Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nazwiskowa

Czy mogę zmienić nazwisko.. jeżeli.. ??

Polecane posty

Gość nazwiskowa

Chciałabym zmienić nazwisko na inne.. tylko nie wiem, czy mogę.. Mam jak to się mówi ośmieszające nazwisko i z tego co wiem to można takie zmienić.. tylko nie wiem, czy to jest jakieś losowe nazwisko.. może wymyślone.. a może od kogoś z rodziny kto ma inne nazwisko?? I nie mam jeszcze 18 lat.. więc to też może być problem.. a ile kosztuje zmiana nazwiska? Jest to dla mnie ważne.. dlatego z góry dz za każdą odpowiedź związaną z pytaniami.

Gość masz prawo zmienić nazwisko
Jak staniesz sie dorosła tzn.18lat.Nowe nazwisko musi zawierać 2 litery z poprzedniego.W urzędzie miasta tam gdzie jestes zameldowana wszystko Ci wyjasnia, ale dopiero jak osiagniesz wiek pełnoletni!

Gość nazwiskowa
Pierwsze 2 litery? Czy bez różnicy które???

Gość Rudziak_rudziak
Oczywiście, że możesz, pod warunkiem, że uzyskasz tzw. pełną zdolność do czynności prawnych;innymi słowy możesz jak ukończysz 18 lat. Nazwisko-zgodnie z przepisami prawa administracyjnego, a dokładnie to ustawy o zmianie imion i nazwisk, nie pamietam, z którego roku jet, ale wystarczy żebyś to wpisala w google i Ci elegancka piekna ustawa się pojawi;), nie może być ośmieszajace, wulgarne, nie może mieć formy imienia, np. Marek Jurek: Acha jeszcze jedno, wniosek składasz do kierownika urzędu stanu cywilnego wlaściwego ze względu na Twoje miejsce stalego pobytu, który rozstrzyga Twój wniosek w drodze decyzji administracyjnej. Jeżeli naprawde masz tak ośmieszające nazwisko to moze przekonaj rodziców żeby je zmienili-no chyba, że im nie będzie chciało się wymieniać potem tych wszystkich dokumentów.

Gość 444444444444444444
na nazwisko czopek i tez chcialabym zmienic

Gość nazwiskowa
zaużmy, że przekonam rodziców.. to są jakieś tego koszty? I jak to jest.. trzeba mieć 2 litery z poprzedniego "starego" nazwiska.. ale 2 pierwsze.. czy bez różnicy które?

Gość nazwiskowa
Up up Musze mieć zgodę obojga rodziców?? I jak to jest z tymi 2 literami? A i te koszty?? Daje przykład.. jest nazwisko.. darnuta (całkowicie wymyślone).. to jak je zmienić to np. DA.. cos tam ??

Gość pierwsze slysze o tych
dwóch literach, znam osobe ktora zmienila nazwisko na panieńskie swojej matki i litery byly inne

Gość nazwiskowa
Ja czytałam o tym na innym forum.. ale jak to jest.. musze mieć nazwisko jak ktoś z rodziny, czy można zmieniać na całkiem inne? I jeszcze troszeczkę mi brauje do 18 lat więc sama tego zrobić nie mogę..

Gość A gdzie byłaś
Też nie słyszałam o tych dwóch literach. Ludzie często wybierają nowe nazwisko na tę samą litere, bo są do inicjałów przyzwyczajeni, ale na pewno nie może yo być nazwisko znanej osoby: Kopernik, Wałęsa, Tusk nie przejdzie, ani też Jagiełło. Chyba że udowodnisz, że z takiej rodziny się wywodzisz.

Gość A gdzie byłaś
Reasumując- możesz wybrać dowolne nazwisko, spełniając powyższe warunki

słuchaj najlepiej to naprawdę idź do Urzędu Stanu Cywilnego oni Ci tam wszyściutko powiedzą - co i jak i jakie nazwisko (moim zdaniem mozna wybrac każde ktore nie odbiega od normy)

Gość nazwiskowa
kiepsko będzie z rodzicami... a jakie koszty to pewnie nie wiecie? A jeżeli rodzice się nie zgodzą.. to poczekam do 18-stki :)

mysle że dużym kosztem-a raczej problemem będzie się wiązała sama wymiana dokumentów, wiesz dowod prawko, konta bankowe no wsio wsio, co do pełnoletności to ja nie wiem z reguły musisz być pełnoletnia ale kurcze skoro nazwisko Cie ośmiesza-utrudnia życie, naukę a brak Ci paru wieku do 18stki itd to nie wiem może da się z tym coś zrobić, ale jak napisalam już najlepiej to iść pogadać z osobą z Urzędu może będzie się dało coś zrobić:)

Gość dotty123
A co w takiej sytuacji np. ze świadectwami szkolnymi? Będą ważne?

Gość blackcat
świadectwo bedzie ważne, tylko przy jego składaniu (np na studia) musisz przedstawic kopie aktu zmiany nazwiska (wiem bo sama zmieniałam ;) z resztą "świadectw" kobiet co zmieniają nazwisko po ślubie etz nie tracą na ważności :P ). Kosztów nie pamietam - ale były typowo administracyjne (znaczki skarbowe, opłaty w USC itp).