Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska_martitka

preejakulat - jak to jest?

Polecane posty

Gość ciekawska_martitka

witam :) ciekawi mnie ciągle jedna kwestia: czy przez preejakulat można zajść w ciąże? znacie takie przypadki? moj ginekolog uważa, że w tym płynie nie ma odpowiednich plemników, które byłyby zdolne do zapłodnienia, no ale zauważyłam, że krążą różne opinie. jak to jest? jeśli taki płyn znalazł się we mnie, ale nie było wytrysku (i wewnątrz i na zewnątrz :P) to mam się obawiać?

Gość myślę że kafe to nie jest
dobre miejsce na takie pytania. Tutaj tylko ci mętliku w głowie narobią. Laski co to myślą że wszystkie rozumy pozjadały, a życie przegrywają na kafe, pewnikiem stąd czerpiąc całe te swoje mądrości i wiedzę życiową. Zaraz się zacznie gadanie o koleżankach co to tak zaszły w ciążę i innych niepokalanych poczęciach. Ja uprawiam stosunek przerywany już 8 lat i jak na razie nie jestem w ciąży :). Czekam teraz na opinie, że coś nie tak ze mną albo moim facetem :D

Gość ciekawska_martitka
moi rodzice cąły czas stosowali stosunek przerywany i mają tylko mnie i mojego brata (planowane dzieci :P) więc sama nie wiem właśnie czy taki seks j est bezpieczny, czy nie, ale w ich przypadku tak samo jak i w twoim się sprawdził :)

Gość andzia122
Ja też czasem (jak się nikomu po gumki leciec nie chce ;) ) stosuje stosunek przerywany, nie ukrywam, mam czasem pietra (bo co w z tym płynem?) ale jak na razie cisza i dzieci nie ma.

Gość 0000000000
Co do tego preejakulatu to nawet naukowcy maja rózne zdania.U niektórych facetów w preejakulacie nie ma plemników, u innych sa uposledzone albo martwe to byc moze jest jakas garstka facetów u których w prejakulacie moze sie zdarzyc zdolny do zapłodnienia plemnik. Niewiadomo na 100% jak to jest. Ja wole sie nie zastanawiac i uzywam prezerwatyw w połaczeniu z globulkami patentex. Trzeba pamietac ze jezeli doszło do wytrysku a po niedługim czasie dochodzi do kolejnego stunku to wtedy razem z preejakulatem mogą sie wydostac plemniki z poprzedniego wytrysku.

Gość ciekawska_martitka
dziekuję i proszę o dalsze wypowiedzi :)

Gość ciekawska_martitka
up up

Gość jajajajajajajaa
Preejakulat, płyn ejakulacyjny (z łac. pre – przed + ejakulat) – wydzielina gruczołów opuszkowo-cewkowych, wydobywająca się z penisa podczas pobudzenia seksualnego, pełniąca funkcję naturalnego lubrykantu. Nie zostało dowiedzione, że preejakulat może zawierać plemniki, co umożliwiłoby zapłodnienie nawet, jeśli nie doszłoby do wytrysku. W badaniach klinicznych na małych grupach pacjentów z prawidłową ilością plemników w ejakulacie stwierdzono, że preejakulat w ogóle nie zawierał plemników lub zawierał ich bardzo małe ilości, do tego o upośledzonej ruchliwości, które nie mogą spowodować zapłodnienia, a także plemniki martwe; w tym samym badaniu wykazano, że preejakulat może zawierać limfocyty CD4 i makrofagi, zatem może być w nim obecny wirus HIV. Autorzy zasugerowali, że ryzyko zarażenia HIV jest większe niż domniemane ryzyko ciąży w przypadku dostania się preejakulatu do pochwy, gdyż nigdy nie stwierdzono przypadku takiego zapłodnienia. Badania przeprowadzone w 2007 r. na Uniwersytecie Cambridge oraz New York Presbyterian Hospital pod przewodnictwem światowej sławy profesora ginekologii, seksuologii i położnictwa David Resnick'a potwierdziły, że zapłodnienie poprzez płyn ejakulacyjny nie jest możliwe. "Nie zostało dowiedzione, że preejakulat może zawierać plemniki, co umożliwiłoby zapłodnienie nawet, jeśli nie doszłoby do wytrysku. " Żródło wikipedia... - jeszcze jakieś wątpliwości?

Gość olabogaaaa
a wikipedia to rzeczywiście baaaaaaardzo pewne źródlo :/ dajcie spokoj...