Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Niepewna2345

aNOREKSJA? ..

Polecane posty

Go艣膰 Niepewna2345

Mam 15 letni膮 c贸rk臋, kt贸ra kiedy艣 nie by艂a szczup艂a. Zacz臋艂a si臋 odchudza膰 - nie m贸wi艂a mi o tym otwarcie, ale znalaz艂am kilka miesi臋cy temu schowane tabeltki chamujace laknienie, oraz wiele innych. C贸rka nie chcia艂a o tym rozmawia膰. Teraz widze, ze jest bardzo chudziutka - widac jej zebra [ kiedy byla na basenie ], kosci na ramionach, chudziutkie nozki... Bylam przerazona. Spytalam sie jej, co sie dzieje, nie chciala powiedziec. Przeszukalam jej pok贸j - znalaz艂am ksiazki dotyczace odchudzania, zdjecia drastycznie wychudzonych kobiet. Na komputerze w histori przegladania - strony promujace anoreksj臋 i bulimi臋. Nie je - m贸wi, 偶e je w szkole, z kole偶ankami lub gdziekolwiek indziej. Przynosi do domu papierki po cukierkach i mowi, ze jadla [ podejrzewam, ze zbiera je z ulicy ]. Obsesyjnie 膰wiczy -p艂ywanie, taniec, silownia, bieganie... Martwi臋 si臋 o ni膮, a ona zaprzecza... Co powinnam robi膰?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ma艂amyszkamiki
zaprowadzi膰 j膮 do lekarza!

Udost臋pnij ten post

my艣le, 偶e powinnas zabra膰 j膮 do specjalisty-psychologa. To m艂odziutka osoba, szukaj膮ca autorytetu, dojrzewaj膮ca dlatego powinnas z ni膮 o tym sczerze rozmawia膰. Ja uwa偶am, 偶e to s膮 symptomy typowej anorektyczki, a troche sie na tym znam bo jestem pedagogiem. Mozesz porozmawaic z jej najlepsz膮 kolezanka, nauczycielem. Postaraj sie by w domu jesc np sniadania z ni膮, usi膮dzcie przy stole i rozmawiajcie. Jesli bedzie sie wykr臋ca膰, 偶e nie jest g艂odna, ze zje w szkole, a potem wracaj膮c do domu tez nie bedzie jad艂a, sama sobie z tym nie poradzisz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 reaguj
id藕 szybko do lekarza zajmuj膮cego sie leczeniem zab odzywiania z c贸rk膮 . psycholog, psychiatra i nie s艂uchaj zapewnie艅 C贸rki,ze je... skoro chudnie bardzo i motywuje si臋 tr臋sciami pro-ana

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taska
TWOJA C脫RKA MA ZAAWANSOWANA ANOREKSJ臉!!! Musisz sama najpierw pr贸bowac do niej dotrzec rozmawiac ale bardzo delikatnie, bo na poczatku i tak nie bedzie Cie s艂uchac i zaprowadz ja jak najszybciej do psychologa, obawiam sie takze ze nie obedzie sie bez wizyty u psychiatry kt贸ry przepisze jakies leki przeciwdepresyjne, Ile juz schud艂a? ma okres? Ja chorowa艂am na anoreksje od pi臋tnastego roku zycia i leczy艂am sie az do p贸j艣cia na studia jakies 4 lata, dopiero wtedy wr贸ci艂am do wagi z przed choroby (kt贸ra by艂a i tak na granicy normy i niedowagi bo nigdy nie by艂am gruba) 偶ycz臋 wytrwa艂o艣ci!!!, moja mama przeze mnie nie przespa艂a setki nocy teraz tego bardzo 偶a艂uje, w ci膮gu jednego roku postarza艂a sie o co najmniej cztery

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niepewna2345
Zrobi艂am tak jak radzi艂y艣cie - wyslalam j膮 na rozmow臋 z psychologiem. By艂 zaniepokojony jej drastycznym spadkiem wagi, w tak kr贸tkim czasie... :( C贸rka w ci膮gu 3 miesi臋cy schud艂a 17 kg. Teraz wa偶y nieca艂e 48 kg i ci膮gle si臋 kurczy... Psycholog zaleci艂 wykona膰 kilka bada艅, i powiedzia艂 tak偶e, 偶e najwy偶sza pora "rozejrze膰 si臋 za o艣rodkiem, kt贸ry by jej pom贸g艂 przywr贸ci膰 prawid艂owe nawyki 偶ywieniowe". Jestem kompletnie za艂amana, czuj臋, 偶e to moja wina, 偶e teraz tak cierpi i choruje...

