Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klonik81

Jak długo karmiłyście pirsią dzieciaczka?

Polecane posty

Gość klonik81

Jak długo karmiłyście piersią dziecko? i czy zaprzestanie było spowodowane zanikiem mleka? czy też może celowym odstawieniem?

Gość mama_karmiąca
ja karmiłam synka bite 3 lata! zaorzestałam dokładnie w dniu jego 3 urodzin z przyczyn oczywistych - co za duzo to niezdrowo. Zresztą tyle lat to jest juz iście wygórowana granica ;) Młody był zachwycona ,mnie też żyło się z tym fajnie,a poza tym nie mieliśmy nigdy w życiu akcji z kategorii "cycuś pocieszyciel" np. na środku placu zabaw,więc nie miłam co narzekać...

syna karmilam tylko 3 m-ce bo niestety sie nie najadal tym co mialam i zaczelam dokarmiac az wkoncu przeszlam calkiem na butelke... z kolei corke karmie juz pol roku i zamierzam ja odstawic gdzies w okolicach pierwszych urodzin...

Syna prawie 13 mies. a corke jak na razie 8 mies. i probuje odstawic powoli, ale ciezko z nia jest, wiec nie wiem jeszcze jak to sie skonczy. Planowalam tym razem pol roku a wyszlo, ze nadal karmie, bo mala za nic nie chce sztucznego... U syna planowalam rok i tak tez sie stalo a i mala pewnie jeszcze pokarmie, jesli nic sie nie zmieni.

no ja karmie juz 6 miesiecy i zamiast tracic powoli pokarm to mam coraz wiecej jego :( a chcialam odstawic od cyca synka ale jemu sie to niepodoga zabardzo ;p

Ja karmiłam przez 1,5 roku. Potem poszłam do pracy- główny powód odstawienia. Nie było lekko, bo dostałam tę pracę praktycznie z dnia na dzień, więc mój mąż przez jakiś tydzień przywoził mi synka na jedno karmienie w ciągu dnia do pracy ( akurat była taka możliwość) ale po tych kilku dniach wymyśliłam, że cycuś jest chory, żeby już nie karmić w domu, nakleiłam plasterek i odciągałam trochę mleka, ( bo trzeba było jakoś sobie z tą laktacją poradzić jeszcze:P). Mąż mu to mleko dawał z kubeczka, gdy mnie nie było. Mały mnie raz przyłapał na odciąganiu i śmiesznie wyszło, bo spojrzał zdziwiony na to co robię, podszedł, pociągnął mi bluzkę na dół i przypomniał mi swoim językiem, że cycuś ma ała i tyle hehe ( mamie też trzeba czasem o czymś przypomnieć:P )

paulinusia266 ja też miałam więcej pokarmu w miarę jak dziecko więcej wypijało. Tu działa reguła popyt-podaż:)

Gość karm piersia to najlepszy
paulinusia266 pokarm dzidzius jest zdrowy?

No wyżej opisałam jak dałam radę, po prostu musiałam iść do pracy i to nagle. Wiadomo, że 6 miesięcznemu dziecku nie wytłumaczysz tak jak ja to zrobiłam, gdy mój miał 1,5 roku. A podajesz mu tylko pierś czy też obiadki? Bo może powinnaś stopniowo opuszczać po jednym karmieniu na rzecz innego posiłku, np kaszki. I wiesz, tak spojrzałam w książeczkę mojego syna ( już nie pamiętam takich rzeczy , bo on ma 9 lat na chwilę obecną:P) i w 6 miesiącu mój mały miał 71 cm i ważył 9,250 kg. Wiec twój jest wyższy sporo:)

no ale on startowal od 62 cm i 4200 przy urodzeniu a przy wypisie ze szpitala mial 4300.dostaje obiadki - babcia mu robi bardzo smaczne :) mimo to w nocy cycka chce i nic innego. daje tez butelke czasem ale na mleko sztuczne on calkowicie nie chce sie przestawic :) maly ma charakterek :)

No, to ty chłopa jak dąb urodziłaś!:) Mój miał 56 cm i 3650, więc dużo mniejszy. A co do sztucznego mleka to mój też nie chciał absolutnie. Ja tylko 2 razy próbowałam mu dać, bo miałam zatrucie pokarmowe i się bałam go karmić ale się okazało, że mogę to robić bez problemu i małemu nic nie grozi. W nocy karmienie też było obowiązkowe tak mniej więcej do 8 miesiąca o ile dobrze pamiętam, ale wiadomo, stopniowo coraz mniej. A nocny pokarm jest bogatszy i tłustszy, więc warto pokarmić nocą:)

Paluinko czyli masz coreczke to karm piersia ja mam siostrzenice ma juz prawie osmy miesiac i tez chce cycunia :) ma 7 zabkow? i tez zdrowa nigdy nie chorowała. kiedy zaczela siadc i raczkowac? Twoja coreczka :)

Paulinko to ładnie jest bardzo rozwiniety jak na chlopca a Józiu to ładne imie tak bo tam na imie ma moj szwagier :) moja siostrzenica w 5 mieciacu siedziała w 6 raczkowala i wspinala sie po schodach sam stała trzymajac sie czegos :)

Samą piersią karmiłam tylko tydzień. Po tym czasie zaczęłam karmić mieszanie tzn w dzień cyc a wieczorem/w nocy butelka.I tak to trwało do miesiąca.Po miesiącu odstawiłam cyce(musiałam przyjmować silne leki -kuracja trwała 2 mieisące).Po tym czasie mogłam wrócić do karmienia bo mleka miałam w brud ale zrezygnowałam z własnej wygody.

mleka miałam w brud ale zrezygnowałam z własnej wygody. :o

mleko matki to jest najlepszy pokarm :o

Oczywiście, że mleko matki to najlepszy pokarm, ale każda kobieta decyduje sama. Ja jak pisałam karmiłam dość długo i polecam wszystkim ( bo dla mnie właśnie to była wygoda- nie trzeba nic podgrzewać, oszczędność dla domowego budżetu itd. ) ale nie potępiam kobiet, które nie karmiły wcale np. To jest zawsze indywidualna decyzja mamy.

Gość babki
ja nie karmilam wcale .

babki dziecko bedzie ciagle chorowite

Nie ma reguły na choroby. Ja znam dzieci karmione piersią, które chorują i takie, które dostają mleko modyfikowane i sa zdrowe.

pierwsze karmiam 3 tyg drugie do dziś ponad 17 miesięcy i żałuję ze nie odstawiłam wczesniej bo teraz to problem do pomaranczówki mleko matki najwięcej wartości ma do 3 doby po urodzeniu dziecka a potem to obojętnie czy cyc czy modyfikowane mam porównanie na swoich dzieciach starszy choć na modyfikowanym rozwijał i rozwija sie rewelacy więc nie smędź głupot tutaj

karm piersia to najlepszy --------Moje w 3 letnim życiu miało 2 razy katar - wiec to chyba nie za wiele .... Każda matki robi jak uważa . Odczułam że nie masz dzieci - jak je będziesz maiła to pogadamy. 🖐️

Sznuje Twoje zdanie i najwyższa pora byś Ty uszanowała moje...Bo póki co chyba chcesz pokazać jaka to ja jestem wyrodną matką.