Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elilka 28

Pytanie do mam które rodziły w zimie.

Polecane posty

Gość Elilka 28

Jakie ciuszki zabrać do szpitala? Czy potrzebny i kombinezon i spiwór? Czy czekać z kupnem kombinezonu aż się maluch urodzi, żeby wiedzieć jaki rozmiar?

mialam kilka kombinezonow ale do szpitala wzielam taki spiworek/wklad do nosidelka/wozka i przez reszte zimy tego uzywalam. Rozmiar uniwerslany a w samochodzie tylko odpinalam gore i dziecko sie nie grzalo. Mozesz na wyjscie wziac gruby koc, ale i tak bedziesz potrzebowala kombinezon/ spiworek na spacery a moze Ci byc cuezko wyrwac sie z domu tuz po porodzie. Ja mialam 2 miesiace wyciete z zyciorysu. A rozmiar kupowac wiekszy. gratulacje tak poza tym

Gość elkaaaa
ja miałam ciepły spiworek, i wystarczył na całą zimę, mała urodziła się w grudniu

ja urodziłam w grudniu, mała była duża 61 cm, miałam ciuszki na 56, mąż na nastepny dzień przynióśł wieksze. Co do kombinezonu to oczywiście że kup wcześniej, jak maluszek się urodzi to nie bedziesz miała do tego głowy, wtedy pewnie wyslesz męża i kupi co popadnie. Teraz pewnie masz wiecej czasu wiec możesz pochodzić i wybrać cos fajnego. KOmbnezon przyniósl mąz do szpitala jak przychodził do nas w dniu wypisu, razem z fotelikiem samochodowym. A śpiór to nie wiem o co chodzi, my czegos takiego nie mieliśmy. Kombinezon był taki śpiworkowaty, z wkładanymi rączakmi, kapturem, bez nogawek, dól taki jak śpiworek, sprawdził się cała zime.

Gość Elilka 28
Dzięki dziewczyny.

hmmm ja mam przyszykowane na wyjście: -body -śpiochy -pajacyk -czapuchę -kombinezonik -kocyk -fotelik samochodowy chyba starczy nie?

meaa, ja też tak przygotowałam na wyjście. A jak to jest, czy fotelik trzeba wniesć do szpitala, czy dziecko na rękach się wynosi? Wiem, że fotelik musi być, bo od tego niektóre szpitale uzalezniają wypis.

Zestaw na zimę: 2 kaftaniki, 4 śpioszki, 3 czapeczki (niekoniecznie wiązane) 4 pieluszki tetrowe, 2 body z długim, łapki niemowlęce, 20-30 sztuk pieluszek jednorazowych, rożek najlepiej frotowy (według uznania, z wkładem kokosowym lub miękki), pajacyk (na powrót do domu) welurowy lub z polaru, czapeczka wiązana (na powrót do domu) z termofrotki albo polaru, kombinezon zimowy, kocyk polarkowy. Dodatkowo zabierzmy parę pieluszek flanelowych, ręcznik lub okrycie kąpielowe. Pieluszki flanelowe możemy wykorzystać jako dodatkowa warstwa super chłonąca wilgoć po kąpieli jak i do podłożenia pod główkę dziecka (unikamy w razie ulania pokarmu zabrudzenia rożka czy też wózka). Oprócz ubranek przydają się w szpitalach pokłady higieniczne (nie tylko do przewijania dla dziecka), chusteczki nawilżające, gruszka, patyczki dla niemowląt. Do każdego zestawu dołączamy oczywiście fotelik samochodowy.

to ja napisze w co położna ubrałam moją córcię na wyjście - urodziłam w grudniu. bodziak gł. rękawek, kaftanik i śpiochy (ala flanelka), cienka bawełnaina czapeczka, na to dres polarkowy z kapturem, skarpetki grube ocieplane, kocyk polarkowy + osłonka na nóżki w foteliku aaaa i pieluszka tetrowa na buzię, w drodze do samochodu . a miałam duzo duzo więcej róznych ciuszków , łacznie z kombinezonem polarkowym.

Miśka, ale podałaś co do szpitala a nie na wyjście :) u mnie w szpitalu dzidziusie ubierane są w szpitalne ubranka a swoje trzeba na wyjście wziąć czarne czarce - u mnie nie wypuszczają bez fotelika i trzeba wnieść go do szpitala

Gość Śpiworek
do fotelika oczywiście. A poza tym: body, pajac, kombinezon, bawełniana czapeczka i ciepła czapeczka. A tej tetrowej pieluchy na buzie to zawsze się bałam :)