Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomu śśśśf

Matematyka...

Polecane posty

Gość Tomu śśśśf

http://s6.zapodaj.net/images/11287097.jpg należy obliczyć |AB| błagam pomóżcie to zadanie jest na pokutrze ale chciałbym mieć już to z głowy... pół godziny nad nim siedziałem, starałem się zastosować twierdzenie Pitagorasa, wyliczyłem wszystkie możliwe kąty chyba A ab NIE WIEM JAKą MA długość... :( proszę O POMOC..

Gość na relaksie niemalze
chodzisz do liceum? Stosujecie funkcje trygonometryczne?

Gość jdyanma
to z twierdzenia talesa

Gość wynik zadania
AB = sqrt(3)/3 - 1

Gość trzeba dzialac sposobem
trójkat cdb oznaczmy jako A zeby bylo latwiej tłumaczyc. no wiec po katach widziasz ze trojkat A jest równoramienny, wiec jego wysokosc ma 1 m. liczymy długość przeciwprostokątnej, wychodzi nam pierwistak z dwóch. miata kąta półpełnego ma 180 stopni, wiec kąt DBA ma 135 stopni. kat BDA ma wiec 15 stopni. CDN tylko sie zastanowie

Gość Tomu śśśśf
to jest zadanie z gimnazjum nie mieliśmy zadnych fubkcji narazie... dzięi za tylke odpowiedzi ale proszę o więcej... trzeba działa sposobem - do tego sam doszedłem, tak jak napisałem obliczyłem te wszystkie kąty możliwe ale jak obliczyc BA nie mam pojęcia. Chciałem zrobi trójkąt prostokątny DBE (punkt E leży na prostej DA) kombinowałem ile się dało i nic...

kat CDA ma w takim razie 60 stopni. 60 jest dwa razy wieksze niz 30, wiec masz duzy trojkat z h 1 m i kątami 30 stopni i 60 stopni. z funkcji trygonomatrycznej liczyc podstawe (masz trojkat prostokatny, podane konty i dlugosc boku) poradzsz sobie dalej? tzn katy alfa równe 60 beta rowne 30 i prosty. teraz z tangensa liczysz bok a - na przeciwko alfy.

Gość Tomu śśśśf
zastanawiałem się też nad poprowadzeniem wysokości, itp itd ale to raczej nic nie wniosło do zadania.. jak widzicie to nie jest tak, ze czekam na gotowe, tylko ja próbowałem sam, ale dalej nie mogę i proszę bardzo o pomoc...

tangens alfy równa sie a przez b a to sie rowna pierwiastek z trzech (to z tablic wiem). tak wiec a przez 1 (bo b rowna sie jedne) jest rowne pierwiastek z trzecgh. w takim razie a jest rowne pierwiastek z trzech. podstawa to pierwstek z tzrech. a ten twoj fragment to pierwisatek z trzech - 1 (pierwastek z trech odjac jeden)

Gość Tomu śśśśf
no cóż właśnie problem w tym, ze to zadanie jest z gimnazjum a funkcje są chyba w liceum... no i nie wiem tego... pomożesz???

ale namieszałam, ale to raczej dopbrze jest:D i gdzies tam napisałam kąt przez on, to z pospiechu - przepraszam,. czegos nie rozumiesz?'

ja mialam funkcje w gimnazjum tangens kąta to stosunek boku a do boku b. isteniaj takie tablice trygonomatryczne, z których mozna wyczytac, ze tangens w trojkacie z katem alfa 60 stopni wynosi pierwsiatek z trzech. czyli bok a do b w trojkacie z katem alfa 60 stopni ma sie jak pierwsiatek z trzech do jedynki. bok a zawsze oznaczasz na przeciwko alfy.

Gość Tomu śśśśf
chyba wszystko dzięki :)

od poaczatku. wiesz skad sie wzial kat 60 stopni w duzym trojkacie? umialbys to sam wyznaczyc?

Ha! Mialam kiedys te zadanie (daaaaawno), nie pamietam jakie bylo rozwiazanie, ale mialam to zrobic bez uzycia fukncji trygonometrycznych (skoro ich nie miales, to nie mozesz zrobic tego zadania takim sposobem). Coś mi się kojarzy jakieś równanie z niewiadomymi czy coś...

Gość lolitka8484557766676567
kąt 60 stopni??? banał - łączna suma kątów w trójkącie 180stopni minus kąt prosty i minus 30 stopni daje 60 stopni. no a matematyczka powiedziała, żebym spróbował bez funkcji kombinowałem tak: http://s2.zapodaj.net/images/85026457.jpg ale więcej nie wiem... złośnica- proszę pomóż... :)

gdyby kąt alfa (czyli DAB) miał tyle co kąt BDE (punkt E to jest na przeciwprostokątnej DA w punkcie gdzie zaznaczyłem dwa kąt proste) to wtedy banał - powstaje trójkąt równoramienny i BA miałby tyle co BD czyli pierw. z 2. To było łatwiejsze ale to już by było inne zadanie, o zmienionej treści a ja mam rozwiązać to... :)

Gość i srubokret nie pomoze
BCD jest rownoramienny, czyli CD=CB=1m. CDA ma 60 stopni, czyli CD jest 2 razy krótszy od CA, czyli CA ma 2m. Wynika stad, ze CB ma 1m.

ludzie wiem, wiem wiem..... :) wiem jak to rozwiązać :))) i śrubokręt podsunął mi pomysł... :) przeciwrostokątna ma 2 razy połowa podstawy bo gdyby ten trójąt dołożyć jeszcze drugą połowę byłby równoboczny., czyli przeciwprostokątna ma 2m. pitagoras = 1kwadrat + x kwadrat = 2 kwadrat... po wyliczeniu x = pierw. z 3 = długość Ca. dlugość CB to CA - 1, czyli pierw. z 3 - 1 :) wyszło mi tak samo jak trzeba działać sosobem ale nie funkcjami :) hura :) mam rację??? :)))

Gość i srubokret nie pomoze
brawo! udalo ci sie!

hahahahaha :)

teraz w tym świecie to pocieszyć się nawet nie można porządnie, bo jak człowiek wykazuje choć troszkę radości i entuzjazmu to go od razu zbesztają i przedrzeźnią:) to ''brawo udało Ci się!'' odebrałem....

a to sorki :) myślałem, ze to było powiedziane z ironią, że niby takie oczywiste :) bo dla mnie to jest oczywiste tylko, że trochę póxno się skapnąłem :)

Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin