Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sloneczko463

l4 w czasie ciąży

Polecane posty

Gość sloneczko463

Witam! Czy ktoś wie, jak to jest naprawdę z płaceniem za l4 w czasie ciąży? "niby" płacone jest 100 %, a ostatnio za 5 dni l4 dostałam wypłatę niższą o 70 zł. Księgowa wytłumaczyła mi, ze to są odjęte składki na zus. CZy Wy spotkałyście się z czymś takim?

Każde zwolnienie lekarskie jest liczone ze średniej z iluś tam miesięcy wstecz i chyba jest dniówka wyliczana. Więc jest 100% ale tej średniej.

100%. U mnie wychodzi to więcej bo obliczają jakąś średnią a u nas w systemie płatności wynagrodzeń są pramie i one też sie liczą. Tak więc dostaję większe wynagrodzenie

z radością otrzymałam wiekszą pensję, bo brana pod uwagę jest oczywiscie średnia zarobków z ostatnich 12 miesiecy wraz z premiami, itp.

Gość sloneczko463
rozumie, ze to jest liczona pensja brutto z ostatnich 12 miesięcy, tak? Od czego zależy to czy zakład pracy wlicza w tą średnią premię, trzynastkę, itd.

Gość zgodnie z wyrokiem NSA
z czerwca 2008 r. zakład pracy powinien wliczac wszystkie premie, od których odprowadzono składki na ubezpieczenie społeczne, chyba, ze regulamin zakładu mówi inaczej.