Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość imię

JAKIE IMIĘ DLA DZIEWCZYNKI?

Polecane posty

Gość mamaaama
a Jagódka? Takie Polskie i urocze:)

Gość a ja mam olivie

Gość obserwatorka swiata*
no wlasnie, takie ladne polski imiona wymyslacie. Jagódka, zosia, ja nie mówię, że wszystkie imiona maja miec polska geneze, ale przynajmniej nie brzmiec po amerykansku, bo to naprawde dziecku nie pomaga. Moj maz jest specjalista w dziale HR. Rekrutuja ludzi, oceniaja ich wiedze, wyksztalcenie. Mowi, ze nawet jesli sie trafi jakas wyksztalcona Jessica czy inna Amanda, to szefostwo wyrzuca taki cv. Nie wierza w wysokie IQ kobiet, ktorym rodzice dali takie idiotyczne imiona. Nie daja im szansy nawet na spotkanie, rozmowe. WIem, ze to krzywdzace, ale tak to wyglada w rzeczywistosci wiec moze zastanowice sie zanim dacie dziecku imie waszej ulubionej piosenkarki albo modelki. Nie mowie o zepsutym dziecinstwie i nasmiewania sie innych dzieciakow, ale takze o zyciu doroslym, w ktorym ci ludzie, w ogole nie maja latwiej...

Gość nieeeedowiarek
moja ma na imie Jagoda i właśnie to imie teraz budzi jakies zgorszenie wśród młodych mam. Podobno to ona bedzie wytykana palcami pośród jessik i amand:) Wiele razy słysze ze zrobiłam dziecku krzywde.

do niedowiarkaaa co świadczy własnie o inteligencji tym mamusiek :) jessik i amand... matko! nic się nie przejmuj. Twoja córeczka na pewno wyrośnie na fajną, mądrą dziewczynkę i kiedyś ci podziękuje za normalne imie :)

Gość nieeeedowiarek
że już nie wspomne o pani w usc, wielce zdziwioną jak mąż zapisywał Jagode, zapytała czy takie imie jest w kalendarzu. Ale ciesze sie ze są jeszcze normalni ludzie ceniący polskie imiona. Ja zawsze powtarzam ze Polsce przydał by sie zabór, wtedy to dopiero byśmy walczyli o nasz języ, kulture.I znowu były by anie, franki, Tomki, i nie było t-shirtów tylko koszulki, coś by nie było cool tylko fajne. A drużyna olimpijska stanowiła by zgrany zespół a nie team.

Gość nieeeedowiarek
I ja sie pytam, jak działa ustawa o Języku polskim, skoro w telewizji zwanej publiczną prezenter właśnie zapomniał że my mamy zespół a nie team, że coś jest modne a nie trendy, I wiele wiele innych. A potem sie dziwimy ze są Jessiki.

Gość figulinda
Ja też nie jestem za udziwnionymi imionami, które ciężko wymówić, a co dopiero napisać. Nie chciałabym jednak, aby moje dziecko było piątą Kasią w klasie albo trzecią Agnieszką w przedszkolu. Wybaczcie, ale jak słyszę na spacerze co drugą mamę wołającą Oliwkę, Julkę lub Maję to mi się coś w środku przewraca. Troszkę oryginalności chyba można zachować ,a nie iść za trendami i nazywać dzieci tak, jak jest teraz modnie. Sama chciałam mieć Zuzię, ale jak na osiedlu pojawiły się już trzy, to zmieniłam zdanie. Potem miałabym wołać swoje dziecko Zuzia i literę nazwiska bądź całe nazwisko, żeby żadna inna Zuzia się nie odwróciła? Ja pamiętam z podstawówki Kasię i Monikę, które płakały, ze nienawidzą swojego imienia, bo jest takie pospolite. W tą stronę też można dziecku krzywdę zrobić...