Udost臋pnij ten post

jesliw pore trafi do osrodka to bedzie wam latwiej. anoreksja to choroba psychiczna i bardzo ciezka w leczeniu. sama powinnas sie dowiedziec najwiecej na jej temat aby wiedziec jak postepowac z dzieckiem, ktore moze klamac i manipulowac aby nie jesc. musi przejsc pelna terapie, sama staraj sie przygotowywac oszukane posilki czyli zamist pewnych skladnikow dodawaj bardziej kaloryczne aby sie nie zorientowala. dzieki temu nie bedzie szybko tracic na wadzie. jesli organizm zacznie trwaic wlasne tkanki bedzie za pozno na jakiekolwiek lecznie :( nie obwiniaj siebie, tylko zmotywuj sie do dzialania.

Udost臋pnij ten post

nie win siebie za to:( ja tez mialam anoreksje wyszlam z tego bez osrodka to lezy na podlozu psychicznym byc moze cos w jej zyciu sie stalo ze chciala schudnac w moim przypadku to bylo to ze uwazalam sie za gruba a poza tym nie chcialam dorastac......niewin siebie za to skad moglas przypuszczac ze tak sie stanie....pomoz swojej corce mimo tego ze czasem nie bedzie chetna przyjac twojej pomocy... ja mam takie wyrzuty sumienia:( moja mama co noc plakala:( teraz probuje sie jej zrekompensowac za to pomagam jej we wszystkim tyle cierpienia jej zadalam:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sorry ale anoreksja czesto
jest spowodowana wadliwym funkcjonowaniem rodziny, w zaburzonych relackach z rodzicami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niepewna2345
By膰 mo偶e najgorsze w tym wszystkim jest to, 偶e ona zaprzecza. Przyznaj臋 - jestem fataln膮 matk膮, 偶e dopiero kiedy tak bardzo schud艂a - zauwa偶y艂am, 偶e co艣 jest nie tak. Do czasu, kiedy nie trafi tam, gdzie zostanie podj臋te leczenie musz臋 j膮 zmusza膰 do jedzenia? ...

Udost臋pnij ten post

zmuszac...hmm raczej pilnowac aby jadla i nie oszukiwala. jedz posilki razem z nia przy stole i patrz jak to robi czy nic nie chowa do kieszeni czy rekawow. niech je nawet malo, ale niech je. do ziemniakow dodawaj duzo masla, wybieraj bardziej tuczace posilki. nie pozwol aby jadla sama w pokoju. sama tez powinnas udac sie do specjalisty aby wiedziec jak z nia postepowac, bo bedzie Cie klamac.

Udost臋pnij ten post

Niepewna_ Borykam si臋 z anoreksj膮 od 15 roku 偶ycia..I zapewniam Cie, ze fataln膮 matka NIE jeste艣, bo zauwa偶y艂a艣 niepokoj膮ce sygna艂y.Moja mama nie zauwa偶y艂a mojej wagi 37kg.Jak zacz臋艂am si臋 odchudza膰 w gimnazjum z 62 zjecha艂am w ci膮gu miesi膮ca do 50..Te偶 nie zauwa偶y艂a..Gdy zadzwoni艂a do niej dyrektorka szko艂y stwierdzi艂a, 偶e to niemo偶liwe i by艂 koniec tematu.Do tej pory nie widzi problemu.Nigdy nie do艣wiadczy艂am opieki psychologa.Gdy sama zacz臋艂am do niego chodzi膰 us艂ysza艂am, 偶e mam za niego p艂aci膰 i 偶e to moje fanaberie.Je偶eli chcia艂aby艣 porozmawia膰 o c贸rce,sygna艂ach i jak troch臋 sobie z nimi radzi膰 (mog臋 pom贸c od strony tego czego ja potrzebowa艂am) napisz do mnie, a postaram si臋 pom贸c na ile b臋d臋 mog艂a. kalaaa@wp.pl Trzymaj si臋 mocno.Im b臋dziesz bardziej twarda, tym c贸rka b臋dzie mia艂a wi臋ksze oparcie i tym 艂atwiej b臋dzie jej wr贸ci膰 do normalnego 偶ycia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zyrafa zawsze chuda
twoja matka kocurka to nawet nie bede komentowac, jestes wielka ze dalas rade馃槝

