Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1234567

Ropa czy gaz???

Polecane posty

Gość kasia1234567

Witam Czy ktoś mi może doradzić, co jest bardziej oszczędne??? Mam zamiar kupić samochód i nie mam pojęcia czy wybrać z instalacją gazową czy na ropę, co będzie tańsze i bardziej ekonomiczne, oraz zdrowe dla samochodu??? Pozdrawiam

Gość kasia1234567
a dlaczego ropa, czy wyjdzie to taniej czy dla żywotności silnika??? Pozdrawiam

Kasiu ropa czy gaz? Przeciez to zalezy od rocznika auta.Np nowe auto na ropie-czy nawt benzynie- spali mniej niz starsze na gazie

Mój brat ma samochód 1.8 tdi - czyli ropa Ja mam samochód 1.8 LPG w sekwencji Oba w podobnym wieku bo około 6 lat Jego pali w meiście około7 - 8 litórw ropy przy cenie 3.9 za litr Mój pali jakieś 11 litrów gazu przy cenie 2.2 za litr Generalnie nawe przy dolewkach benzyny bo przy LPG benzyny drochę się zużywa LPG wychodzi taniej o jakieś 4 zł na 100 km, czyli 12%

Gość Czy legia warszawa to ten
wiejski klubik z biegajacymi małpami?

Gość złoty
woda zablokowali mnie 😭

Przy małym dieslu finansowo pewnie wyjdzie na to samo, przy większym gaz będzie trochę tańszy. Jednakże mi bardziej pasuje diesel, gaz \"co chwilę\" trzeba tankować, a dieslem na jednym baku robię okrągłego tysiączka 🖐️

No fakt gazu zatankujesz 40 może 50 litrów, Co sarcz na 400 - 500 kilometrów. Tylko nie wiem czy jezdzenie na pełnym zbiorniku jest do końca korzystne z ekonomicznego punktu widzenia :) Pełny zbiornik do dodatkowe 50 - 60 kg obciązenia które wpływa na pogorszenie osu ągów i zwiększenie zużycia paliwa Poza tym stacji LPG jest pełno a czas tankowania nie na tyle długi aby mieć z tym problemy

To fakt siła złego na jednego. Bogucki, nie podyktowanie karnego. Cóż z tego że wygrała piąty raz jak mistrzem i tak będzie Wisła z Krakowa. Legia co najwyzej będzie misczem. Jak wam ten PZPNik rozpieprzą to kto wam będzie pomagał sołtys ?

Poza tym sam mecz był słabiutki. co prawda legia spieła się na wyżyny swoich możliwości cóż z tego kiedy Mistrz Polski był bez formy. Ale ciesz się bo wiąsną znowu będzie smutek.

Legia Warszawa ---> jeżdżenie z pełnym bakiem z ekonomicznego punktu widzenia nie jest korzystne, ale różnice nie są chyba aż tak wielkie, a komfort jak dla mnie wyraźnie odczuwalny... jedziesz, jedziesz, jedziesz... i jedziesz... i jedziesz... a tu dopiero pół baku zeszło, więc... jedziesz dalej ;)

Po pierwsze to przypominam ci że w poprzednich meczach Bogucki grał w Wisle a i tak wygrywała Legia. Po drugie liczą sie fakty a te są takie ze Wisła regularnie przegrywa z Legią niezależnie od składu w jakim grała. Były takie mecze że Legia rezerwami ogrywała wiosna Wisłe Po trzecie karnego nie było bo ręka była nabita Po czwarte jesli ten mecz był słabiutki to ty się z choinki urwałeś. Jak na naszą słabiutką ligę to mecz był najlepszy pod kazdym względem. Wielbiciel 70B - oczywiście że masz komfort, ale w tym przypadku wolałbym mieć dynamiczniejszy mniej obciążony samochód niż swiadomośc że mogę 3 tygodnie nie tankować. To nie te czasy ze do najblizszej stacji było 50 km i kolejki pod dystrybutorem na 10 samochodów

Ja mam 125 koni ale wyczuwam różnice przy kazdej dodatkowej osobie. Pełny zbiornik paliwa to taka dodatkowa kobieta jako pasażer :) Oczywiścioe jesli masz 140 czy 150 koni to te dodatkowe 60 kg nic ci nie zmieni, natomiast mają silnik 90 - 100 koni to te dodatkowe obciążenie jest już wyraźnie odczuwalne

No 180 koni zmienia postać rzeczy :) Tyle ze nie wmówisz mi ze 180 konny diesel jest ekonomicznym rozwiązaniem, a my głównie pod tym wzgledem tutaj dyskutujemy nad wyższąscią konkretnego paliwa.

