Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaatroskana maama

Skąd pieniądze na leki??

Polecane posty

Gość zaatroskana maama

Mój syn ma ADHD, jeździmy z nim do psychiatry, na terapię , sami dokształcamy się gdzie możemy. Niestety nasilenie objawów jest tak duże że od jakiegoś czasu syn przyjmuje leki. Narazie były to neuroleptyki, ale niestety przestały skutkować. I tu zaczyna się problem. Staneliśmy przed dylematem. Jednym z leków który jest stosowany w ADHD jest Concerta, jest to niestety pochodna amfetaminy i jakoś obawiam się podać go dziecku. Drugim bardzo skutecznym jest Strattera, lek bardzo skuteczny i bardzo drogi, bo miesięczna kuracja kosztuje ok 500 zł. Niestety nie stać nas na aż taki wydatek. Pracuje tylko mój mąż , ja nie mam jak podjąć pracy ponieważ ciągłe terapie z dzieckiem pochłaniają czas i gdybym poszła do pracy nie miałby kto tego robić bo męża nie ma cały dzień w domu. Pominę fakt ze mamy jeszcze roczne dziecko, którego też nie miałby wtedy kto pilnować. Opieka nie chce pomóc bo dochody przekraczają , co stego że po opłatach zostaje tylko tyle by żyć.

Gość zaatroskana maama
...

Wiesz chodzi o wyciszenie dziecka, stosuj leki na ktore Cie stac ,nie sadze by byly one szkodliwe dla dziecka. JESli musiz poszukac fundacji, ktora bylabby w stanie pomoc wam finansowo.

Gość noicooooooooo
tutaj są mamuśki, które sa w stanie oddać ostatnią złotówkę. A zwłaszcza wypowiadające się przy temacie "aborcja".

spróbuj udać się do opieki społecznej badź caritasu! caritas zwraca pieniądze za leki mojej sąsiadce! niestety nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale wydaje mi się, że macie dużą szansę! pracuje tylko Twój mąż, macie chore dziecko. no ja bym spróbowała, bo nic nie tracę, a mogę tylko zyskać!

Gość wega78
pomoc społeczna powinna pomóc..jest coś takiego jak zasiłek specjalny celowy, który przyznaje sie w szczególnie uzasadnionych przypadkach. wg mnie jest to taki właśnie przypadek.. jestem pracownikiem socjalnym i często pomagam ludziom powyzej kryterium..

Gość wega78
złóz wniosek, udokumentuj wydatki, przedstaw zarobki. przedłóz najlepiej pismo od lekarza o konieczności stosowania takiej terapii

Gość zaatroskana maama
Dziękuję, o caritasie nie pomyślałam, bedę musiała zapytać, może tam się uda. Co do leków wyciszających to większość stosowanych w ADHD już przerabialiśmy, teraz zostały tylko te zarejestrowane do jego leczenia, niestety nierefundowane i bardzo drogie.

Gość fllkkkkkkksss
a gdzie solidarność matek, zgroza. A tak się pięknie na tym forum czyta, jak to fajnie mieć dzieci i po kilkoro, chyba, że żywić się je będzie trawą z łąki. Własnie to jest przykład matek, które umią pomóc finansowo innym matkom w potrzebie.

Jeśli chcesz go leczyc amfetaminą poszukaj ośrodków medycznych związanych z uczelniami medycznymi - oni mogą coś w tej sprawie działac - chodzi o podawanie leków w ramach badań - jest szansa że leki będą za darmo. Wiem ze jakis czas temu można było cos takiego zorganizowac w Poznaniu. A jeśli nie pozostaje też fundusz zdrowotny albo socjalny w pracy męża.

Gość zaatroskana maama
Chyba czegoś nie zrozumiałam. Jestem daleka od podawania dziecku amfetaminy i tym bardziej od eksperymentowania na nim. Co do socjalki to niestety u nas w kraju panuje przekonanie ze na ADHD sie nie umiera, wiec nikt nie chce pomagac. Ale niestety ilość zaburzeń psychologicznym wspołtowarzyszących , nieleczonych może doprowadzić do bardzo przykrych skutków.

Gość nopol
kiedys adhd nie bylo matka w dupe dala to adhd wylecialo a teraz kase chcecie na leczenie trzeba bylo dobrze wychowac a nie dac sobie na glowe wejsc!

Gość zaatroskana maama
ot widzisz chyba własnie tacy ignoranci jak ty tak mysla, bo ja osobiscie nie mam problemow z dzieckiem , jest poslyszny i ułozony i grzeczny. I tak samo w przedszkolu. Widac jak nie wiesz o czym mowisz. A dzieci po pierwsze sie nie bije bo za to jest kryminal , a po drugie jak juz tak strasznie chcesz lac po dupie to miej chociaz za co, no chyba ze ty swoje dzieci lejesz za przeziebienie, bo to tak samo jest niezalezne od dziecka jak to ze jest nadpobudliwe. No ale nic szkoda słow, myślałam ze ignorancja i ciemnota już jest za nami a tu niestety dalej lubimy sie wypowiadac na tematy o których nie mamy NAJMNIEJSZEGO POJĘCIA :)

Gość livetta
na adhd przysługuje chyba zasiłek pielęgnacyjny , ok. 150 zł miesięcznie czy twoje dziecko ma orzeczony stopięń niepełnosprawności?