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋, 偶e tak m贸wisz, ale niestety wielka nie jestem :( rady nie da艂am do ko艅ca i co jaki艣 czas to wszystko wraca...I dlatego chc臋 pom贸c komu艣 kto ma mam臋 pragn膮c膮 wyzdrowienia c贸rki i traktuj膮c膮 j膮 powa偶nie.

Udost臋pnij ten post

kocurka naprawde jestes wielka....sama musialas z tym wszystkim sie uporac...... mi duzo osob chcialo pomoc ja sobie nie dawalam wszyscy znajomi cala rodzina...ale dal rade tylko moj chlopak..... ale tak naprawde to jeszcze mam moja przyjaciolke ane w glowie...chcialabym nieraz do tego wrocic ale hamuje mnie to ze znowu zranie rodzicow i wszystkich dookola....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 piku piku w ka艂amarniku
a czy corka jada w osobnym pokoju z dala od was?

Udost臋pnij ten post

dokladnie to jest pytanie.......... nie pozwalaj jej jesc osobno....moze chowac jedzenie w przerozne miejsca ja chowalam w chusteczki a pozniej do szafy i jak np rodzice gdzies jechali spuszczalam wszystko w kiblu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zyrafa zawsze chuda
kocurka wraca czy nie, walczysz. ty sie podnosisz po kazdym upadku i jestes silniejsza, przyjdzie momnet ze sie wszytsko ulozy zobaczysz馃槝

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taska
kocurka a ile to juz lat? Ja sie borykalam jakies 5 lat, dopiero jak poszlam na studia daleko od domu to wyszlam z tego, choc obsesyjne mysli zostaly ale juz nie podejmuje prob po prostu teraz wiem jak ogomna przyjemnoscia jest jedzenie a pozbawianie sie bardzo unieszczesliwia, dodam ze w moim przypadku ana powiazana byla z gleboka depresja i wielka nie checia do wszyskich a szczegolnie najblizszych... stan wg mnie wyleczenia nastapil dopiero jak powr贸ci艂am do wagi z przed choroby(kt贸ra i tak byla na granicy normy-by艂am szczuplutka) i to by艂o po jakies 5 latach Mamo niepewna- nie obwinaiaj sie, moja mama jest bardzo dobra matka, wszyscy znajomi mi zazdroszcza mojej mamu艣ki za to jaki mamy kontakt jaka wielka mi艂o艣cia sie darzymy, ale widzisz nawet to nie ustrzg艂o mnie przed choroba Musisz byc teraz blisko c贸rki, troszczyc sie i przezde wszystkim rozmawiac w艂a艣nie o chorobie, na pocz膮tku bedzie trudno ale potem sie oswoicie, dodam ze mi pomog艂a najbardziije w艂a艣nie moja mama du偶o bardziej niz psycholog. G艂upio mi z tego powodu ale to w艂a艣nie przez chorobe nawiaza艂y艣my wspania艂y kontakt i moja mama jest teraz moja najlepsza przyjacio艂ka, cz臋sto m贸wie jej pierwszej o tym co mnie martwi i cieszy na koniec dopisze Z TEJ CHOROBY MO呕NA WYJ艢膯!!!! dzieki MI艁O艢C znacznie szybciej

