Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajajajajajajaa

Obserwacja szyjki macicy w dni płodne.. dosięgacie?

Polecane posty

Gość jajajajajajajaa

Dopiero zapoznaję się z tą metodą ale obecnie jestem w ok 25 dniu cyklu w fazie poowulacyjnej, więc szyjka powinna byc teraz niżej niż w dni płodne a mimo to ledwo jej dosięgłam wkładając środkowy palec w całości. też tak macie? CZy wiece na jakiej wysokości (mniej więcej) szyjka macicy powinna się znajdować przed okresem? Pomimo ze teraz u mnie powinna być zamknięta ja czuję dołek w środku tego "mięśnia" czy to prawidłowe odczucie?

Gość ekjkkbn
prawidłowe, a najlepiej jest kucnąć np w wannie czy pod prysznicem i wtedy sprawdzać

Gość mamanatalcii
no wlasnie , ja nawet nie wiem jak j arozpoznać , gdzie ona jest:( i czy to wogole bezpieczne tak samemu sprawdzac?

Gość jajajajajajajajajajaaa
chyba nikt nie umarł od takiej obserwacji, w kazdym razie trzeba miec czyste ręce i nie pchac na chama tylko stopniowo, ale trzeba wepchcac palca naprawde głęboko (dużo głębiej niż myslalam) zeby poczuc szyjke macicy.. ale fajne doswiadczenie, nie wiedzialam ze tak to wszytsko w środku "wyglada" Jeśli poczujesz coś na kształt zakończenia gruszki tyko bez ogonka to znaczy ze trafiłaś na szyjke macicy.. i ona wlasnie sie zmienia podczas cyklu.. kiedy jest owulacja powinna byc miekka i otwarta a po dniach plodnych twarda i zamknieta.. jeszcze nei wiem dokladnie jak to dziala bo dopiero zaczelam ta samoobserwacje i tez bylabym wdzieczna za jakiekolwiek rady