Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i tylko 50 procent poparcia

ze szpitalami okłamali, emerytur nie chcą dać, podwyżki dla budżetówki wycofują

Polecane posty

Gość i tylko 50 procent poparcia

Gość Przemawiacz
NIec nowego. Wszyscy kłamią i rozkradają kraj na potęgę. Znów planują wsadzić nam łapę do kieszeni opodatkowująć fundusze emerytalne, bo zabrakło im kasy do kradzieży.

Gość oPOdatkować i ukraść nam kasę
"Polacy, którzy od początku życia zawodowego wpłacali składki do otwartych funduszy emerytalnych (OFE), ostatecznie utracą kontrolę nad tymi pieniędzmi. Chodzi o ogromną kwotę, teraz około 140 mld zł, a w przyszłości – pół biliona. Ta sprawa zasługuje na miano największej grabieży mienia Polaków po 1989 r. Ma się ona dokonać w ramach legislacyjnej „ofensywy październikowej" rządu Donalda Tuska. Proces legislacyjny jest prowadzony jakby w konspiracji, w wąskim gronie ekspertów sejmowych, na których ostro naciskają lobbyści z OFE. Przypomnijmy: reforma systemu emerytalnego przeprowadzona w 1999 r. przez rząd AWS-UW podzieliła system emerytalny na trzy filary: obligatoryjny państwowy (ZUS), obligatoryjny quasi-prywatny (OFE) i dobrowolny (III filar). Jej wdrożenie oznaczało zmuszenie milionów Polaków do dzielenia się ich wy-nagrodzeniami z instytucjami finansowymi, które przejęły część składki odprowadzanej wcześniej w całości do ZUS (7,3 proc. pensji brutto trafia do OFE). Rząd Jerzego Buzka złożył dwie obietnice: pieniądze efektywnie pomnożone przez wybitnych specjalistów będziemy mogli odebrać w momencie przejścia na emeryturę, a w wypadku naszej śmierci staną się one własnością spadkobierców. Jeśli nie zdecydujemy się na wypłatę całości środków z OFE, będziemy mogli wykupić za nie dodatkową emeryturę z gwarantowanym okresem wypłaty. Będziemy też mogli zdecydować się na tzw. emeryturę małżeńską. Zgodnie z dzisiejszym rządowym projektem ustawy o emeryturach kapitałowych, te zasady zostaną obalone. I to w chwili, gdy składki do OFE płaci 12 mln osób i fundusze zgromadziły już 140 mld zł. Więcej o skoku na nasze emerytury w poniedziałkowym wydaniu „Wprost" Autor: Przemysław Wipler" W nagrodę za wprowadzenie przymusu okradania nas przez OFE Buzek jest kandydatem PO i Tuska na szefa Europarlamentu. ZDRAJCY !!!

dobrze,jest jak piszesz ,ale co my szaraczki mozemy??przeciez i tak musielismy w ofe wejsc,nie było wyjscia-chciałes czy nie...

Gość kazdy tak powie
a co my mozemy- i dlatego jest w tym kraju jak jest, bo wiedza ze maja do czynienia z baranami, ktorym jak sie powie, tak ida. Polacy sa strasznie biernym narodem. W grupie sila i jakby zrobic im kilka porzadnych demostracji, to zapomnieli by o tym glupim pomysle. Mam nadzieje, ze sie kiedys doczekam jeszcze rewolucji, bo inaczej nic w tym dziadowskim kraju sie nie zmieni.

Gość jak to wycofuja podwyzki dla
budzetowki??? Zabiora mi 1/3 pensji??!!

Do oPOdatkować i ukraść nam kasę \" a czy dy zdajesz sobie sprawę że 80% kwoty która wpłacasz do OFE jest kwotą żelanzą którą fundusze nie mogą grać na giełdzie? Wiesz że mogą inwestować w papiery tylko pozostałe 20% i że z tych 20 fundusze na chwilę obecną straciły ? Wiesz ze jeżeli miałbyś dostać emeryturę 1000 zł to teraz przez te gigantyczne straty dostałbyś jakieś 960 zł Oczywiście o tym nie wiesz bo jesteś typowym moherem który im mniej wie tym bardziej krzyczy. A co do szpitali prywatnych to każdy z nas się w takich leczy nawet o tym nie wiedząć. To że ośrodek zdrowia, - szpital przychodnia jest prywatny to nei znaczy ze nie mozna tam się leczyć państwowo. Wystarczy ze jest podpisany kontrakt. Mój teść ostatnio był leczony w LIM medical ekskluzywnej lecznicy prywatnej dla biznesmenów. Leczył się całkowiecie za darmo dlatego ze ośrodek miał podpisana umowę z NFZ na konkretne zabiegi. Gdyby wszystkie prywatne lecznice miały umowy to skończyłyby się kolejki łapówki i syf w przychodniach

Gość tyle ze w takiej prywatnej
jak sie idzie "na NFZ" czyli panstwowo dalej obowiazuje taka sama, dluuuuga kolejka :D

--> Legia Warszawa Na razie to ty wychodzisz na takiego co im mniej wie tym więcej krzyczy. 😴 Nie wypowiem się na temat tego jak funkcjonuje słuzba zdrowia czy OFE. Tytuł topiku mówi o tym że kolejny rząd jedno mówi drugie robi, to jest na temat.