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋 Wam..Po raz pierwszy kto艣 nie stwierdzi艂,偶e to g艂upota,fanaberia itd tylko podszed艂 do mnie jak do osoby chorej, kt贸ra walczy.. Taska-zacz臋艂o sie niewinnie w 1 klasie gimnazjum i trwa do dzi艣..Trzeci rok studi贸w, czyli..O rany.. (po raz pierwszy policzy艂am..) 8 lat :( 8 lat zmarnowanego 偶ycia,b贸lu,problem贸w i wyrzecze艅.Ja akurat jak 2 lata temu zamieszka艂am sama to choroba jeszcze si臋 wzmog艂a..Tak swoj膮 drog膮 to ja jedz膮c przy rodzicach po prostu dzioba艂am obiad, a potem m贸wi艂am, 偶e wi臋cej nie jem i dzi臋kuj臋.Nikt nie oponowa艂.Ewentualnie lecia艂 komentarz czy p贸藕niej mam zamiar wy偶era膰 z lod贸wki..Ale wsp贸lne posi艂ki s膮 wa偶ne.Nie zmuszanie, ale delikatne kontrolowanie ile c贸rka je.Im bardziej si臋 namawia do jedzenia tym wi臋ksze prawdopodobie艅stwo, 偶e b臋dzie je艣膰 jeszcze mniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taska
Bo to jest choroba i to straszna kt贸ra poci膮ga za sob膮 jeszcze jedna drug膮 trzeci膮, na czele z depresj膮 Te偶 jestem na 3 roku studi贸w co ciekawiej medycznych:) choroba rozpocz臋艂a sie w 2 klasie gimnazjum Nie dziwie sie 偶e problem u Ciebie sie pogorszy艂 jak zamieszka艂a艣 sama, mi w艂a艣nie mieszkaj膮cy ze mna przyajciele 'pokazali" ile i jak je osoba w moim wieku i ze te, biorac z nich przyk艂ad przyty艂am do wagi ocieraj膮cej sie o norme, a przez kolejne 2 lata powolutku jeszze do g贸ry Ale przypomn臋 ze z tego najwiekszego bagna wyci膮gn臋艂a mnie mama i bardzo Ci wsp贸艂czuje ze nie mozesz na taka pomoc liczyc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niepewna2345
Kiedy powiedzia艂am c贸rce, 偶e wybra艂am ju偶 szpital, kt贸ry jej pomo偶e, ona rozp艂aka艂a si臋 i obieca艂a mi, 偶e ju偶 b臋dzie je艣膰. 呕e mia艂a kiepskie dni i nie mia艂a ochoty, 偶e nie jest wcale chora i zagrozi艂a, 偶e je偶eli j膮 oddam na leczenie to ju偶 jej nigdy nie zobacz臋... 偶ywej. Przestraszy艂am si臋 i przesta艂am szuka膰 pomocy, postanowi艂am sama jej pom贸c. Nie chc臋 straci膰 c贸rki... Co powinnam robi膰? Jak mog臋 jej pom贸c na "wlasn膮 r臋k臋" ? Zmusza膰 w delikatny spos贸b do jedzenia ? Nie mam ju偶 si艂y walczy膰 i z ni膮 i z sam膮 sob膮... Chocia偶 serce mi si臋 kraja, kiedy widz臋, jak dzieli ca艂y obiad, kt贸ry jej daj臋 na milimetrowe kawa艂eczki, przesuwa go po talerzu, potem jeszcze bardziej kroi i w ko艅cu odk艂ada widelec. A wczoraj gdy chcia艂a wyj艣c na spotkanie z kole偶ank膮, powiedzia艂am jej 偶eby zjad艂a przynajmniej batonika, albo nigdzie nie p贸jdzie. Waha艂a si臋, a po chwili rozebra艂a si臋 z kurki i oznajmi艂a, 偶e zostaje... Pom贸偶cie... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 reaguj
Nie zastanawiaj sie - zabierz c贸rk臋 do szpitala!anoreksja to te偶 zabijanie siebie-tylko powolne! samob贸jstwo takie na raty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Straszy Cie C贸rka ,bo boi si臋 utraty kontroli- 偶e b臋dzie musia艂a je艣膰 a anoreksja m贸wi jej by nie jad艂a !!!

Udost臋pnij ten post