Gość zaatroskana maama
tak mam orzeczenie i dostajemy pielegnacjny, temu pisze ze lek kosztuje tyle , u nas w aptece dokładnie 603 zł minus pielegnacyjny wychodzi 450. Zadnych dodatkow nie dostane ze wzgledu na zarobki.

Gość livetta
jest coś takiego w mopsie jak zasiłek celowy, tak to się chyba nazywa, nie jest przyznawany na jakiś dłuższy czas ale z braku laku dobry kit... popytaj...

Gość a ile masz na umowie
kobiety czytajcie co mama pisze dochody jej przekraczają i nawet celowego zasilku nie dostanie. Musi spelniac kryterium dochodowe. Nikogo nie interesuje ze masz pozuczke do splaty czy telefon itd. Jedynie co mogą a nie musza odliczyc to wydatki za czynsz gaz i swiatlo a to i tak nie wszedzie praktykują. Swoją drogą ile mąż zarabia ze dochod ci przekracza. Przeciez jest was 4 to musialby zarabiac min 2500 tys zl zeby przekraczalo. A z takim dochodem trudno bedzie nawet w ops cos uzyskac. Probuj w karitasie mozesz isc tez do parafii tam ksieza tez mają lub mogą cos zalatwic.

w ostatecznosci moze maz pogadac z szefem by wypisal mu jak najnizsze zarobki , oni i tak tego nie weryfikują a szef jak czlowiek to sie zgodzi. Moj szef tez nie raz wystawial mi najnizsze bo np o 20 zl mi dochod przekroczyl itd...

aha mozesz tez poszukac innych odpowiednikow tego leku np w czechach. Tam mają duzop tansze leki niz nasze. Poszukaj w internecie.

Gość livetta
jeszcze zależy gdzie pracuje, jesli w firmie państwowej to rozwiazanie, które podpowiada osoba powyżej nie wchodzi w grę. A swoja droga uważasz, że 2500 to aż tak dużo na trzy osoby

znalazlam w necie cos takiego o nazwie EDRONAX koszt 30 zł dziala jak Strattera, nie moge skopiowac linka ani niczego ze strony ale poszukaj tego leku.

ja nie uwazam ze to duzo natomiast panstwo tak uwaza i takie kryteria dochodowe mamy ze dla nich 2500 tys zl to duzooooooooo czytaj ze zrozumieniem ja staram sie pomoc.

ze strony o tym leku wynika ze mamy sa zadowolone, pisza ze na tą stratere tez je nie stac i lekarz zaproponowal wlasnie edronax. Mamy pisza ze dziala, ze dzieci sa w lepszym humorze mają mniej tikow i ogolnie jest ok, nie sa senne i zmeczone. Jedna z mam pisze ze stosowala straterre i ze u jej synka lek sie niesprawdzil organizm zle reagowal, duzo bylo skutkow ubocznych, ponoc u innych dzieci rowniez. Mamy piszą ze ta stratera lepsza jest dla starszych. A ten edorax podaja po pol tabletki i po dwoch tyg efekty sa widoczne super. Moze o to zapytaj lekarza.

Gość zaatroskana maama
dziekuje bardzo za rady , mąż zarabia ok 2700, po opłatach zostaje ok 1000 na zycie. Pracuje w panstwowej firmie, zarobki wystawia mu księgowa , i nie specjalnie jest skłonna do obniżania dochodu. Dziekuje za nazwe leku zaraz sobie poszukam i faktycznie pogadam z pania doktor. Jeszcze raz dzieki

no znalazlam to jako odpowiednik, przykro mi ze nie moge skopiowac linka bo bylo tam w cholere przydatnych infoprmacji. Mamy pisaly ze lepszy i tanszy niz ten straterra. Zapytaj o to lekarza koniecznie. Bo mimo ze sie na tym nie znam to z opini mam wynika ze warto i ze przynosi efekty. A jak to nie pomoze to poszukaj straterry w czechach. Ja duzo lekow w czechach kupowalam , np szczepionki na sepse itd tam placilam niecale 50 zl za sztuke a u nas za jedną 199 zl

Gość Małgorzata1986
Witam:) Interesuje mnie tematyka ADHD, szczególnie spojrzenie Matek dzieci nadpobudliwych na sytuację dziecka (skuteczność leków, terapii itd.). Piszę pracę magisterską na ten temat. Zwracam się z gorącą prośbą do Matek dzieci nadpobudliwych o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety. Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/38860/adhd.html Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Gość miałam teraz zajęcia
z psychoterapii z psychiatrą, która pracuje na psychiatrii dziecięcej i mówi, że nie ma czegoś jak adhd. Po prostu, wychowanie nieadekwatne w sotosunku do osobowości dziecka