Gość figulinda
Mi się podoba Kinga, Inga, Karina, Kamila, Nadia, Ida, Ewa, Joanna, ale wybór imienia to indywidualna sprawa każdego rodzica. Każdy z nas może mieć zupełnie inny gust. Sama mam dość niespotykane imię i z doświadczenia mogę powiedzieć, że jestem z tego bardzo zadowolona. Owszem, zdarzają się osoby, które mają problem ze słuchem lub pamięcią i przekręcają moje imię, ale jak już ktoś je zapamięta, nigdy nie jestem mylona nikim innym. :)

Gość figulinda
Natalia bardzo ładnie. :)

sama mam na imię Kasia. Nieskromnie to brzmi, ale je uwielbiam. Jak ja byłam uczniem, to byłam jedyną Kasia w klasie, a teraz... wybacz moja przedmówczyni, ale uczę już któryś rok i przez ten czas Kasia trafiła mi się jedna, Ania też. Za to Amandy, Irminy, Andżele i Angele, Jessiki spolszczone czy nie, to jest jak choroba zakaźna, co druga dziewczynka tak się nazywa. Cieszę się, jak widzę na liście Hanię, Stasia i Jasia. Ale rzadko mam powody do radości.. :) A Natalia, też bardzo mi się podoba, bo ktoś pytał. Sama swoją córeczkę nazwałabym Natalia albo Hania. Ale wszystko to rzecz gustu.. zgdzam się. Może mi się nie podobać imię Anastazja, ale nie moja sprawa, bo może dziewczynka tak dostała na imię po babci Nastce... ale jaka jest geneza imienia Jacquelle - to już wolę nie wiedzieć...

Gość nooovaaa
Pola (nie Apolonia!) albo Nina - moje dwa ulubione imiona ;)

Gość onetulka
ewelina nawet ladne ale te zdrobnienia..........Ewelela? o nieeeeeeeee

Gość
Ewelina Daria :D [ kwiatek]

Gość moja córka
ma na imię Danusia jest jedyną w szkole dziewczynką o tym imieniu, nauczycielki są zachwycone

Gość
Mam na imię Małgorzata, nie mam drugiego imienia, tak wyszło. :)

Zgadzam się z wypowiedziami o udziwnionych imionach. Przez rok pracowałam w bibliotece i nasłuchałam się niepospolitych imion: Andżelik, Sajmonów, Paskalów (większość imion była spolszczona). Moja córeczka otrzyma imiona: Natalia (chociaż czasami się waham, bo to imię jest coraz bardziej popularne) Sylwia. Podobają mi się także imiona: Justyna (ja mam tak na imię) Kasia Eliza Basia A co do imienia Jagoda. Dla mnie to imię było od zawsze i sama mam koleżankę o takim imieniu, nigdy nie miała z tego powodu problemów. Lepiej jest nadać dziecku imię Jagoda niż np. Joanna (u mnie na roku jest 45 osób, w tym 10 dziewczyn o imieniu Joanna).

Gość
Mam siostrę o imieniu Natalia, w dzieciństwie chciałam nazwać ją Justyna, ma je jako drugie, podobają mi się imiona Kamila, Karolina, Amelia ,Julia. Córeczka mojej kuzynki ma na imię Livia.

Ja szukałam imienia według 3 kryteriów: - polskie - niezbyt popularne - mające ładne zdrobnienia (w końcu to dziewczynka :) ) Stosując metodę zostały mi 2 do wyboru - Ala i Ula. No i mam cudowną córeńkę Uleńkę :)

Gość laurusiek m
a ja mam na imię Laura i jestem z tego bardzo zadowolona, nigdy nikt się nie smiał z mojego imienia, wręćz przeciwnie każdy zawsze je chwalił i tak jest do tej pory!!! jest międzynarodowe, łatwe i pięknie brzmi!!! i dziękuję tacie za te imię bo dla mamy miałam być Gretą hahaha. a moja córcia będzie Erika a snek może Olivier lub Max i mówcie co chcecie, o ile pasuje do nazwiska to jest ok!!!