Gówno prawda Mój teść na zabieg czekał 3 dni w chwili zapisania. W państwowej kazali mu czekać 4 miesiące. Moja żona jest w państwowej przychodni a ja w prywatnej która ma umowę z NFZ Róznica jest taka że je lekarza mam z marszu a ona musi się zapisywać 3 dni wczesniej

Mervin Rząd nie zreformował KRUS i tego im nie daruję Ale reformę emerytalna obiecali i jest szansa ze ją wprowadzą. Prywatną służbę zdrowia również . Moja żona pracuje w budżetówce i w przeciągu roku dostała dwie podwyżki na łączna kwotę 700 zł netto dlatego zupełnie nie rozumiem gdzie jest problem

Moja żona pracuje w budżetówce i w przeciągu roku dostała dwie podwyżki na łączna kwotę 700 zł netto } Czyli mnie zabrali a jej dali. Pieknie skąd ja to znam..

Gość w przypadku szpitali
to i tak nie zmienia faktu: PO okłamało ludzi w czasie kampanii wyborczej. Też na nich glosowałam a teraz stwierdzam, że Tusk i Kaczyński są tak samo zakłamani. I znowu za jakiś czas do łask wróci lewica...

. I znowu za jakiś czas do łask wróci lewica... } Która zrobi dokładnie to samo, okłamie wyborców. 😴

A tu akurat masz rację Za pare lat ludzie zapomną o wałkach Millera i spółki i znów na nich zagłosują U nas zawsze rządy zmieniały się z lewicy na prawicę, teraz też tak będzie

Gość ja tez dostalam podwyzke
600zl ;) Zarabialam 1200, teraz 1800. Ale jak mi to zabiora to sie wkurze I ja tez chodze do prywatnego osrodka. Pani sie mnie zawsze pyta - czy na NFZ, czy prywatnie. Bo sa rozne dlugosci kolejek :P

Dokladnie - juz nie mowiac o jakosci uslug normalnych NZOZ-ow. Stryjek mojej zony mial operacje w NZOZ w Naleczowie (z tydzien czasu tam lezal, wczesniej w panstwowym szpitalu) - wczesniej myslal ze NZOZy sa zle - ale nagle po pobycie diametralnie zmienil zdanie. Inne zachowanie personelu - pielegniarka jedna na 2-3 pokoje, co chwila przychodzi i patrzy, czy czegos nie trzeba. Pokoje jednoosobowe. Lekarze - to samo - przyjemni, dbaja o pacjentow. Jakie zmiany zaszly w szpitalu? Wywalili wiekszosc prywatnych gabinetow lekarzy i pielegniarek, zamienili je na sale chorych. Lekarzy i pielegniarek jest troche mniej - ale sa bardziej widoczne - bo zamiast spac w gabinetach to czuwaja przy pacjentach. Podobnie lekarze. Zazwyczaj zmiana na NZOZ oznacza wieksze wymagania dla lekarzy, mniejsza szanse na lapowki, podobnie pielegniarki - dlatego tak srodowisko to broni sie przed reforma. Dodatkowo wtedy luiczy sie kasa - a wiec wynik finansowy - i sa rozliczenia. Obecnie dyrektorzy kompletnie nie licza sie z kasa - bo i tak szpital nie upadnie - wiec wydaja nie tam gdzie potrzeba, tylko tam gdzie chca. Juz nie mowie ze wiekszosc nie ma pojecia o zarzadzaniu firma, a po wybraniu na stanowisko musza tylko wyrzucic wrogow i przyjac swoich znajomych. Kto zna to srodowisko to wie o co chodzi. Poza tym obecnie wszyscy wiedza ze szpital musi przynosic straty. A tymczasem na slasku (bo o tym jednym widzialem reportarz, nie wiem jak inne) po przeksztalceniu na NZOZ zamiast 10 mln strat rocznie szpital zaczal zarabiac - niewiele, ledwo 100k - ale samo to ze nie trzeba dokladac to juz zysk (a zasada ta sama jak w tym opisanym - zamiast gabinetow zrobili wiecej sal dla chorych) - znaczaco podniesli standard + maja zysk (a tylko z NFZ biora kase) - wiec sie chyba da :D Poza tym jako podatnik mam juz dosc dokladnania to nierentownych rzeczy - chce prywatyzacji - i wtedy dopiero bedzie normalnie. Zauwazcie ze kopalnie protestuja - a Bogdanka nie :) jakies 7-8 lat temu zostala sprywatyzowana, czesc akcji (czy udzialow, nie pamietam jaki to byl status) dostali pracownicy - i widza ze jak firma zarabia to i oni zarabiaja - i firma od tego czasu nie przynosi strat, tylko calkiem fajny zysk. A tymczasem inni gornicy ciagle protestuja bo sa glupi - jeden dzien strajku w kopalni to kilka mln strat - a wiec mniej kasy dla nich - ale swiete ktowy ze zwiazkow zawodowych tego nie widza (oni widza tylko swoje zyski)

Gość i tak powinno byc
:)