Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ulakurska

przeprowadzka - od czego zacząc formalności? chodzi o zameldowanie,zus itd

Polecane posty

Gość Ulakurska

mam zamiar przeprowadzić się do miasta w innym województwie na stale, mieszkanie mam załatwione, będę szukać pracy. od czego zacząć załatwianie spraw? na co zwrócić uwagę?

Gość Legia Warszawa
Wystarczy powiadomić urząd skarbowy

Gość Urząd skarbowy powiadamia się
przy okazji składania PIT-u. Jesli zmieniasz meldunek to musisz się przemeldować. ZUS-u nie musisz informować

Przed zameldowaniem się w nowym mieście na stałe, musisz najpierw wymeldowac się z dotychczasowego stałego adresu. Zrób to dopiero, gdy bedziesz mieć akt własności na nowe mieszkanie, bo tylko tak możesz się zameldować na stałe we własnym M. Chyba, że bedziesz sie meldowac u kogoś. Wtedy Musisz iść z ta osobą. Przy meldunku czasowym potrzebujesz równiez obecności właściciela mieszkania. Po zmianie stałego meldunku musisz zmienić DO. Zrobisz to juz w nowym miescie. Po zmianie dowodu, koniecznie powiadom o zmianie jego numeru swój obecny US. Dostaniesz w Urzedzie miasta odpowiedni formularz. Mozesz ten formularz zostawić urzędnikowi w UM. Maja obowiazek to załatwic na Twoja prośbę. W nowym US wszystkie dane złozysz z zeznaniem podatkowym. Nie musisz informowac o zmianach ZUS i NFZ (chyba, że masz prywatna działalność). To wszystko wyjdzie im i tak z Twojego numeru pesel. Natomiast musisz sama o wszelkich zmianach powiadomić własny bank (który zapewne zmienisz), wszystkie instytucje w których jest to wymagane (np, przy prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym lub na zycie). sama wiesz najlepiej co tam masz. Jest ogólnie mnóstwo papierkowej roboty. Tym więcej, im więcej masz powiązań ze starym miejscem. Powoidzenia :-)

Gość angel6933
Witam Tez się przeprowadzam do innego województwa i szczerze powiem nie wiem jak się do tego zabrać. Będę miała meldunek czasowy czy w związku z tym murze na nowo składać papiery o rodzinne?mam 3,5 letniego synka na którego mam alimenty oczywiście ściągane przez komornika. czy tą instytucje tez muszę informować o zmianie adresu?

Dobre rady jak się przygotować do przeprowadzki, można znaleźć na stronie japa.pl Firma Japa w ogóle zajmuje się przeprowadzkami, skorzystało przez te wszystkie lata jej działalności bardzo wielu klientów prywatnych, jak i instytucjonalnych. Nie trudźcie się już sami, szkoda waszych nerwów i zdrowia.