Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pan Hiltonista

Pisanie po angielsku pomaga w mowieniu- zgadzacie sie?

Polecane posty

Gość Pan Hiltonista

Jeden nauczyciel jeszcze w liceum przed matura powiedzial nam zeby duzo pisać po angielsku to wtedy bedziemy lepiej mowic na maturze ustnej. Mowil zeby pisac pamietniki albo zeby wymyslać sobie rozne tematy i pisać wypracowania na nie. Jestem juz po maturze i wtedy nie skorzystalem z tej propozycji bo jakos nie bylem do niej przekonany. Teraz musze ulepszyc swoj angielski i sie zastanawiam czy ta metoda co podal moj nauczyciel poskutkuje. Co o niej myslicie? Robil ktos moze tak?

Gość pewnie troche pomaga
jednak najlepiej w mowieniu pomaga cwiczenie... mowienia :P

Z wymyslaniem tematow to dobry sposob,ale zamiast to wszystko zapisywac,lepiej mowic.Wyobraz sobie na przyklad,ze udzielasz wywiadu,jestes polskim pilkarzem i tlumaczysz sie,dlaczego przegralismy ostatni mecz;-)I po prostu mowisz,chodzisz po pokoju,sprzatasz i caly czas udajesz,ze komus cos opowiadasz.To sposob na warunki polskie.No bo wiadomo,ze najlepiej uczysz sie mowienia,gdy jestes zmuszony rozmawiac z Anglikami.Masz mozliwosc przyjazdu do UK?

Gość labrador
a moze grasz w jakas gre online? pisze na przykladzie syna: gral z chlopakami z roznych krajow, pisali w trakcie gry po angielsku i umowili sie, ze beda poprawiac nawzajem netrafne zwroty dobra w sumie metoda, poniewaz zmusza do reagowania na czyjs tekst ;)

Gość Wez.
Raczej czytanie i to na glos. cwiczysz wymowe,szybkie mowienie.czytaj krotkie teksty ale kilkakrotnie tak abys bez patrzenia na tekst powiedzial zdanie

Gość czatujoncy
www.lycos.co.uk www.justchat.co.uk pogadaj sobie tutaj z angolami ja na poczatku nie rozumialem nic po jakims miesiacu rozumialem jakies 70 procent. w tej chwili rozumiem wszystko.

Gość enedue
Twoj nauczyciel ma absolutna racje.Sam studiowalem anglistyke i na studiach to samo nam mowili: pisac, pisac i pisac a i mowienie bedzie plynniejsze. Zalecali zalozyc zeszyt i opisywac codziennie co sie robilo. Do tego jeszcze mowili ze dobrze na mowienie wplywa tez glosne czytanie i tlumaczenie jakis tesktow z polskiego na angielski. Bo podzas pisania zapamietujesz wiecej niz kiedy tylko mowisz. Poza tym widzisz te slowo, jak pisze sie je itd. Bardzo wazne to jest. Takze powodzenia i pisz pisz. Ja rzucam ci piuerwszy temat na ktory napisz cos: KAFFETERIA ;)

Gość paamietamm
a ja raczej powiedzialabym ze glosne czytanie rozwija aparat mowy.

Gość do tego czata
co z tego ze rozumiesz 70% jak nie potrafisz powiedziec...

Gość do tego czata
hehe po miesiacu umiec WSZYSTKO?? :D dobre , ja jestem w UK rok i nie powiem zebym perfekcyjnie umiala.

Gość saphirre.
Aby nauczyc sie plynnie mowic, uzywajac jezyka jakim posluguja sie 'nativi', a nie kalek z polskiego, trzeba rozmawiac, rozmawiac i jeszcze raz rozmawiac i to z nativami, inaczej sie nie da.

Gość KamaRama
Co za bzdury z tym rozmawianiem! Po pierwsze: rodowici nativi robia takie bledy ze szkoda gadac Po drugie od nativa mozesz sie jedynie nauczyc wymowy poprawnej a i to nie zawsze! Po trzecie nalezy duzo czytac,słuchac i duzo pisac i duzo uczyc sie samemu-to klucz do sukcesu!

