karolek tak sie meczyl... i to w dodatku przez nieodpowiednie postepowanie lekarzy przy porodzie.... Widocznie tak mialo byc. Jutro wszystkich swietych, a ja nie moge odwiedzic jego grobu, jestem za daleko, tak mi przykro, ale wiem ze on rozumie, ze bryka teraz na nogach, jest mu lepiej, juz nic go nie boli, moze chodzic, mowic co chce, wiem ze pomaga mi, w koncu to moj brat :)

goya-moj brat tez cierpi przez ineuwage lekarzy- a wlasciwie pielegniarki:((najgorsze jest to,ze on w pelni zdaje sobie sprawe z tego,ze jest inny i bardzo cierpi:(( moi rodzice tez maja czasem dosc..moj brat potrafi byc bardzo zlosliwy i niedobry mimo,ze juz jest dorosly:(

Witajcie Chciałam Was prosić o pomoc. Piszę pracę magisterską na temat "Sytuacja rodzeństwa osób niepełnosprawnych". Potrzebuję osób, które wypełnią mi anonimową ankietę - bardzo ciężko jest znaleźć odpowiednią liczbę osób, które mają rodzeństwo niepełnosprawne wobec czego byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Jeśli się zgodzicie to proszę o wiadomość na adres: halina.pyrzak@gmail.com Wyślę wtedy ankietę. Z góry dziękuję i pozdrawiam