Gość podniecony_ogier
pomóż mi :classic_cool:

Gość wczym mam ci pomóc hahaha
masz klep kapucyna : http://www.plotek.pl/plotek/0,78882,398208420.html?tag=weronika%20ksi%B1%BFkiewicz&adw=1&gclid=CLenkavCx5YCFQpatAod_ELixg

Legia Warszawa ---> ale nie dyskutujemy o tym, co jest ekonomiczne w ogóle, tylko co jest bardziej ekonomiczne ;) 180-konny diesel spali 8,5l na 100 km, 180-konna benzyna 12l, a gaz ze 14l. co daje koszt na 100 km odpowiednio ok. 34 zł / 50,4 zł / 31,50 zł inny przykład (Fiesta) 68-konny diesel 4,8l/100, 70-konna benzyna 6,5l, gaz... może 7,5l koszt na 100 km odpowiednio ok. 19,2 zł / 27,3 zł / 16,90 zł to wg danych producenta, w rzeczywistości może być ciut więcej, ale proporcje są mniej więcej zachowane ;) Jak widać i przy małym i przy większym silniku gaz jest nieco bardziej ekonomiczny niż ropa, ale jak dla mnie różnica (niewielka) nie rekompensuje komfortu rzadkiego tankowania diesla :) Inne koszty eksploatacji diesla (poza paliwem) nie są wyższe niż przy benzynie/gazie, przynajmniej nie zauważyłem. A jest jeszcze jedna dość istotna kwestia... nigdy nie wiadomo kiedy przywalą akcyzę na gaz ;)

Gość kasia1234567
Witam TEMAT NIE JEST O PIŁCE NOŻNEJ! Mam zamiar kupić BMW E36 1,6 w benz+LPG, lub 1,8 TDI??? a rocznik to tak kolo 1990-1994. I nie wiem co będzie bardziej oszczędne, i żeby samochód na tym nie tracił. Zatem głosujmy kto jest za LPG a kto za Dieslem??? Pozdrawiam

Gość kasia1234567
i co jest bardziej przyjazne dla silnika, tzn. na którym paliwie ma większą żywotność??? Pozdrawiam

Gość kasia1234567
proszę o odpowiedzi Pozdrawiam

Gość Marcin84w
bierz e36 ale 2,5 z lpg to ma moc 190KM i spala 15 litrów gazu. tak przypadkiem mam taki na sprzedaż. nie bierz diesla,w starym aucie to nie wyrobisz na naprawy

Gość Misteake)PL
mam diesla w comonrail 1,4 hdi w zimie w -20 stopniowych mrozach spalanie 5,5 litra latem 4,4 litra noge mam srednia, jezdze glownie po miescie z tym ze nie sa to korki wiec uwazam ze diesel nie dosc ze jest jakby nie patrzec mocniejszy to mniej pali w benzynie nie duzej wsiada 4 osoby i auto juz nie ma sily, a diesel nie ma takiego problemu jak masz gaz licz sie z tym ze moze to chodzic roznie, ze przewody i swiece czesciej wymieniasz (jak jest 1.8 vw motor to juz masz piec swiec i kabli do kupienia) na gazie silnik dostaje w dupe, jest zmuony, faluja obroty i momo ze dbas zitd. auto dostaje troche... oo jedynie z benzyny co moge polecic bo jezdzilem silniki 1,5 vtec hondy (civic) nie dosc ze na miescie to mi palilo malo to mialo 118 km i obrotomierz krecilo sie do 7,2 obr gdzie naprawde juz byly wrazenia z jazdy oraz odglosu silnika

ja mam gaz z benzyna....mam bmw 7 i to jest masakra....co drugi dzien tankowanie ..bo zre jak wsciekla....no ale coz...cos za cos...ja kocham swoje auto za wygode i latwosc prowadzenia...

Gość gość
Zaoszczedzic mozna po prostu na paliwie, sprobujcie tankowac paliwe z tych mniej tradycyjnych miejsc, sprawdzcie te firme www.auto-benz.pl naprawde warto!