Gość czatujoncy
powiedziec tez umiem ale slabo, chociaz pisanie na czatach tez mialo wplyw na rozwoj mowienia. i think that your english is little bad so u must tainee trainee and one more time trainee hehehe a to ze moze mowie niepoprawnie nie ma wiekszego znaczenia wazne zeby druga osoba cie zrozumiala a ty ja. poprawnosc przychodzi zawsze z czasem.

Czytanie czyjegos angielskiego na ekranie kompa to zupelnie inna sprawa niz rozumienia mowienia.Zapraszam do mnie do Manchesteru na krotka pogawedke z ktoryms z moich sasiadow;-)Z gory zycze powodzenia...

Gość A ja zapraszam do londynu
Poznacie londynski akcen i skroty to pogadamy ;)

Gość dzej zi
Co za bzdury z tym rozmawianiem! Bzdury to ty gadasz i widac, ze nie znasz biegle zadnego jezyka. Kazdy 'native' danego jezyka popelnia jakies bledy, wiec nie wiem co to ma do rzeczy. Prawda jest taka, ze czytajac i nie rozmawiajac z nativami nigdy nie bedziesz biegle MOWIC. Mozesz czytac ksiazki z pelnym rozumieniem, ale jak przyjdzie co do mowienia, to mozesz zapomniec o wyslawianiu sie na poziomie nativa. 🖐️

Gość Czytanie NA GLOS
I powtarzanie zdania co najmniej 3 razy!!

Gość wy to jestescie..............
czytac , pisac i rozmawiac -najlepiej bezposrednio z anglikami. bez zadnych polskich gazet, ksiazek tv...wyjechac i wtopic sie w srodowisko a bardzo szybko przyjdzie...

Gość dcsd
duzo czytac angielskich ston w internecie na ciekawe tematy. jezyk sam do glowy wchodzi.

Gość BETISZ
wszyscy zawsze o mowieniu i tym mowieniu, a nikt nigdy nie powie jak trudno jest ZROZUMIEC inna osobe mowiaca po angielsku. przyjechac do Anglii i ZROZUMIEC co do czlowieka mowia Anglicy- to jest dopiero sztuka. z mowieniem uwazam nie jest tak zle- zawsze jakos wyrazi sie to co sie chce, gorzej z potoku angielskiego czasami belkotu wylowic jakis sens. popieram saphirre, tylko kontakt z rodowitym uzytkownikiem jezyka da nam jakis efekt. kto sie zgodzi?:)

Gość a ja tu jestem 3 lata
tzn w Londynie i slabo znam angieslki, obracam sie w srodowisku anglojezycznym w wiekszosci, ale nie pracuje nad soba oczywiscie postep jest spory od czasu kiedy przyjechalem - nic nie rozumialem, a teraz calkiem sporo ( skromnosc ), ale nadal boje sie pracowac w obsludze klienta, dukam, jakam sie

Sprawa jest taka, ze wiekszosc Polakow przyjezdzajacych do Anglii nie uczyla sie jezyka wczesniej w Polsce. Majac nawet w perspektywie przyjazd nic nie zrobili w tym kierunku. Sama znam kilka osob ktore myslaly, ze beda tu cwaniakowac, a potem mialy problemy zze znalezieniem najprostrzej pracy, poniewaz nie znaly j. angielskiego a z ich niemytych mord wydostawaly sie w wiekszosci przeklenstwa po polski. Mam ogromna satysfakcje widzac takich arogantow/arogantki szlifujacych bruki w UK

Róznica jest taka,że w Polsce uczyliśmy się jednak nieco innej wymowy (jak mówi moja lektorka amerykańsko-angielskiej)czy anglo-amerykańskiej i teraz każdy z nas po przyjechniu tutaj (do Uk)ma na poczatku problem,bo:Anglicy łykają końcówki, mówią niechlujnie i niewyraźnie...sądzę,że praktyka (czyli mówienie i przebywanie w ich kraju)czytanie i pisanie wszystko razem wzięte pomaga nam w nauce!Sądziłam że w Londynie mówią najnormalniejszym angielskim...a tuproszę...fakt że w zaleznoci od regionu uzywane są rózne dialekty...ja też coś mówię, ale ciągle mam problem ze zrozumieniem ich slangu:)może kiedyś?