Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gahgahag

Zwrót renty rodzinnej. Czy ktos przez to przechodził?

Polecane posty

Gość gahgahag

Mam rente na pól z siostra. Siostra nie chodziła w zeszyłm roku do szkoły, zus sie dowiedział i ma oddac nienaleznie wypłaconą rente. siostra chce się z nimi dogadac żeby zabierali jej na poczet długu częśc z bieżąco wypłacanej renty ( od wrzesnia sie uczy). I mam pyatnie: czy ja nie będe miał kłopotów z otrzymywaniem swojej połowy? To nie mój problem że siostra sie nie uczyła a mnie te pienadze sa bardzo potrzebne. Mysle, że nie bede miał kłopotów (siostra jest połnoletnia i sama odpowiada za swoje długi) jednak z drugiej strony renta jest jedna...

pisze sie zwrot 😡 nie ty nie będziesz miała problemów.Ponieważ renta podlega podziałowi na 2 równe części i 2 zaświadczenie ze szkoły muszą być dostarczone żeby podlegała podziałowi,także skoro siostra nie chodziła to tak jakby jej zaświadczenie jest nie ważne. ALe najlepiej zadzwoń do ZUS-u i zapytaj. A w tym piśmie które przyszło że macie zwrócić rente nic nie piszę na ten temat?

Gość gahgahag
Jeszcze nie przyszło żadne pismo, martwie sie na zapas ;) ale to kwestia paru dni jak przyjdzie. Denerewuje sie bo dostaje (dostajemy) rente 10. kazdego miesiaca i boje sie, że Zus ajmmie także moją połowe a ja musze na dniach zapłacic za szkołe

Gość kasia876
mialam to samo , chodzilam do szkoly ,pozniej rezygnowalam ,i znowu sie zapisywalam do szkoly ale nadal dostawalam rente po mamie, eh po paru latach Zus sprawdzil i mi przyszlo ze mam do zwrotu 9 tys.zł, Kuzynka pracuje w zUsie wiec mi powiedziala co zrobić ,napisalam pismo ze nie stac mnie na zwrot takich pieniedzy ,ze moge im zaplacic 50zł na miesiac,Zus odpowiedzial ze sie zgadza,placilam przez 3 miesiace,pozniej napisalam pismo ze prosze o zmniejszenie rat bo nie mam pracy itd,i moge im 10zł placic,juz nic nie odpisali tylko ze to bylo 10 lat temu wiec jeszcze mieli niezly burdel w tym calym Zusie a teraz juz jest po ptakach bo po 10 latach jest przedawnienie,i tak mi sie lapło w sumie z tym Zusem.

Gość gahgahag
Dobra, własie dzowniłem do Zusu. Z mojej połowy renty nic nie bedzie zabierane, tylko z połowy siostry bedzie pobierane 50% na rzecz długu.